نفت / شناسه خبر: 138673 / تاریخ انتشار : 1402/10/30 16:10
|

حاشیه‌های نفت و انرژی/ازآمار درآمد نفتی ایران تا ماجرای بی‌محلی به دستور اوجی!

حوزه نفت و انرژی همواره سرشار از حواشی و اتفاقات غیرمترقبه و داستان‌های مختلف است، که در این بخش به این حواشی خواهیم پرداخت.

نفتی ها /نخستین خاشیه این هفته "نفتی‌ها" را به ماجرای اعلام درآمدهای نفتی ایران می‌پردازد،  آژانس بین‌المللی انرژی در گزارشی کل درآمد نفتی ایران در ۹ ماهه نخست سال ۲۰۲۳ را ۳۳ میلیارد و ۹۰۰ میلیون دلار برآورد کرده است.درآمد نفتی ایران در ماه‌های ژانویه تا سپتامبر ۲۰۲۳ معادل ۱۲ درصد کل درآمد اوپک در این دوره بوده است.
فروش ۳۴ میلیارد دلار نفت توسط ایران در بازار جهانی طی ۹ ماهه ۲۰۲۳ درحالی است که تحریم‌های ظالمانه آمریکا علیه ایران و سیاست به اصطلاح فشار حداکثری در دولت دموکرات آمریکا نیز ادامه پیدا کرده است. درآمد نفتی ۳۴ میلیارد دلاری ایران از فروش نفت در ۹ ماهه ۲۰۲۳ دو برابر درآمد نفتی ایران در ۱۲ماهه سال ۲۰۲۰ بوده است. بر اساس محاسبات وزارت انرژی آمریکا ایران در سال ۲۰۲۰ فقط ۱۷ میلیارد دلار و در سال ۲۰۲۱ نیز ۳۷ میلیارد دلار نفت فروخته است. در سال ۲۰۲۲ نیز کل درآمد ایران از فروش نفت بالغ بر ۵۴ میلیارد دلار بوده است.
آژانس بین‌المللی انرژی کل درآمد نفتی ۱۳ عضو اوپک در ۹ ماهه ۲۰۲۳ را ۲۸۱ میلیارد و ۲۰۰ میلیون دلار محاسبه کرده است.بر اساس این گزارش درآمد عراق از فروش نفت در ۹ ماهه سال میلادی گذشته ۲.۵ برابر ایران بوده است. عراق ۸۲ میلیارد و ۱۰۰ میلیون دلار از فروش نفت در این دوره درآمد داشته است.
درآمد نفتی عربستان نیز بیش از ۵ برابر ایران بوده است. عربستان ۱۸۴ میلیارد و ۳۰۰ میلیون دلار نفت در ۹ ماهه نخست سال ۲۰۲۳ فروخته است.
آژانس بین‌المللی انرژی همچنین از تولید بیش از ۳ میلیون بشکه نفت در ایران برای هشتمین ماه متوالی در سال ۲۰۲۳ خبر داده است. بر اساس این گزارش تولید نفت ایران در ماه می ۲۰۲۳ برای نخستین بار از زمان خروج آمریکا از برجام به بیش از ۳ میلیون بشکه در روز رسید و در ماه‌های بعد با طی مسیری کمابیش صعودی بالای ۳ میلیون بشکه باقی مانده است.
ایران در آخرین ماه سال ۲۰۲۳ بالغ بر ۳ میلیون و ۱۵۰ هزار بشکه در روز نفت تولید کرده است. این رقم نسبت به ماه قبل از آن ۶۰ هزار بشکه کاهش داشته است.متوسط تولید نفت ایران در سال ۲۰۲۳ نیز ۲ میلیون و ۹۶۵ هزار بشکه در روز بوده است.



حاشیه بعدی این هفته هم به  بی‌محلی خجسته مهر به دستور اوجی می‌پردازد. درحالی‌که جواد اوجی، در دستوری تأکید کرده نباید میزان تولید نفت اعلام شود، محسن خجسته مهر و تیمش به اعلام رسمی میزان تولید مشغول هستند.

 اعلام‌های پی‌درپی مسئولان شرکت ملی نفت درباره میزان تولید نفت ایران، موجب شد تا شائبه‌های جدی در خصوص میزان واقعی تولید راهی رسانه‌ها شود؛ به‌طوری‌که برخی مسئولان دولت و وزارت نفت ارقام مختلفی را بیان می‌کردند و هر یک هم، رقمی متفاوت‌تر و بالاتر از اعداد قبلی.
به همین دلیل، وزیر نفت در بخشنامه‌ای به شرکت ملی نفت اعلام کرد اعلام میزان تولید محرمانه است و دیگر نباید رقمی دراین‌باره گفته شود. به فاصله دو روز از این بخشنامه، منصوری معاون اجرایی رئیس‌جمهور گفت که تولید نفت ایران به ۳.۳ میلیون بشکه در روز رسیده است.
با توجه به جایگاه سازمانی منصوری، نقد جدی به وی وارد نیست اما مسئله اصلی، بی‌توجهی شرکت ملی نفت به دستور جواد اوجی است. مثلاً هرمز قلاوند مدیر نظارت بر تولید نفت و گاز در مصاحبه‌ای اعلام کرده که میزان تولید نفت ایران به رقم ۳.۴ میلیون بشکه در روز رسیده است.
چند روز بعدازاین اظهارات، محسن خجسته مهر مدیرعامل شرکت ملی نفت در خوزستان گفت که تولید نفت ایران به رقم ۳.۴ میلیون بشکه رسیده است.
این دو مورد ساده به‌خوبی نشان می‌دهد شرکت ملی نفت، ارزشی برای وزیر نفت قائل نبوده و کار خود را می‌کند؛ خجسته مهر راه خود را جدی از راه اوجی می‌داند چراکه خیز بلندی برای وزارت نفت در دوره بعد برداشته است. به همین دلیل است که اعداد را به استخدام درآورده و در حال دستاورد سازی برای خود و شرکت تحت نظرش است.
ریشه چنین اتفاق عجیبی در صنعت نفت، به انتخاب خجسته مهر برمی‌گردد؛ اوجی علاقه‌ای نداشت تا حکم مدیریت شرکت ملی نفت را برای او صادر کند ولی فشارهای بیرونی، موجب شد تا اوجی برخلاف میلش، مهم‌ترین حکم نفتی خود را برای خجسته مهر صادر کند.
ازآنجاکه خجسته مهر، در حال تقویت روابط سیاسی خود برای آینده است، این‌گونه بی‌توجهی‌ها به دستور مؤکد وزیر نفت، نشان می‌دهد سطح بازی آقای مدیرعامل به حدی بالا رفته که سرپیچی از دستورات اوجی، اهمیتی برای او ندارد. به بیان ساده‌تر، کلاه اوجی پشمی برای خجسته مهر ندارد./میزنفت

حاشیه سوم هم به پیش‌بینی آرامکو از دورنمای بازار نفت می‌پردازد. مدیرعامل غول نفتی آرامکو پیش‌بینی کرد که بازارهای نفت جهان در کوتاه‌مدت با اختلالات پیش آمده در مسیر دریای سرخ، کنار خواهند آمد اما طولانی شدن این وضعیت، به کمبود نفتکش‌هایی منجر می‌شود که مجبورند سفرهای طولانی‌تری داشته باشند و با تاخیر به مقصد برسند.

امین ناصر به رویترز گفت: انتظار دارد بازار نفت پس از کاهش ۴۰۰ میلیون بشکه‌ای ذخایر در ۲ سال گذشته، دچار محدودیت عرضه شود و ظرفیت مازاد تولید اوپک، منبع اصلی عرضه اضافی برای تامین تقاضای رو به رشد خواهد بود.
تحولات اخیر دریای سرخ، بسیاری از شرکت‌ها را وادار کرده است مسیر کشتی‌های خود را به سمت جنوب آفریقا تغییر دهند.
ناصر در مصاحبه‌ای در حاشیه مجمع جهانی اقتصاد در داووس سوییس گفت: در کوتاه‌مدت، ممکن است نفتکش‌ها در دسترس باشند. اما اگر بلندمدت باشد، ممکن است مشکل ساز شود. نیاز به نفتکش‌های بیشتری وجود خواهد داشت و این کشتی‌ها، سفر طولانی‌تری خواهند داشت.
کشتی‌های کانتینری، عبور از دریای سرخ که به کانال سوئز می‌رسد و سریع‌ترین مسیر از آسیا به اروپاست را متوقف کرده یا تغییر مسیر داده‌اند. حدود ۱۲ درصد از محموله‌های کشتیرانی جهان از این مسیر عبور می‌کنند. مسیر جایگزین اطراف دماغه امید نیک آفریقای جنوبی، ۱۰ تا ۱۴ روز به زمان سفر اضافه می‌کند. ناصر گفت: آرامکو می‌تواند تنگه باب المندب در نزدیکی یمن را از طریق خط لوله‌ای که تاسیسات نفتی شرق این کشور را به سواحل غربی آن متصل می‌کند و دسترسی سریع‌تری به کانال سوئز می‌دهد، دور بزند.
وی پیش‌بینی کرد تقاضا برای نفت در سال ۲۰۲۴، به ۱۰۴ میلیون بشکه در روز می‌رسد که به معنای رشد تقریبا ۱.۵ میلیون بشکه در روز پس از رشد ۲.۶ میلیون بشکه در روز در سال ۲۰۲۳ است. امین ناصر افزود: رشد تقاضا همراه با ذخایر اندک، به محدودیت بیشتر عرضه در بازار کمک خواهد کرد.
ناصر گفت: ذخایر جهانی پس از کاهش ۴۰۰ میلیون بشکه‌ای ذخایر فراساحلی و داخلی توسط مصرف‌کنندگان در ۲ سال گذشته، به پایین‌ترین حد میانگین پنج ساله کاهش یافته است. تنها اتفاق مثبت در حال حاضر، ظرفیت مازاد تولید است که معادل حدود ۳.۵ درصد عرضه جهانی است.
وی اظهار کرد: نمی‌تواند پیش‌بینی کند چه زمانی، تقاضا برای نفت به اوج خود می‌رسد زیرا مصرف سوخت فسیلی از کشورهای توسعه ‌یافته، به کشورهای در حال توسعه مهاجرت می‌کند که در حال ثروتمندتر شدن هستند. مدیرعامل آرامکو خاطرنشان کرد رشد خوب و تقاضای بسیار مطلوبی در چین وجود دارد.
پالایشگاه‌های زیادی در سراسر جهان وجود ندارد که به‌طور کامل یکپارچه شده باشند. چین این فرصت را فراهم می‌کند و انتظار می‌رود تقاضا برای مواد شیمیایی رشد کند، بنابراین بازار جذابی است. بر اساس گزارش رویترز، آرامکو در پالایشگاه‌های چینی با قراردادهای عرضه نفت خام، سرمایه‌گذاری کرده است و مشغول مذاکره برای قراردادهای بیشتری بوده و تمرکزش روی بخش تبدیل مایعات به مواد شیمیایی است.

لازم به ذکر است درج اخبار حواشی هفتگی حوزه نفت و انرژی در این بخش به منزله تایید آنها نیست و سایت تحلیلی خبری نفتی‌ها صرفا گردآورنده اخبار در این بخش خبری می‌باشد.

لینک کوتاه

http://naftiha.ir/138673

کلیدواژه

حاشیه‌های نفت و انرژی

اوجی

درآمد نفتی ایران

جواد اوجی

اخبار مرتبط

ارسال نظرات

captcha
آخبرین اخبار
پربیننده ترین ها