نفتی ها /پیش از در گزارش در سال ۲۰۱۸بنزین در کدام کشورها گران تر است؟ به معرفی کشورهایی که گرانترین بنزین را داشتند پرداختیم و عنوان شد که ، به طور کلی در کشورهای ثروتمند و پیشرفته قیمت حامل های انرژی بیشتر از کشورهای فقیرتر است، و بنزین و نفت گازی که در جهان معامله می شود، قیمت های مشابهی دارد، اما قیمت پرداخت شده از سوی مصرف کننده در کشورهای مختلف، متفاوت است. این تفاوت ها ناشی از سیاست های قیمت گذاری، وضع مالیات بر سوخت، پرداخت یارانه ها و... بوده که باعث شده در کشورهای اروپایی، قیمت بنزین به بالاترین میزان در جهان برسد.
در واقع باید گفت که: متوسط قیمت خردهفروشی بنزین در جهان بسیار بالاتر از قیمتها در بازارهای جهانی است. چرا که مصرف بنزین آلودگیهای زیست محیطی ایجاد میکند و برای دولت و جامعه هزینههایی به دنبال دارد. از این رو در اکثر کشورهای جهان نه تنها به مصرفکننده نهایی یارانه پرداخت نمیکنند، بلکه از او برای هر لیتر بنزینی که در باک خود میسوزاند و موجب آلوده شدن هوای شهر میشود، مالیات اخذ میشود. از این رو در غالب کشورهای جهان قیمت خردهفروشی بنزین بسیار بیشتر از قیمتهای جهانی و بازاری آن است.
حال نکته ای که بسیار قابل تامل است این است که، بیشتر کشورهایی که ارزانترین بنزین را به مشتریانشان ارائه میدهند از میان کشورهایی آسیایی هستند. کشورهایی که هم جمعیت بیشتری دارند و به دنبال آن خودرهای به مراتب بی کیفیت تری از لحاظ تولید آلایندگی دارند، که این خود نشان دهنده ی عدم سیاستگذاری صحیح برای تنظیم قیمت سوخت در این کشورهاست در ادامه به معرفی ارزانترین سوخت ها در کشورها در سال 2018 خواهیم پرداخت همراه ما باشید
ونزوئلا
ارزان ترین بنزین دنیا در ونزوئلا عرضه می شود شاید باورتان نشود اما قیمت یک لیتر بنزین در این کشور حتی کمتر از یک بطری آب معدنی است . به طوری که در برابر هر لیتر بنزین تنها یک سنت در این کشور دریافت می شود
ایران
دومین کشور که ارزانترین بنزین را به مردمانش ارئه میدهد ایران است. با وجود اجرای قانون هدفمندی یارانه ها و افزایش 10 برابری قیمت بنزین از زمان اجرای این قانون همچنان ایران در میان کشورهایی قرار دارد که ارزان ترین بنزین را جایگاه های سوخت عرضه می کند.
سودان
کویت
در کشور مصر با داشتن رتبه ششم در جهان از لحاظ بنزین ارزان قیمت، هر لیتر بنزین: در مصر 15,573 ریال ایران است.
سوریه
در واقع باید گفت در پمپ بنزین های که در کشور سوریه در اثر نزاع ها سالم میمانند، هر لیتر بنزین با قیمتی معادل 18,520 ریال ایران به فروش میرسد.
قزاقستان
در حال حاضر قزاقستان تأمین 90 درصدی بنزین و سوخت دیزل داخلی را دارد.و رتبه نهم را در میان کشورهایی با سوخت ارزان با 0.53 دلار یعنی،22,308 ریال ایران در اختیار شهروندانش قرار میدهد.
بحرین
با اینکه بحرین هم مانند عربستان صعودی چند ماهی است اقدام به افزایش قیمت سوخت در کشور خود کرده است، اما همچنان در فهرست کشورهای ارزان قیمت سوخت قرار دارد.در حال حاضر قیمت هر لیتر بنزین در این کشور ریال 22.038ایران است.
نابودی انگیزههای سرمایهگذاری
باید در ادامه اشاره کرد، قیمت ارزان انرژی سبب میشود که تولید در این کشورها بهشدت به این نهادها وابستگی پیدا کند و انگیزهی لازم برای ارتقای تکنولوژی در جهت کاستن از مصرف انرژی برای بنگاهها وجود نداشته باشد. به همین دلیل فرآیند تولید در این کشورها بسیار انرژیمحور است و مصرف این عامل در صنایع کشور بسیار بالا است. تا زمانی که دولت از محل بودجه یارانههای انرژی را به بنگاههای صنعتی اختصاص بدهد بنگاهها انگیزه ی لازم برای سرمایهگذاری در جهتی که سبب اصلاح و تغییر ترکیب کنونی نهادههای تولیدیشان بشود را پیدا نخواهند کرد و مصرف انرژی در این بخش از اقتصاد، به مراتب بیشتر از وضعیت معمول جهانی قرار خواهد داشت. همچنین با دادن این یارانهها فشاری که به بودجه دولت وارد میشود سبب میشود تا عامل اصلی ایجادکننده تورم، یعنی خلق پول همچنان ادامه پیدا کند و دوباره چرخه قیمتگذاری مذکور از ابتدا آغاز شود و عملا اصلاحی اتفاق نیفتاده باشد.
مصرف انرژی و مشکلات زیست محیطی
آمارها نشان میدهد مصرف انرژی درکشورهایی که قیمت سوخت در آنها ارزان است، به نسبت تولید سرانهاش بیشتر از ۵ برابر متوسط کشورهای توسعهیافته است. بنابراین نمیتوان این واقعیت را که مصرف انرژی در آنها یک معضل اقتصادی و زیستمحیطی است را نادیده گرفت. به تبع هزینههایی که این مشکل به محیطزیست و سلامت مردم وارد میکند را باید به طور جدی مورد توجه قرار داد. این مساله که این مصرف فوقالعاده زیاد انرژی در کشور ناشی از فاصله قیمت آن با قیمت جهانی است نیز کمتر نیاز به تبیین دارد. بنابراین از این نظر نیز نگاه به سیاستهای جاری و پیامدهای ادامه آنها ضروری به نظر میرسد.
منبع:https://www.lovemoney.com