نفت / شناسه خبر: 42133 / تاریخ انتشار : 1400/9/28 14:57
|

گره پتروشیمی گلستان توسط رئیس قوه قضائیه باز می شود؟

سوال اما اینجاست که چرا برای طرحی که نه صرفه اقتصادی داشت و نه آنقدر جذاب بود که حتی یک سرمایه گذار را به خود جذب کند، افتتاحیه برگزار شد و سهامدار جذب شد...

نفتی ها /۱۵ سال است که کلنگ پتروشیمی گلستان با حدود ۱۰۰ هزار سهامدار ریز و درشت که از دهه هشتاد اقدام به سرمایه‌گذاری روی این پروژه نموده‌اند زمین مانده است، حالا اما چشم امید ۱۰۰ هزار گلستانی به وعده جدید رئیس ذستگاه قضا در سفر اخیرش به گلستان است، وعده‌ای که محقق شدنش می‌تواند رویاهای مردم گلستان را به واقعیت تبدیل کند و طلسم این پرونده پتروشیمی را برای همیشه ببندد.
محسنی‌اژه‌ای گفته است: من این قول را می‌دهم اگر برای حل موضوع پتروشیمی گلستان نیازمند هر نوع مجوز و تفویض اختیار حقوقی به استان است مجوزها را می‌دهم اما آیا با این اقدامات حقوقی مشکل پروژه حل می‌شود، اگر حل می‌شود من مجوزها را می‌دهم و حتی اگر لازم است کارشناس تخصصی بیشتر و یا نیروی حقوقی بیشتری به پرونده اضافه شود من این اقدام را برای پرونده انجام خواهم داد اما موضوع با جزییات باید در کارگروه استان بررسی و شفاف خواسته‌های حقوقی را مطرح کنند.
رئیس قوه قضاییه خاطرنشان کرد: تا امروز من و دو رئیس قوه دیگر هر هفته جلسه مشترک داریم و در آن جلسه موضوعات مختلفی مطرح می‌شود که به طور قطع مشکلات بزرگ مطرح شده را در آن جلسه مطرح و پیگیری می‌کنم.
پتروشیمی گلستان با اینکه قرار بود ۴ ساله به بهره‌برداری برسد، با گذشت این‌ سال‌ها نه ماشین‌آلاتش خریداری شده و نه اینکه کار احداث سیلوها و ساختمان‌هایش به اتمام رسیده است. بخش دولتی که گفته می‌شد حدود ۲۰ درصد سهام این کارخانه را داشت بعد از چندماه از کلنگ‌زنی، سهمش را به بخش خصوصی واگذار کرد و عملاً دولت در این طرح هیچ نقشی جز تأمین خوراک و ارائه خدماتی مانند گازرسانی، آبرسانی و تأمین برق برعهده نداشت. اقداماتی که بخش زیادی از آنها انجام شده اما بخش خصوصی به رغم پیگیری‌هایی که حدود ۹۷ هزار سهامدار انجام می‌دهند، هنوز نتوانسته پاسخی روشن و شفاف به آنان بدهد.
اما در ابتدای دولت یازدهم با آمدن بیژن زنگنه به وزارت نفت و صحبت‌هایی که او درباره اولویت داشتن چند طرح پتروشیمی از جمله گلستان و زنجان انجام داده بود، همه منتظر باز شدن گره کور این طرح بودند. اما در سفر آذرماه سال ۹۳ دولت یازدهم به استان، به رغم پیگیری‌هایی که مجمع نمایندگان استان داشت، طرح پتروشیمی از اولویت خارج و وام ارزی آن مصوب نشد.
پس از آن نیز تا پایان دولت یازدهم تغییری در وضعیت این طرح نیمه تمام رخ نداد تا اینکه زنگنه در دیدار با مجمع نمایندگان گلستان قول داد تا سرمایه‌گذار جدیدی برای تکمیل پتروشیمی استان پیدا کند.جدا از وعده‌های بی‌سرانجام دولت و وزیر نفت به مردم گلستان، بسیاری معتقدند مدیران این استان نیز با این بهانه که پتروشیمی مربوط به بخش خصوصی است، تلاش چندانی برای راه‎اندازی نکردند.
از سویی دیگر اما در همان زمان حسن صادقلو، استاندار گلستان در دولت یازدهم معتقد بود تولید محصول نهایی این کارخانه که شامل اوره و آمونیاک است، دیگر صرفه اقتصادی ندارد و برای همین هیئت مدیره باید راهکار دیگری بیندیشد. در همان سال‌ها مباحثی در خصوص تغییر ماهیت طرح از پتروشیمی به GTPP ( تبدیل گاز به پروپیلن)، MTO  ( تبدیل متان به الفین) و GTO ( تبدیل گاز به الفین) مطرح شد. حتی کار تا جایی پیش رفت که مسئولانی مانند حسینقلی قوانلو، رئیس سازمان صنعت، معدن و تجارت استان مدعی بودند در این زمینه ایدرو تفاهم‌نامه‌ای با شرکت سرمایه‌گذاری بانک صنعت و معدن منعقد کرده و قرار شده است که مطالعات فنی و اقتصادی هرکدام از این طرح‌ها بررسی شود و زمان همچنان سپری می‌شد و مردم گلستان و سهامداران این کارخانه همچنان چشم انتظار اتفاقات خوب بودند تا اینکه صادقلو آب پاکی را روی دست آنان ریخت و در ماه‌‌های پایانی حضورش در استانداری اعلام کرد « ساخت پتروشیمی با تولید اوره و آمونیاک مقرون به صرفه نیست و هیئت مدیره نیز به رغم پیشنهادات جدید، علاقه‌ای به حل مشکل ندارد»!

 

سوال اما اینجاست که چرا برای طرحی که نه صرفه اقتصادی داشت و نه آنقدر جذاب بود که حتی  یک سرمایه گذار  را به خود جذب کند، افتتاحیه برگزار شد و سهامدار جذب شد، سهامدارانی که بیش از  هفتاد درصدشان افراد حقیقی بودند و سعی داشتند سرمایه خود را در جهت آبادانی استانشان استفاده کنند و سود که هیچ ضرر کردند.
حالا اما به نظر می‌رسد با ورود دستگاه قضا به این موضوع ابهاماتی از این پرونده رفع شود زیرا به قول غلام‌رضا منتظری_ دبیر مجمع نمایندگان گلستان در مجلس شورای اسلامی"در حوزه پروژه‌های عمرانی و زیربنایی نیاز به پیوست قضایی است. اسناد بالادستی به تصویب می‌رسد اما اگر به آن عمل نشد چه کسی قرار است با آن برخورد کند."

حالا اما در حالی که تمامی تخلفات هیات مدیره پتروشیمی گلستان دیگر محرز شده است، امید است یکی از ره آوردهای سفر رییس قوه قضاییه تعیین تکلیف این موضوع باشد.

پست الکترونیکی نفتی‌ها به نشانی naftiha.ir@gmail.com برای دریافت نقطه نظرات، پیشنهادها، انتقادها و شکایات شما به عنوان پل ارتباطی این پایگاه خبری – تحلیلی با شما مخاطبان عزیز، در دسترس قرار دارد که شما مخاطبین عزیز نفتی ها می‌توانید از این طریق با ما در ارتباط باشید.

 

 

لینک کوتاه

http://naftiha.ir/42133

کلیدواژه

پتروشیمی گلستان

اخبار مرتبط

ارسال نظرات

captcha
آخبرین اخبار
پربیننده ترین ها