نفتی ها /گر به زمان ۴ سال ریاست جمهوری ترامپ نگاه کنیم طی این مدت (۲۰۲۱-۲۰۱۷) تحریمهای شدیدی روی فروش نفت ایران اعمال شد به نحوی فروش نفت و درآمدهای ارزی ایران کاهش قابل توجهی یافت و ما از سیاستهای او فشارهای زیادی را متحمل شدیم.
اما در دوره بایدن با توجه به مذاکرات انجام گرفته محدودیتها روی صادرات نفت ایران کمتر شد و فروش نفت ایران افزایش یافت و چندین برابر شد. اکنون شاهدیم که بابت همین قضایا بایدن به شدت از سوی برخی مقامات این کشور مورد حمله و انتقاد قرار میگیرد.
حالا اما در حالی کمتر از ۱۰۰ روز دیگر به برگزار انتخابات آمریکا مانده که با دو رویکرد کاملا متفاوت از سوی ترامپ و هریس در قبال مساله تولید و صادرات نفتی مواجه هستیم و در واقع نکته مهم برای کشورهای عضو اوپک مانند ایران مساله قیمت و عرضه جهانی نفت است که همین امر، انتخابات آمریکا و نتیجه آن را بیش از پیش برای کشورهای نفتی مهم جلوه می دهد. همانطور که گفته شد، در صورت پیروزی کامالا هریس در انتخابات، می توان چشم اندازی نسبتا مثبتی در خصوص بازار جهانی نفت باز کرد. هرچند، فاکتورهای دیگری چون وضعیت اقتصاد جهانی، میزان تولید نفت اوپک و سیاست های داخلی اعضای مهم آن همچون عربستان سعودی در زمینه تولید نفت نیز از جمله عوامل مهم و تاثیرگذار بر بازار نفت محسوب می شود، اما به طور کلی می توان گفت که چشم انداز این بازار در صورت پیروزی هریس مثبت خواهد بود.
از سوی دیگر، با توجه به رفتار نرم تر دموکرات ها در قبال ایران و روی کار آمدن دولت مسعود پزشکیان که زمینه مذاکرات احتمالی میان ایران و غرب را بیش از گذشته فراهم آورده، مساله دریافت معافیت های تحریمی برای واردات نفت ایران نیز حتما از گزینه های روی میز مذاکره میان دو طرف خواهد بود. حال، در صورتی که تمامی این سناریو ها درست از آب در آمده و همزمان با ادامه سیاست های نفتی فعلی آمریکا، بتوان معافیتی محدود برای صادرات نفت نیز به دست آورد، بدیهی است که اقتصاد نفتی ایران دچار تحولی جدی خواهد شد.
اما در صورت پیروزی ترامپ در انتخابات، وضعیت می تواند تا حد زیادی متفاوت جلوه نماید. بدین معنا که افزایش تولید نفت در داخل آمریکا و فشار به اعضای اوپک برای تولید نفت بیشتر به منظور کاهش قیمت نفت در بازارهای جهانی (درست مانند افزایش فشار به عربستان سعودی در دور نخست ریاست جمهوری ترامپ) نمی توان بازار نفت چندان مطلوبی در سطح جهانی را متوقع بود. از سوی دیگر، حتما مذاکرات احتمالی میان ایران و غرب، در صورت روی کار آمدن ترامپ به سادگی دوران حاکمیت دموکرات ها نبوده و چشم انداز افزایش درآمدهای نفتی ایران در هاله ای از ابهام قرار خواهد داشت.