نفتی ها /
شرکت " آرامکو" بزرگترین صادرکننده نفت در جهان ، سود خالص خود در سال ۲۰۲۳ را برابر ۱۲۱ میلیارد دلار اعلام کرد. این میزان در آمد، بیش از مجمع سود پنج شرکت بین المللی پیشرو در بخش نفت و گاز یعنی "چورون" ، "بی پی " ، "اگزون موبیل " ، " توتال انرژیز" و " شل " بر اورد شده است.
درآمد خالص " آرامکو" در سال ۲۰۲۲بسیار بالاتر از سال ۲۰۲۳ و به میزان ۱۶۱ میلیارد دلار گزارش شده بود. کاهش درآمد این شرکت در ۲۰۲۳ ، عمدتا به کاهش قیمت نفت خام ، کاهش حجم فروش نفت و در نهایت کاهش سود اوری پالایشگاههای نفت و صنعت شیمیایی مربوط می شود.
روزگاری حدود ۸۰درصد بازار نفت و گاز جهان توسط گروه " هفت خواهران" راهبری می شد. شرکتهای بزرگی چون ، "بریتیش پترولیوم" ، "اگزون" ، " گلف اویل" ، "موبیل" ، "رویال داچ شل" ، "چورون "و "تگزاکو" به این گروه تعلق داشته و هر کدام سهم عمده ای در بازار نفت و گاز به عهده داشتند.
در سال ۲۰۰۷ " فایننشال تایمز" ، گروه جدید هفت خواهران را اعلام کرد ، که در عصر جدید این هفت شرکت دولتی ، بازار را تحت کنترل خود قرار داده اند. آرامکو ( عربستان ) ، شرکت ملی نفت ایران، CNPC (چین)، گازپروم (روسیه)، پتروبراس (برزیل)، PDVSA ( ونزوئلا) و پتروناس (مالزی) گروه جدید هفت خواهران را شکل می دهند به نوعی که تعیین کننده بازار نفت و گاز هستند .
گرچه روند بازار جهانی ، قیمت نفت را تعیین کرده و روابط بنیادین حاکم بر بازار چون عرضه و تقاضای نفت ، ثاتیر به سزایی در شرایط حاکم بر بازار دارد ، اما این گروه از شرکتهای دولتی ، بازیگران مهم و اصلی در بازار بوده و بازیگران بزرگ سنتی در رده دوم قرار گرفته و تنها نقش حمایتی را بر عهده دارند.
در سال ۲۰۲۳ تنها یک شرکت نفتی دولتی از پنج غول نفتی جهان سود اورتر بود . این در حالیست که میزان تاثیر سایر شرکتهای بزرگ نفتی دولتی مانند ادنوک ، قطر انرژی و شرکت نفت کویت لحاظ نشده است.
در نشست آب و هوایی سازمان ملل یا همان کاپ ۲۸ کاهش استفاده از سوختهای فسیلی به منظور جلوگیری از انتشار کربن مورد تاکید قرار گرفت ، اما آمار حاکی از آن است که تا سال ۲۰۵۰ ، نفت و گاز همچنان نقش تعیین کننده در زندگی بشر ایفا می کنند.
ارسال نظرات