نفتی ها / مکران، دو واحد متانول هلدینگ باختر بهعنوان نخستین واحدهای تکمیل شده این شهرک در تابستان ۱۴۰۴ وارد مدار تولید میشوند.
تجربه ساخت شهرک پتروشیمی مکران در چابهار که به هاب سوم پتروشیمی کشور موسوم شده نخستین تجربه توسعهدهندگی مجموعه پتروشیمی توسط بخش خصوصی در یک منطقه آزاد است.
شرکت توسعه پتروشیمی نگین مُکران، توسعه دهنده زیرساختهای صنعتی و غیر صنعتی شهرک پتروشیمی مکران است که ۱۲ پروژه زیرساختی را درحال اجرا داشته و مقدمات تولید در این شهرک را مهیا میکند.
هماکنون شرکت سرمایهگذاری تجاری شستان با مدیریت شرکت پتروشیمی بدر شرق، هلدینگ باختر با مدیریت شرکت کیمیا صنعت مبنا، هلدینگ گسترش انرژی پاسارگاد با مدیریت شرکت گسترش صنایع شیمیایی سینا در فاز نخست شهرک پتروشیمی مُکران فعال هستند.
شمار طرحهای سرمایه گذاری و زیرساختی شهرک پتروشیمی ۱۸ طرح است و از این تعداد هفت طرح در حوزه پتروشیمی با مشارکت شرکتها و هلدینگهای سرمایهگذاری در این شهرک به مساحت یک هزار و ۲۶۰ هکتار در دست اجرا است.
مجتمعهای پتروشیمی که در شهرک پتروشیمی مُکران ایجاد میشوند همگی از سوی بخش خصوصی احداث خواهند شد. به دلیل بازگشت بالای سرمایه در صنعت پتروشیمی، همچنین مزیت دسترسی به بازارهای کشورهای هند، پاکستان، چین و کشورهای دور و نزدیک، مشوقهای مطلوب سرمایهگذاری در این منطقه برای سرمایهگذاران داخلی و خارجی در نظر گرفته شده است.
بر این اساس، طبق تبصره بند (ب) ماده (۱) قانون هدفمند کردن یارانهها، تخفیف پلکانی تا ۳۰ درصد با انعقاد قرارداد بلندمدت برای واحدهایی که قادر به تأمین مواد اولیه واحدهای پتروشیمی داخلی (تولیدکنندگان محصولات میانی و نهایی) و توسعه زنجیره ارزش افزوده باشند، اعمال میشود. در این قرارداد، بنگاههایی که در مناطق کمتر توسعهیافته راهاندازی میشوند، از تخفیف بیشتری برخوردار میشوند.
عمده محصولات مجتمع پتروشیمی نگین مَکُران صادراتی و بقیه محصولاتی است که به عنوان خوراک برای مجتمعهای پتروشیمی و صنایع پایین دستی وارد بازارهای کشور خواهد شد؛ در مجموع برآورد شده است که بازگشت سرمایه شهرک پتروشیمی مکران به غیر از یوتیلیتی بیش از ۲۷ درصد است و سرمایه طی کمتر از چهار سال مستهلک خواهد شد.
این شهرک دارای مجوز روزانه ۳۰ میلیون مترمکعب خوراک گازی است. در این قطب براساس سیاستگذاری وزارت نفت و شرکت ملی صنایع پتروشیمی، چهار کارخانه کوچک مقیاس تولید گاز طبیعی مایع شده (مینی الانجی) در دستور کار است.