نقتی ها /علی خضریان نماینده مردم تهران، ری، شمیرانات، اسلامشهر و پردیس در مجلس و سخنگوی کمیسیون اصل ۹۰ مجلس شورای اسلامی در توئیتی نوشت:"جناب بیژن زنگنه درحالی در آستانه انتخابات ۱۳۹۶ اقدام به افتتاح فاز یک پالایشگاه ستاره خلیج فارس و طرح بنزینسازی پالایشگاه بندرعباس، با شعار تولید و عرضه بنزین یورو ۴ در هشت کلان شهر، مینماید که برخلاف انتظار افزایش ۱۶ میلیون لیتری تولید بنزین، شاهد کاهش ۹ درصدی تولید هستیم؛لذا ضروری است برای عودت و جبران ضرر و زیان وارده به بیتالمال، موضوع در دادسرا و هیأتهای مستشاری دیوان محاسبات کشور رسیدگی گردد،همچنین این پرونده به استناد تبصره ماده ۵ قانون نحوه اجرای اصل ۹۰ قانون اساسی به قوه قضاییه نیز ارسال میشود.
علاوه بر این در جلسه علنی روز چهارشنبه ، سخنگوی کمیسیون اصل ۹۰ مجلس شورای اسلامی گزارشی در مورد عملکرد بیژن نامدار زنگنه، وزیر نفت در صحن قرائت کرد که حاوی اتهاماتی به او در مورد نحوه واگذاری سهام و به تاخیر انداختن بهره برداری از پالایشگاه ستاره خلیج فارس بود. به گفته علی خضریان این پرونده به قوه قضائیه نیز فرستاده خواهد شد.
بر اساس این گزارش، « زنگنه و هیات مدیره وقت شرکت ملی پالایش و پخش با دادن نشانی های غلط به دستگاه های نظارتی و برخلاف قوانین و مقررات و مصالح کشور و اهداف مورد نظر قانون گذار در تصویب ماده ۱۲۷ برنامه پنجم توسعه و راهبردهای وزارت نفت، موجبات تاخیر در اتمام عملیات پالایشگاه (ستاره خلیج فارس)، تشدید واردات بنزین و قاچاق سوخت و خسارت فراوان به بیت المال و بروز مشکلات اقتصادی و اجتماعی شده اند.»
در این گزارش آمده است: «پالایشگاه میعانات گازی ستاره خلیج فارس یکی از طرح های اولویت دار کشور و دارای ظرفیت اسمی ۳۶۰ هزار بشکه در روز است که با راه اندازی این پالایشگاه دستیابی به تولید روزانه حداقل ۳۶ میلیون لیتر بنزین فراهم و علاوه بر زمینه سازی قطع وابستگی به واردات بنزین، امکان صادرات بنزین نیز فراهم شد. این طرح در سال ۱۳۹۲ به استناد گزارش عملکرد طرح های سرمایه ای مدیریت برنامه ریزی شرکت ملی پالایش و پخش با پیشرفت فیزیکی ۷۶ درصد و به استناد نامه شماره ۳۷۹۶۱۵- ۲/ ۱۲ مورخ ۲۷/ ۸/ ۱۳۹۲با ۶۹ درصد پیشرفت فیزیکی تحویل دولت تدبیر و امید می شود.
متاسفانه طی سال های ۹۷-۱۳۹۲ واردات بنزین به طور چشمگیری افزایش یافت به طوری که شرکت ملی پالایش و پخش در برنامه سال ۱۳۹۵ بدوا ۱۰ میلیون لیتر در روز واردات را پیش بینی کرد. سپس با دو اصلاحیه، این عدد به ۱۴ میلیون لیتر در روز می رسد به طوری که میانگین عملکرد واردات سال ۱۳۹۶ به حدود ۱۳ میلیون لیتر در روز رسید... بر این اساس هر روز تاخیر در افتتاح این طرح، حداقل زیان ۲۰ تا ۳۰ میلیون یورویی را بر کشور تحمیل کرد.
در آستانه انتخابات سال ۱۳۹۶ وزیر نفت اقدام به افتتاح نمایشی از فاز یک پالایشگاه ستاره خلیج فارس و طرح بنزین سازی پالایشگاه بندرعباس، با شعار و نشانی غلط تولید و عرضه بنزین یورو ۴ در هشت کلان شهر می کند. انتظار می رفت با افتتاح دو طرح بنزین سازی پالایشگاه بندرعباس و فاز اول پالایشگاه ستاره خلیج فارس ۱۶ میلیون لیتر در روز به تولید بنزین کشور اضافه شود. لیکن متاسفانه آمار تولید سال ۱۳۹۶ نشان می دهد که نه تنها به تولید بنزین چیزی اضافه نشده است بلکه نسبت به سال قبل ۹ درصد کاهش یافته و در نتیجه در سال ۱۳۹۶ آمار جدیدی در افزایش واردات بنزین به ثبت می رسد.»
این گزارش مدعی است که متوسط تخصیص اعتبار طرح پالایشگاه خلیج فارس از سال ۸۶ یعنی زمان آغاز آن تا مهرماه ۹۲ ماهانه حدود ۳۵ میلیون یورو بوده که با روی کار آمدن دولت حسن روحانی در این سال تا پایان خرداد سال ۹۳ عملا اعتباری به آن تعلق نگرفته است.
همچنین اتهاماتی در مورد ساختار سهام و ترکیب اعضای هیات مدیره پالایشگاه مطرح شده است که با تغییر آنها روند پیشرفت طرح کند شده است.
این گزارش می افزاید: «به رغم ظرفیت قانونی ماده ۱۲۷ برنامه پنجم توسعه و مستثنی شدن از سیاست های اصل ۴۴ در واگذاری پالایشگاه به بخش خصوصی تا یکسال پس از بهره برداری، با دستور فراقانونی وزیر نفت، هیات مدیره شرکت ملی پالایش و پخش، طی مصوبه شماره ۹۹۰ مورخ۱۲/ ۳/ ۱۳۹۳از حق تقدم خود در افزایش سرمایه، انصراف داده و با واگذاری سهام دولت به سایر سهامداران به مبلغ دفتری (بدون لحاظ کردن ارزش روز سهم) و بدون دریافت ارزش اضافی موافقت می کند . در نتیجه این کاهش ارزش سهام هیچ گونه منبعی از ناحیه بخش خصوصی به طرح ترزیق نمی شود و شرکت ملی پالایش و پخش تضمین تسهیلات اعطایی را بر عهده می گیرد و سهام واگذار شده توثیق می شود. این تخلف به مقدار حدود ۵۰۰ میلیارد تومان طی پرونده کلاسه ۴/ ۹۵ دیوان محاسبات احراز می شود در حالی که وفق صورتجلسه مجمع عمومی به طور فوق العاده ۱۷/ ۱۲/ ۱۳۸۹ به علت عدم تامین مالی از طرف بخش غیردولتی، کلیه اموال و دارایی های شرکت پالایش نفت ستاره خلیج فارس در ترهین بخش دولتی بوده است و واگذاری سهام وثیقه آن هم به قیمت دفتری بدون تامین منابع، علاوه بر تخلف محرز و حیف و میل اموال دولت، منجر به تغییر ترکیب هیات مدیره و تاخیر در برنامه زمان بندی افتتاح و راه اندازی طرح و تاخیر در قطع واردات بنزین می شود. این طرح تا سال ۱۳۹۲ در حدود ۷۴ درصد پیشرفت فیزیکی داشته است و به رغم تامین عمده کالا و تجهیزات، فقط در سال ۱۳۹۸ به بهره برداری می رسد.»
براساس گزارش کمیسیون اصل ۹۰ مجلس، «به دنبال این واگذاری سهام، تخلفات متعددی از جمله در قالب تفاهم نامه خدمات ذخیره سازی، انتقال و بارگیری محصولات که به موجب قانون در اختیار دولت است، با حق الزحمه ۷/ ۳ دلار در هر بشکه به شرکت واسطه خاص، متشکل از حلقه بازنشستگان نفتی، بدون تشریفات قانونی واگذار می شود که پس از اطلاع دستگاه نظارت قرارداد ملغی می شود.»
این گزارش همچنین در مورد نقش وزیر نفت در حذف نظام سهمیه بندی بنزین و سپس بازگشت به آن انتقاداتی را مطرح می کند که از نظر آن موجب «خسارت میلیاردی قاچاق سوخت و تبعات بعدی» شده است. در واقع، نگارندگان این گزارش می گویند تک نرخی کردن بنزین در دولت اول روحانی موجب افزایش مصرف و رشد واردات شده و بازگشت به نظام سهمیه بندی هم باعث وارد آمدن هزینه های دیگری شده است.
در بخش پایانی این گزارش می خوانیم: «اگرچه طبق آمارهای دولت های قبلی مقدار موفقیت این طرح در صرفه جویی منابع ارزی بسیار مهم ارزیابی شده بود، آقای زنگنه با هدف تک نرخی کردن بنزین ادعا می کند که در حال حاضر هزینه های اجرای طرح از دستاوردهای آن بیشتر است بدون آنکه به بازگشت رشد مصرف به قبل از اجرای طرح هدفمندی یارانه ها، کسری های غیرمجاز سالانه، قراردادهای میلیاردی اجرای سامانه توزیع، قابل اتکاء نبودن آمار تجربه فروش بعد از حذف کارت سوخت، رشد ۲۰۶ درصدی کارمزد و تحمیل هزینه های مضاعف به دولت، رشد بی رویه مصرف بنزین و قاچاق سوخت و نیز ویژه خواری در حلقه بازنشستگان نفتی اشاره شود./فائزه پناهی
پست الکترونیکی نفتیها به نشانی naftiha.ir@gmail.com برای دریافت نقطه نظرات، پیشنهادها، انتقادها و شکایات شما به عنوان پل ارتباطی این پایگاه خبری – تحلیلی با شما مخاطبان عزیز، در دسترس قرار دارد که شما مخاطبین عزیز نفتی ها میتوانید از این طریق با ما در ارتباط باشید.
ارسال نظرات