نفت / شناسه خبر: 282093 / تاریخ انتشار : 1403/12/18 15:13
|

حاشیه‌های نفت و انرژی/از روایت پزشکیان از زمستان سخت تا ماجرای تغییر سهمیه بنزین فروردین ماه

حوزه نفت و انرژی همواره سرشار از حواشی و اتفاقات غیرمترقبه و داستان‌های مختلف است، که در این بخش به این حواشی خواهیم پرداخت.

نفتی ها /حاشیه نخست این هفته "نفتی‌ها" را با روایت پزشکیان از زمستان سخت آغاز می‌کنیم؛ در آستانه پایان زمستان ۱۴۰۳ و با عبور از شرایط بحرانی ناشی از کمبود انرژی، رئیس‌جمهوری در روز شنبه ۱۸ اسفند در آیین امضای قراردادهای طرح فشارافزایی میدان گازی مشترک پارس جنوبی، گزارشی از وضعیت کشور در زمینه تأمین انرژی در فصل زمستان ارائه کرد. این سخنان با تأکید بر تلاش‌های وزارتخانه‌های نفت، نیرو و کشور، همچنین اشاره به نیاز به برنامه‌ریزی برای تابستان و آبرسانی، فرصتی بود تا رئیس‌جمهوری از رویکرد خود در خصوص بحران‌های انرژی و چالش‌های پیش رو سخن بگوید.

رئیس‌جمهوری در ابتدا بر این نکته تأکید کرد که باوجود سختی‌های ناشی از زمستان، با تلاش‌های وزارت نفت، نیرو و کشور توانسته‌ایم از این شرایط عبور کنیم و مردم کشور بدون گاز نمانده‌اند. این اظهارات به‌وضوح نشان‌دهنده یک ارزیابی مثبت از عملکرد دستگاه‌های دولتی در مواجهه با بحران انرژی است. اگرچه این رویکرد ممکن است به‌طور موقت نگاه مثبت مردم را جلب کند، اما برای تحلیل دقیق‌تر و بررسی واقعیت‌های موجود، باید دید که آیا این موفقیت‌ها به‌طور کامل نتیجه برنامه‌ریزی و مدیریت صحیح بوده است یا خیر.

جالب اینجاست که رئیس‌جمهوری در سخنان خود تصریح کرد که دنبال مقصر جلوه دادن افراد یا نهادها نیست. این رویکرد ممکن است از منظر سیاسی و اجتماعی قابل فهم باشد، چرا که به‌جای انفعال و فرافکنی، تاکید بر حل مسئله است. با این حال، در شرایط بحرانی مانند بحران انرژی، مقصران اصلی و علل اصلی کمبود انرژی باید شفاف‌سازی شود تا مردم و مسئولان بدانند که در آینده چگونه باید از وقوع چنین مشکلاتی جلوگیری کنند. فقدان تحلیل دقیق‌تر و ریشه‌یابی علل مشکل، می‌تواند منجر به تکرار بحران‌ها در آینده شود.

وی همچنین از تلاش‌های وزارت نفت برای افزایش تولید و کاهش مصرف انرژی سخن گفت و اشاره کرد که مشکلات موجود نتیجه مسائل تاریخی و ساختاری است که به‌طور ناگهانی ایجاد نشده‌اند. این سخنان می‌تواند به‌عنوان تلاشی برای توضیح شرایط موجود و توجیه ناتوانی‌ها در مدیریت بحران تلقی شود. بدون شک، یکی از عوامل اصلی بحران انرژی در ایران، مشکلات ساختاری در سیستم تأمین و توزیع انرژی است که به مدت‌هاست به‌دلیل تحریم‌ها و سوءمدیریت‌ها به وجود آمده‌اند. این سخنان می‌تواند نشانه‌ای از تلاش دولت برای بازنگری در شیوه‌های مدیریتی و تخصیص منابع باشد، اما این تغییرات باید به‌طور سریع و عمیق در سیاست‌ها و استراتژی‌های دولت ظاهر شود.

رئیس‌جمهوری از صنعتگران و تولیدکنندگان کشور عذرخواهی کرد که نتواسته‌اند در زمستان به‌خوبی از آن‌ها پشتیبانی کنند. اگرچه این عذرخواهی در سطحی انسانی و قابل‌درک است، اما سوالاتی در این زمینه مطرح می‌شود: چرا در روزهای بحران، این حمایت‌ها به‌طور مؤثر انجام نشده است؟ چطور دولت در شرایط اضطراری نتواسته بود به‌طور مؤثر از تولیدکنندگان داخلی حمایت کند تا بحران‌های ناشی از کمبود انرژی را در این بخش‌ها به حداقل برساند؟

رئیس‌جمهوری به‌طور خاص به بحران تابستان و آب اشاره کرد و از لزوم ایجاد پویش مشابه "پویش ۲ درجه کمتر" برای تابستان خبر داد. با توجه به شرایط اقلیمی ایران و بحران‌هایی که در سال‌های اخیر در حوزه‌های انرژی و منابع آبی کشور به‌وجود آمده است، تأکید بر برنامه‌ریزی بلندمدت و هم‌افزایی نهادها در این زمینه ضروری به نظر می‌رسد. اما سوال اصلی اینجاست که آیا دولت آمادگی لازم را برای مقابله با بحران تابستان دارد؟ آیا سیاست‌های فعلی در زمینه تأمین آب و انرژی به‌طور مؤثری طراحی شده‌اند تا جلوی مشکلات جدی‌تر گرفته شود؟

سخنان رئیس‌جمهوری در این مراسم نمایانگر نگرانی‌های جدی درباره بحران‌های انرژی است، اما با نگاه تحلیلی به این صحبت‌ها، می‌توان به این نتیجه رسید که دولت باید به‌طور مؤثرتر و سریع‌تری به ریشه‌های اصلی مشکلات پرداخته و با شفاف‌سازی و برنامه‌ریزی بهتر، از وقوع بحران‌های مشابه در آینده جلوگیری کند. همچنین، ضعف در حمایت از تولیدکنندگان و عدم تحلیل دقیق بحران‌ها می‌تواند به‌طور مستقیم بر رونق اقتصادی کشور تأثیر بگذارد.

در نهایت، مدیریت بحران انرژی و آبرسانی نیازمند عزم جدی و همکاری بین نهادهای مختلف است و از آنجایی که رئیس‌جمهوری به این موضوع اشاره کرده است، باید منتظر اقدامات عملی و واقعی در این زمینه‌ها باشیم تا مشکلات موجود به‌طور سیستماتیک حل شوند.

حاشیه دوم هم به ماجرای  تغییر سهمیه بنزین فروردین ماه اختصاص دارد؛ بر اساس قانون بودجه سال ۱۴۰۴ وزارت نفت مکلف است ۴ ماه پس از اجرای قانون نسبت به انتقال سهم بنزین از کارت سوخت هوشمند به حساب بانکی صاحبان خوردو اقدام کند.

سرانجام قرارداد اجرای آزمایشی طرح انتقال سهمیه بنزین از کارت سوخت به حساب بانکی صاحبان خودرو به امضا رسید و البته این اتفاق بر میزان سهمیه و قیمت بنزین اثر ندارد.
این قرارداد نه از سوی وزارت نفت و شرکت ملی پخش فرآورده‌های نفتی بلکه با حضورمعاون وزیر نفت و رئیس و یکی از اعضای کمیسیون انرژی مجلس بین معاونت حمل و نق شهرداری تهران و رئیس مرکز نوآوری و تعالی کوثر وابسته به دانشگاه تهران در محل مجلس به امضا رسید.
بر اساس قانون بودجه سال ۱۴۰۴ وزارت نفت مکلف است ۴ ماه پس از اجرای قانون نسبت به انتقال سهم بنزین از کارت سوخت هوشمند به حساب بانکی صاحبان خوردو اقدام کند. امضای قرارداد روز گذشته را شاید بتوان یک اقدام پیش‌دستانه مجلس دانست و باید منتظر ماند و دید که وزارت نفت چه اقدامی خواهد کرد.
محسن احمدی، رئیس کمیسیون انرژی مجلس در مراسم امضای قرارداد یادشده اظهار کرد: از آنجا که این کار برای نخستین بار به صورت آزمایشی اجرا خواهد شد باید تحقیقات و کارهای کارشناسی لازم پیرامون آن انجام شود و اجرای الزام قانون بودجه سال ۱۴۰۴ کل کشور مسیر را شفاف‎‌تر می‌کند و جلوی برخی از مسائل و شائبه‌های پیرامون توزیع سوخت در جایگاه‌ها را خواهد گرفت.
مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده‌های نفتی هم گفت: امیدواریم ظرف ماه‌های آینده، با هماهنگی بانک مرکزی، وزارت اقتصاد و سازمان پدافند غیر عامل بتوانیم الگوی جدید سوختگیری مبتنی بر حساب بانکی صاحبان خودرو را عملیاتی کنیم.
رئیس کمیسیون انرژی مجلس اظهار کرد: اگرچه شرکت ملی پالایش و پخش برای اجرای قانون ۴ ماه فرصت دارد اما از اکنون گام نخست را برای اجرای قانون برداشته است و به یقین هم‌افزایی و هم‌فکری میان دستگاه‌ها اهداف مدنظر را محقق خواهد کرد.مالک شریعتی، عضو کمیسیون انرژی مجلس هم با بیان اینکه طرح انتقال سهمیه بنزین از کارت سوخت به حساب بانکی صاحبان خودرو آزمایشی اجرا می‌شود اما به دلیل ازمایشی بودن می‌توان روش‌های دیگری را نیز به صورت آزمایشی پیگیری کرد اما نکته مهم این است که مردم نباید در جریان اجرا دچار مشکل شوند.
او افزود: با اجرای این روش، مردم سوخت مورد نیاز خود را دریافت و همزمان هزینه آن از حساب بانکی آن‌ها برداشت خواهد شد و انتقال سهمیه بنزین از کارت سوخت به حساب بانکی صاحبان خودرو میزان سهمیه‌ها و قیمت سوخت را تغییر نخواهد داد .
بر اساس قانون بودجه سال آینده وزارت نفت از طریق شرکت تابعه ذیربط در امور پالایش و پخش مکلف است ظرف چهار ماه از لازمالاجراء شدن این قانون با همکاری بانک مرکزی امکان انتقال سهمیه سوخت از کارت سوخت به کارت بانکی صاحبان خودرو را فراهم نماید. البته آیین نامه اجرائی این مهم قرار است توسط وزارت امور اقتصادی و دارایی با همکاری سازمان برنامه و بودجه کشور و وزارت نفت تهیه و تا پایان اردیبهشت سال آینده به تصوی بدولت برسد./همشهری

 

حاشیه سوم هم به آغاز صادرات گاز ترکمنستان از مسیر ایران اختصاص دارد؛ محسن پاک‌نژاد امروز  درباره آغاز جریان گاز ترکمنستان به ترکیه از مسیر ایران اظهار کرد: خوشبختانه طی چند روز گذشته این طرح به لطف خدا و همت همکاران شرکت ملی گاز ایران و سایر بخش‌هایی که این طرح را پیش می‌بردند، به ثمر نشست.  

وی با بیان اینکه این پروژه از ابعاد مختلفی مانند مقدار گازی که در ناحیه شمال شرق کشور تحویل می‌گیریم و تعاملاتی که با همسایگان‌مان، یعنی ترکمنستان و ترکیه داریم حائز اهمیت است، بیان کرد: این اقدام تأثیر قابل‌توجهی بر روابط متقابل ایران، به‌ویژه در زمینه تجارت گاز و سایر فرآورده‌های نفتی خواهد داشت.   
وزیر نفت با اشاره به نهایی شدن قرارداد این پروژه تأکید کرد: این قرارداد اکنون نهایی شده و گاز جریان یافته است. به‌نوعی می‌توان گفت این قرارداد فعال شده است، اما در مورد سایر ابعاد آن باید کمی صبر کنیم تا در آینده قابلیت رسانه‌ای شدن پیدا کند.
پاک‌نژاد در پایان با قدردانی از تلاش‌های انجام‌شده گفت: این پروژه گامی مهم برای تقویت جایگاه ایران به‌عنوان هاب انرژی منطقه‌ای محسوب می‌شود و نشان‌دهنده عزم دولت چهاردهم برای توسعه دیپلماسی انرژی است./ایسنا

حاشیه آخر هم به ایده نفتی ترامپ برای ایران می‌پردازد؛ با وجود ارسال نامه دونالد ترامپ به رهبر انقلاب پیرامون مذاکره برای یک توافق سیاسی بزرگ، اما آمریکا با شدت بیشتری موضوع اعمال تحریم های نفتی علیه تهران را دنبال می کند.

از روزی که ترامپ به کاخ سفید بازگشته است، طرح های مختلفی برای تشدید فشارهای تحریمی به ایران در دستور کار این کشور قرار گرفته است و به نظر می رسد رئیس جمهور این کشور، همزمان با این فشارها به دنبال یک توافق با تهران است.

ترامپ برخلاف بایدن که قصد داشت برجام را احیا کند، قصد دارد دایره توافق ها را بازتر و مطمئن تر کند و به همین دلیل، مواضع مختلفی را طی یک ماه اخیر اتخاذ کرده است. از تمجید تا تهدید، همه اتفاقاتی است که طی هفته های گذشته شاهدش بودیم.
نخستین اقدام مهم واشنگتن برای فشار به ایران، موضوع تحریم حمل و نقل نفت و نفتکش ها بود؛ اقدامی که بایدن نادیده اش گرفته بود و ترامپ به سمت اجرایی کردنش قدم برداشت. آمریکا به خوبی می داند مهم ترین ابزار جمهوری اسلامی ایران در تجارت نفت، نفتکش هایش است که در کنار نفتکش های اجاره ای، نفت ایران را جابجا می کنند.
به همین دلیل، با هوشمندی روی این موضوع دست گذاشته و حتی قرار است بازرسی کشتی ها در تنگه مالاکا را هم کلید بزند. تنکه ای که نفت ایران از آنجا راهی بازار چین می شود.
از سوی دیگر، ایالات متحده با محدود کردن بازار ایران در همه حوزه ها، قصد دارد درآمدهای ایران از صادرات نفت و گاز را هم کاهش دهد بویژه در عراق که مشتری گاز ایران است.
در دوران بایدن، صادرات گاز ایران به عراق از تحریم ها مستثنی بود ولی تسویه حساب بغداد با تهران، همچنان تحریم بود. با وجود اینکه پول کمتری نسبت به حالت عادی به تهران می رسید، اما کاخ سفید می خواهد همان را هم خط زده و عراق را مجاب کند تا برای همیشه، وابستگی به گاز ایران را کنار بگذارد.
فشارهای تحریمی آمریکا، در نوع خود عجیب است؛ کشوری که گویا علاقه دارد با ابزار فشار، ایران را به پای میز مذاکره کشانده و برای مدت طولانی هم که شده، به یک حالت ثبات در روابط سیاسی برساند./میز نفت

"لازم به ذکر است درج اخبار حواشی هفتگی حوزه نفت و انرژی در این بخش به منزله تایید آنها نیست و سایت تحلیلی خبری نفتی‌ها صرفا گردآورنده اخبار در این بخش خبری می‌باشد."

لینک کوتاه

http://naftiha.ir/282093

کلیدواژه

تغییر سهمیه بنزین

اخبار مرتبط

ارسال نظرات

captcha
آخبرین اخبار
پربیننده ترین ها
فراخوان مناقصه عمومی یک مرحله ای خرید سه عدد کولر اسپیلت ۱۸ هزار ایوولی (EVVOLI) و سه عدد کولر اسپیلت ۲۴ هزار ایوولی
شرکت صنایع پتروشیمی سبلان