نفتی ها /حاشیه نخست این هفته "نفتیها" را با روایت پزشکیان از زمستان سخت آغاز میکنیم؛ در آستانه پایان زمستان ۱۴۰۳ و با عبور از شرایط بحرانی ناشی از کمبود انرژی، رئیسجمهوری در روز شنبه ۱۸ اسفند در آیین امضای قراردادهای طرح فشارافزایی میدان گازی مشترک پارس جنوبی، گزارشی از وضعیت کشور در زمینه تأمین انرژی در فصل زمستان ارائه کرد. این سخنان با تأکید بر تلاشهای وزارتخانههای نفت، نیرو و کشور، همچنین اشاره به نیاز به برنامهریزی برای تابستان و آبرسانی، فرصتی بود تا رئیسجمهوری از رویکرد خود در خصوص بحرانهای انرژی و چالشهای پیش رو سخن بگوید.
رئیسجمهوری در ابتدا بر این نکته تأکید کرد که باوجود سختیهای ناشی از زمستان، با تلاشهای وزارت نفت، نیرو و کشور توانستهایم از این شرایط عبور کنیم و مردم کشور بدون گاز نماندهاند. این اظهارات بهوضوح نشاندهنده یک ارزیابی مثبت از عملکرد دستگاههای دولتی در مواجهه با بحران انرژی است. اگرچه این رویکرد ممکن است بهطور موقت نگاه مثبت مردم را جلب کند، اما برای تحلیل دقیقتر و بررسی واقعیتهای موجود، باید دید که آیا این موفقیتها بهطور کامل نتیجه برنامهریزی و مدیریت صحیح بوده است یا خیر.
جالب اینجاست که رئیسجمهوری در سخنان خود تصریح کرد که دنبال مقصر جلوه دادن افراد یا نهادها نیست. این رویکرد ممکن است از منظر سیاسی و اجتماعی قابل فهم باشد، چرا که بهجای انفعال و فرافکنی، تاکید بر حل مسئله است. با این حال، در شرایط بحرانی مانند بحران انرژی، مقصران اصلی و علل اصلی کمبود انرژی باید شفافسازی شود تا مردم و مسئولان بدانند که در آینده چگونه باید از وقوع چنین مشکلاتی جلوگیری کنند. فقدان تحلیل دقیقتر و ریشهیابی علل مشکل، میتواند منجر به تکرار بحرانها در آینده شود.
وی همچنین از تلاشهای وزارت نفت برای افزایش تولید و کاهش مصرف انرژی سخن گفت و اشاره کرد که مشکلات موجود نتیجه مسائل تاریخی و ساختاری است که بهطور ناگهانی ایجاد نشدهاند. این سخنان میتواند بهعنوان تلاشی برای توضیح شرایط موجود و توجیه ناتوانیها در مدیریت بحران تلقی شود. بدون شک، یکی از عوامل اصلی بحران انرژی در ایران، مشکلات ساختاری در سیستم تأمین و توزیع انرژی است که به مدتهاست بهدلیل تحریمها و سوءمدیریتها به وجود آمدهاند. این سخنان میتواند نشانهای از تلاش دولت برای بازنگری در شیوههای مدیریتی و تخصیص منابع باشد، اما این تغییرات باید بهطور سریع و عمیق در سیاستها و استراتژیهای دولت ظاهر شود.
رئیسجمهوری از صنعتگران و تولیدکنندگان کشور عذرخواهی کرد که نتواستهاند در زمستان بهخوبی از آنها پشتیبانی کنند. اگرچه این عذرخواهی در سطحی انسانی و قابلدرک است، اما سوالاتی در این زمینه مطرح میشود: چرا در روزهای بحران، این حمایتها بهطور مؤثر انجام نشده است؟ چطور دولت در شرایط اضطراری نتواسته بود بهطور مؤثر از تولیدکنندگان داخلی حمایت کند تا بحرانهای ناشی از کمبود انرژی را در این بخشها به حداقل برساند؟
رئیسجمهوری بهطور خاص به بحران تابستان و آب اشاره کرد و از لزوم ایجاد پویش مشابه "پویش ۲ درجه کمتر" برای تابستان خبر داد. با توجه به شرایط اقلیمی ایران و بحرانهایی که در سالهای اخیر در حوزههای انرژی و منابع آبی کشور بهوجود آمده است، تأکید بر برنامهریزی بلندمدت و همافزایی نهادها در این زمینه ضروری به نظر میرسد. اما سوال اصلی اینجاست که آیا دولت آمادگی لازم را برای مقابله با بحران تابستان دارد؟ آیا سیاستهای فعلی در زمینه تأمین آب و انرژی بهطور مؤثری طراحی شدهاند تا جلوی مشکلات جدیتر گرفته شود؟
سخنان رئیسجمهوری در این مراسم نمایانگر نگرانیهای جدی درباره بحرانهای انرژی است، اما با نگاه تحلیلی به این صحبتها، میتوان به این نتیجه رسید که دولت باید بهطور مؤثرتر و سریعتری به ریشههای اصلی مشکلات پرداخته و با شفافسازی و برنامهریزی بهتر، از وقوع بحرانهای مشابه در آینده جلوگیری کند. همچنین، ضعف در حمایت از تولیدکنندگان و عدم تحلیل دقیق بحرانها میتواند بهطور مستقیم بر رونق اقتصادی کشور تأثیر بگذارد.
در نهایت، مدیریت بحران انرژی و آبرسانی نیازمند عزم جدی و همکاری بین نهادهای مختلف است و از آنجایی که رئیسجمهوری به این موضوع اشاره کرده است، باید منتظر اقدامات عملی و واقعی در این زمینهها باشیم تا مشکلات موجود بهطور سیستماتیک حل شوند.
حاشیه دوم هم به ماجرای تغییر سهمیه بنزین فروردین ماه اختصاص دارد؛ بر اساس قانون بودجه سال ۱۴۰۴ وزارت نفت مکلف است ۴ ماه پس از اجرای قانون نسبت به انتقال سهم بنزین از کارت سوخت هوشمند به حساب بانکی صاحبان خوردو اقدام کند.
حاشیه سوم هم به آغاز صادرات گاز ترکمنستان از مسیر ایران اختصاص دارد؛ محسن پاکنژاد امروز درباره آغاز جریان گاز ترکمنستان به ترکیه از مسیر ایران اظهار کرد: خوشبختانه طی چند روز گذشته این طرح به لطف خدا و همت همکاران شرکت ملی گاز ایران و سایر بخشهایی که این طرح را پیش میبردند، به ثمر نشست.
حاشیه آخر هم به ایده نفتی ترامپ برای ایران میپردازد؛ با وجود ارسال نامه دونالد ترامپ به رهبر انقلاب پیرامون مذاکره برای یک توافق سیاسی بزرگ، اما آمریکا با شدت بیشتری موضوع اعمال تحریم های نفتی علیه تهران را دنبال می کند.
از روزی که ترامپ به کاخ سفید بازگشته است، طرح های مختلفی برای تشدید فشارهای تحریمی به ایران در دستور کار این کشور قرار گرفته است و به نظر می رسد رئیس جمهور این کشور، همزمان با این فشارها به دنبال یک توافق با تهران است.
"لازم به ذکر است درج اخبار حواشی هفتگی حوزه نفت و انرژی در این بخش به منزله تایید آنها نیست و سایت تحلیلی خبری نفتیها صرفا گردآورنده اخبار در این بخش خبری میباشد."
لینک مطلب: | http://naftiha.ir/News/282093.html |