نفت / شناسه خبر: 229923 / تاریخ انتشار : 1403/3/26 15:11
|

حاشیه‌های نفت و انرژی/از حمله نفتی قالیباف به جلیلی تا ماجراهای حذف بنزین سوپر !

حوزه نفت و انرژی همواره سرشار از حواشی و اتفاقات غیرمترقبه و داستان‌های مختلف است، که در این بخش به این حواشی خواهیم پرداخت.

نفتی ها /نخستین حاشیه این هفته "نفتی‌ها " را به یک موصوع انتخاباتی و ماجرای حمله نفتی قالیباف به جلیلی آغاز می‌کنیم؛هفته گذشته بود که سعید جلیلی در ویدئویی ادعا کرد که با راهکارهای او، صادرات نفت ایران به ۱.۵ میلیون بشکه در روز رسیده است؛ گرچه این ادعا با آمارهای بانک مرکزی رد شد اما همگان منتظر بودند تا یکی از نامزدهای انتخابات ریاست جمهوری، برای نشان دادن «قامت» خود به گزینه جبهه پایداری پاسخ دهد.
محمدباقر قالیباف زودتر از سایر کاندیداها به میان آمد؛ در دوقطبی ایجاد شده میان این دو نامزد، قالیباف به تلویزیون رفت و با اشاره به هزینه بالای ارزی کشور گفت: متأسفانه ۳۰ درصد از پول فروش نفت ایران در شبکه انتقال از بین می‌رود.
یک ‌خطی اظهارات قالیباف، این گزاره مهم را نشانه گرفته که به دلیل تحریم‌های غرب و آمریکا هزینه انتقال پول که در شرایط عادی زیر نیم درصد است، حالا ۶۰ برابر شده و این اتفاق تلخ، میلیاردها دلار در سال به کشور آسیب وارد می‌کند؛ موضوعی که جلیلی به آن افتخار می‌کند!
گرچه قالیباف به‌روشنی به تحریم و جلیلی  نپرداخت اما بیان عدد «۳۰ درصد»، به‌روشنی نشان داد در لایه‌های پنهان اقتصاد ایران چه اتفاقات تلخی رخ داده که مهم‌ترین توجیه کننده آن، جلیلی و تفکراتش است.

قالیباف با ارئه یک کد مهم به مخاطبان و مردم، گرچه سعی داشت پای تحریم را به مباحث خود باز نکند اما به‌طور غیرمستقیم، تفکری را عامل نگون‌بختی اقتصاد ایران دانست که سعید جلیلی آن را نمایندگی می‌کند؛ مردی که معتقد است باید مقاومت کرد و با «سر» به «دل» تحریم‌ها زد و با ایده‌هایش، نان «بخورونمیری» در آورد.
قالیباف که به نظر می‌رسد برای ماندن در صحنه انتخابات باید مرزبندی‌های خود را با جلیلی شفاف‌تر کند، بخشی از هزینه‌های پنهان تحریم را آشکار کرد که جلیلی و تفکر آن، برایش ذوق می‌کنند. او می‌گوید اداره دولت و کشور نیازمند یک دیدگاه واقع‌بینانه است که جلیلی با آن بیگانه است؛ برای آن هم مصادیقی را «زیرنویس» می‌کند که نابودن شدن ۳۰ درصد درآمدهای نفتی در شبکه‌های انتقال ارز یکی از آن‌هاست.
او جلیلی را نشانه رفته است؛ کسی که سعی دارد خود را قهرمان صادرات نفت معرفی کند اما ایده‌هایش، منجر به تلف شدن منابع کشور شده است. قالیباف، می‌دانست روی چه موضوعی دست بگذارد به‌ویژه آنکه مجید شاکری، از کارشناسان مالی را در کنار خود نشانده بود. شاکری که بشدت منتقد سیاست‌های بسته و ایده‌های کاغذی سعید جلیلی در حوزه تحریم است./میز نفت

حاشیه دوم به ماجرای حذف بنزین سوپر در دولت سیزدهم می‌پردازد؛موضوع حذف بنزین سوپر از سبد مصرف بنزین در دولت سیزدهم تبدیل به یک روال عادی شده است؛ مهم ترین دلیل این اتفاق هم به کاهش تولید پالایشگاه های کشور بر می گردد که موجب شده بنزین سوپر تولیدی در واحدهای پالایشی با نفتا و بنزین کم اکتان مخلوط شود.
جلیل سالاری مدیرعامل شرکت پالایش و پخش فرآورده های نفتی روز گذشته در نشستی خبری به این موضوع پرداخت و وعده جدیدی داد: «بنزین سوپر فقط در پالایشگاه امام خمینی‌(ره) شازند تولید می‌شود که تعمیرات اساسی پالایشگاه شازند امام خمینی‌(ره) که در روزهای پایانی پارسال انجام شده بود، سبب شد عرضه بنزین سوپر در جایگاه‌های عرضه با کاهش روبه‌رو شود، اما امیداریم به‌زودی این عرضه افزایش یابد.»
این ادعا در حالی مطرح شده است که سالاری در تاریخ ۱۴ آذر ۱۴۰۱ گفته بود:« اجرای برنامه‌های تعمیرات اساسی و اضطراری در دو پالایشگاه امام خمینی شازند و اصفهان، موجب توقف تولید بنزین سوپر شد که با اجرای تمهیداتی می‌توان روند را مانند سابق کرد.»
سالاری همچنین در تاریخ ۳۰ آذر ۱۴۰۱ همین ادعا را مطرح کرد: « با پایان عملیات تعمیرات اساسی در پالایشگاه شازند، تولید بنزین سوپر در کشور ازسرگرفته می شود.»
سالاری عینا همین ادعا را در تاریخ  ۳ آبان ۱۴۰۲ درباره کمبود بنزین سوپر تکرار کرد :« با اتمام تعمیرات پالایشگاه امام خمینی شازند، شاهد افزایش عرضه بنزین سوپر خواهیم بود.»
سالاری نسب مدیرعامل شرکت ملی پخش اما یک ماه بعد، بدون آنکه توضیخ روشتی درباره قطع توزیع بنزین سوپر بدهد، گفت :« کیفیت بنزین یورو تفاوتی با بنزین سوپر ندارد، اکتان بنزین سوپر حدود ۹۴ و بنزین یورو  ۹۲ است!»
اما رضا نواز سخنگوی صنف جایگاه‌داران کشور در بهمن ۱۴۰۲ از کاهش ۸۰ درصدی مصرف بنزین سوپر خبر داد و گفت: «میل مردم به مصرف بنزین سوپر به شدت کاهش پیدا کرده است، چرا که نامنظم توزیع می‌شود.»
همین جند مثال و وعده ساده نشان می دهد بنزین سوپر در دولت سیزدهم، تبدیل به یک آرزوی بزرگ شد با وجود اینکه در دولت گذشته مشکلی دراین باره وجود نداشت.

حاشیه بعدی هم به گزارشی از میزان انتشار آلودگی فلرهای پتروشیمی می‌پردازد؛مدیرکل دفتر پایش فراگیر سازمان حفاظت محیط ‌زیست گفت: در قوانین جدید پایش و نظارت بر واحدهای صنعتی ابلاغ شده و به عنوان عوارض آلایندگی شناخته می‌شود.

احمد طاهری در نشست تخصصی روسای محیط زیست گروه صنایع خلیج فارس اظهار کرد: شهادت رئیس جمهور محبوب و محیط زیستی کشورمان را تسلیت عرض می‌کنم. شهید رئیسی در آخرین روزهای حیات خود در شورای عالی محیط زیست حضور پیدا کرد.
یکی از اهداف و مواردی که سال‌ها در سازمان حفاظت محیط زیست در بحث پایش پیگیری شد اما به دلیل عدم داشتن پشتوانه و حمایت قانونی، روی زمین مانده بود که با تصمیم قاطع شهید رئیسی به نتیجه رسید بنابراین با حمایت شهید رئیسی بحث ارجاع کار در خوداظهاری در پایش مصوب شد و امسال به صورت کامل برای واحدهای مختلف از جمله واحدهای پتروشیمی اجرا خواهد شد.
وی افزود: رویکرد شرکت‌های مجموعه پتروشیمی با دیگر مجموعه‌های صنعتی کشور متفاوت است و دغدغه محیط زیستی و همکاری در این مجموعه‌ها را دیده‌ایم.
مدیرکل دفتر پایش فراگیر سازمان حفاظت محیط ‌زیست با تاکید بر لزوم کنترل آلاینده‌ها و لزوم جدیت بیشتر در کنترل این آلاینده‌ها، گفت: علاوه بر نظارت، وظیفه ما این است که اگر شرکتی در راستای کنترل آلودگی و انتشار آلاینده اقداماتی انجام دهد در چارچوب قانون از آن حمایت کنیم.
طاهری بیان کرد: در قوانین جدید پایش و نظارت بر واحدهای صنعتی که ابلاغ شده و به عنوان عوارض آلایندگی شناخته می‌شود، در خصوص واحدهای نفتی به ویژه پتروشیمی رویکرد متفاوتی دارد و باید روال جدید در این مجموعه‌ها پیاده‌سازی شود و این موضوع را رعایت کنیم.
وی عنوان کرد: در قانون مالیات بر ارزش افزوده مصوب سال ۱۳۸۷، واحدهای نفتی مشمول عوارض آلایندگی می‌شدند و اگر واحدی عدم آلایندگی را ثابت می‌کرد از لیست عوارض آلایندگی خارج می‌شد اما در قانون جدید، واحدهای پتروشیمی هم مشابه واحدهای دیگر دیده شده‌اند و باید عدم آلایندگی خود را ثابت کنند.
وی گفت: برای منابع انتشار آلایندگی حدودی مجاز داریم و باید بر اساس میزان انتشارات و انحراف از این حدود، نرخ عوارض محاسبه شود اما این موضوع در مورد فلرها پیچیدگی بیشتری دارد زیرا برای فلرها امکان پایش مستقیم به وسیله تجهیزات سنجش وجود ندارد و میزان عملکرد آن به صورت پیوسته نیست و تابع شرایط خاصی یا اضطراری است بنابراین سعی کردیم با تعامل با شرکت ملی پتروشیمی و با همکاری وزارت نفت، وزارت کشور و وزارت بهداشت دستورالعملی برای پایش فلر ایجاد کنیم و شاید این رویکرد، کامل‌ترین رویکرد عادلانه‌ای باشد که تاکنون پیاده‌سازی شده است.
مدیرکل دفتر پایش فراگیر سازمان حفاظت محیط ‌زیست افزود: در مورد فلرها دنبال این هستیم که میزان انتشار آلودگی را در محاسبات بیاوریم. استانداردهای مرجع دنیا را بررسی کردیم و به این نتیجه رسیدیم که سیستم پردازش تصویر که در مورد فلر مورد استفاده قرار می‌گیرد هر دو دقیقه یک بار یک تصویر از فلر به این سیستم ارسال می‌کند و با توجه به مقدار دودکنندگی امتیاز داده می‌شود و بر اساس آن میزان دودکنندگی مشخص می‌شود.
طاهری بیان کرد: این سیستم در کشور در حال پیاده‌سازی است با این تفاوت که با توجه به محدودیت‌ها از سوی پتروشیمی‌ها ثبت تصویر هر پنج دقیقه یک بار را مصوب کردیم. شیوه‌نامه فنی پردازش تصویر و استقرار این سامانه در حال انجام است تا در سه ماه آینده شیوه‌نامه نهایی شود و سپس کد پردازش تصویر پیاده‌سازی شود و سپس داده‌ها را دریافت و میزان دودکنندگی را محاسیه کنیم.
وی عنوان کرد: میزان دودکنندگی در شرایط مختلف متفاوت است و امیدواریم با پیاده کردن فرآیند کامل و با کمک دیگر مجموعه‌ها نه تنها در مورد فلر بلکه در منابع انتشار آلایندگی دیگر هم این رویکرد عادلانه پیاده‌سازی شود یعنی از حدود مجاز غلظت‌محور به حدود مجاز انتشارمحور برسیم تا حجم میزان خروجی اهمیت یابد. باید میزان انتشار آلایندگی دودکش و پساب هم عادلانه شود و امیدواریم در قوانین جدید این موضوع  مدنظر قرار گرفته و به زودی مصوب شود./ایسنا

 

لازم به ذکر است درج اخبار حواشی هفتگی حوزه نفت و انرژی در این بخش به منزله تایید آنها نیست و سایت تحلیلی خبری نفتی‌ها صرفا گردآورنده اخبار در این بخش خبری می‌باشد.

لینک کوتاه

http://naftiha.ir/229923

کلیدواژه

حاشیه‌های نفت و انرژی

اخبار مرتبط

ارسال نظرات

captcha
آخبرین اخبار
پربیننده ترین ها