printlogo


حاشیه‌های نفت و انرژی/از خبر مهمی که دیده نشد تا روایتی ازکار سخت وزیر نفت در روزهای سرد زمستان
حاشیه‌های نفت و انرژی/از خبر مهمی که دیده نشد تا روایتی ازکار سخت وزیر نفت در روزهای سرد زمستان
کد خبر: 41278 تاریخ: 1400/6/21 15:13
حوزه نفت و انرژی همواره سرشار از حواشی و اتفاقات غیرمترقبه و داستان‌های مختلف است، که در این بخش به این حواشی خواهیم پرداخت.

نقتی ها /حاشیه نخست امروز را با اخبار انتصابات در حوزه نفت و انرزی آغاز می‌کنیم که طبق آن، جواد اوجی، وزیر نفت طی احکام جداگانه ای به صدور حکم انتصاب برخی از معاونین و مدیران خود اقدام کرد.

طبق اخبار منتشر شده تا این لحظه، وزیر نفت در حکمی مهدی علی‌مددی را به‌عنوان سرپرست معاون وزیر در توسعه مدیریت و سرمایه انسانی؛ علیرضا ضیغمی را به‌عنوان عضو کارگروه مشورتی تشخیص عدم مغایرت مصوبات هیات‌مدیره شرکت ملی نفت ایران با قوانین، مقررات، سیاست‌ها و راهبردهای وزارت نفت و  عضو هیئت امنای صندوق بازنشستگی، پس‌انداز و رفاه کارکنان صنعت نفت؛جلیل سالاری را به‌عنوان معاون وزیر و مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده‌های نفتی ایران؛پیام کهتری انور مشاور وزیر و مدیر کل دفتر وزارتی  و علی فروزنده را به‌عنوان مدیرکل روابط عمومی وزارت نفت منصوب کرد.

اما نکته حائز اهمیتی که در انتصابات وجود دارد و برخی رسانه‌ها به آن اشاره کرده بودند این است که چه در وزارت نفت و چه در سایر نهادهای زیر نظر قوه مجریه، انتصابات چندان در دست وزیر  نیست. طبق دستورالعملی که طراحی شده، وزیر می‌تواند برای هر یک از معاونت‌های وزارتخانه چند نفر را به نهاد ریاست جمهوری پیشنهاد دهد تا کارگروه‌های تخصصی با بررسی لیست، نفر اصلی را انتخاب کرده و حکم مدیریتش را امضا کنند.
به همین دلیل است که معاونان رئیس جمهور بویژه در حوزه اقتصادی نقش پر رنگی در چیدمان معاونان وزرا دارند. و برخی کارشناسان معتقدند این فرمول برای انتخاب معاونان وزیر، نقش وزیر را در راهبری نهاد زیر نظر خود به شدت کاهش داده و قدرت و اختیار وزیر را برای تصمیم گیزی کاهش می‌دهد.

حاشیه دوم  هم به ابلاغیه‌ی وزیر نفت می‌پردازد که خواستار توقف اقدام‌های اجرایی و لغو بعضی از ابلاغیه‌های مربوط به حوزه منابع انسانی شد.

به موجب این ابلاغیه باید:  در اسرع وقت نسبت به لغو و توقف اقدام‌های اجرایی مربوط به ابلاغیه‌های مشروحه ذیل با نظر داشتن ملاحظات مرقوم حسب مورد اقدام لازم معمول شود.

- ابلاغیه شماره ۱۵۱۴۲۱ - ۲۰/۲ تاریخ ۱۳۹۵/۴/۵ در موضوع: انتصابات.
(الف) موضوع بند ۱- ابلاغیه براساس مقررات و ضوابط اجرایی موجود قبل از تاریخ ابلاغیه اقدام شود.
(ب) بندهای ۳ و ۴ ابلاغیه لغو شود.
 ۲- ابلاغیه شماره ۲۹۹ - ۲۰/۲ تاریخ ۱۳۹۷/۵/۶ در موضوع: ابلاغ محدودیت چهار ساله برای عهده‌داری یک سمت، لغو شود.
 ۳- ابلاغیه شماره ۲۸ - ۲۰/۲ تاریخ ۱۳۹۹/۱/۱۷ در موضوع: فرآیند انتصاب در سمت‌های با پایه "C" و بالاتر.
 کارگروه تخصصی انتصابات موضوع بند ۳- بر مبنای مقررات موضوعه مندرج در مجموعه مقررات اداری و استخدامی کارمندان صنعت نفت تشکیل شود.

 ۴- ابلاغیه شماره ۱۰۶ - ۲۰/۲ تاریخ ۲/۲۵/ ۱۴۰۰ تا بررسی جامع و عدالت‌محور موضوع لغو و اقدام‌های اجرایی مربوط متوقف شود.
۵- ابلاغیه شماره ۵۹ - ۲۰/۲ تاریخ ۱۳۹۶/۲/۶ در موضوع: تشکیل شورای اداری.
 شورای اداری موضوع ابلاغیه منحل و نسبت به تشکیل شورای هماهنگی مدیران توسعه منابع انسانی صنعت نفت به ریاست معاونت مدیریت و توسعه سرمایه انسانی اقدام لازم معمول شود.
 ۶- در خصوص بازنگری ترکیب فعلی کمیسیون بررسی سوابق و ضوابط تعدیل مدرک تحصیلی اقدام و ترکیب اعضای کمیسیون براساس مجموعه مقررات اداری و استخدامی کارمندان صنعت نفت تعیین و اقدام شود.
 ۷- دستورعمل‌ها و ضوابط مربوط به نظام تبدیل وضعیت و جذب نوین و تعیین حقوق نیروهای مدت معین مذکور، لغو و مراحل اجرایی مربوط متوقف شود.»

و در بخش ۸ و ۹ هم بو موضعات بازنشستگی و استخدام اعضای هیئت علمی دانشگاه ها و مراکز مطاعاتی وپژوهشی صنعت نفت پرداخته شده است.

حاشیه بعدی به بازگشت ۱.۱ میلیارد دلار به دولت می‌پردازد که چندان هم مورد توجه رسانه ها قرار نگرفت. خبری که شرکت بازرگانی پتروشیمی باید یک میلیارد و ۱۰۰ میلیون دلار به شرکت ملی صنایع پتروشیمی بازگرداند.

پرونده فساد شرکت بازرگانی پتروشیمی که در فضای رسانه‌ای کشور به پرونده «پتروشیمی گیت» معروف شد، از جمله پرونده‌های پرحاشیه فساد کشور بود که در سال ۹۱ با بازداشت محسن احمدیان وارد فاز رسیدگی شد.
بازداشت وی توسط سازمان اطلاعات سپاه انجام شد و در سال ۹۲، عبدالحسین بیات مدیرعامل شرکت ملی صتایع پتروشیمی با شکایت رسمی از شرکت بازرگانی پتروشیمی، خواستار رسیدگی به ادعاهای دولت شد. شکایتی که آغاز راهی شد برای برخورد با مفسدان اقتصادی.
چند روز پیش بود که حکم متهمان این پرونده صادر شد و به گفته قضای مسعودی مقام، قاضی این پرونده قرار شده شرکت بازرگانی پتروشیمی مبلغ ۱.۱ میلیارد دلار را از محل دارایی سهامداران خصوصی به شرکت ملی صنایع پتروشیمی برگرداند. خبری خوش برای دولت.

حاشیه اخر هم روایتی است از کار سخت وزیر نفت برای حل بحران سوخت زمستانی.

بی‌توجهی وزارت نفت دولت دوازدهم در پر کردن مخازن سوخت مایع نیروگاه‌ها تا حد مورد انتظار و تضعیف ناوگان حمل فرآورده‌های نفتی، دولت سیزدهم را حتی در تامین سوخت مایع به جای گاز برای نیروگاه‌ها دچار مشکل کرده است.
به نظر می‌رسد راهکار وزارت نفت دولت سیزدهم برای تامین سوخت نیروگاه‌ها نیز در استفاده از سوخت مایع (گازوئیل و مازوت) به جای گاز در این واحدها تعریف شده باشد زیرا اجرای پروژه‌های ارتقای بهره‌وری انرژی و بهینه‌سازی مصرف گاز توسط دولت یک پروژه بلندمدت است که زیرساخت آن باید از سال 93 (موعد تصویب قانون رفع موانع تولید) ایجاد میشد.
در نتیجه وزارت نفت دولت سیزدهم نیز چاره‌ای ندارد، جز اینکه چالش ایجاد شده در حوزه تامین سوخت نیروگاه‌ها را با راهکارهای کوتاه‌مدت و موقتی (مثل جایگزینی سوخت مایع به جای گاز) تسکین دهد تا در طول زمان زیرساخت‌های قانونی و اجرایی مناسب برای اجرای پروژه‌های ارتقای بهره‌وری را ایجاد کرده و مشکل تراز گازی منفی کشور را به طور ریشه‌ای حل کند، بدین ترتیب تامین همه سوخت نیروگاه‌ها با گاز طبیعی نیز ممکن خواهد شد.
در این راستا جواد اوجی وزیر نفت درباره راهکار وزارت نفت برای جلوگیری از کمبود سوخت در نیروگاه‌ها و قطعی برق در زمستان می‌گوید: «تامین گاز بخش خانگی اولویت نخست وزارت نفت و شرکت ملی گاز ایران است اما در تامین سوخت نیروگاه دچار چالش هستیم. با توجه به تأمین سوخت زمستانی به‌ویژه برای نیروگاه‌ها در فصل زمستان، صادرات فرآورده‌های نفتی امسال از حدود دو ماه پیش به‌شدت کاهش یافته است تا ان‌شاءالله بتوانیم ذخایر سوخت نیروگاه‌ها و صنایع را تأمین کنیم. برنامه ما این است و همه توانمان را می‌گذاریم تا مخازن سوخت نیروگاه‌ها و صنایع عمده را تکمیل کنیم، در حالی که کسری گازی هم پیش‌بینی می‌شود».

اما نکته قابل توجه اینکه بی‌تفاوتی 8 ساله وزارت نفت دولت‌های یازدهم و دوازدهم در اجرای پروژه‌های ارتقای بهره‌وری و بهینه‌سازی مصرف گاز و ایجاد بحران تراز گاز منفی در کشور، تنها میراث به ارث رسیده از بیژن زنگنه به جواد اوجی نیست، بلکه در حال حاضر وزیر نفت جدید حتی در اجرای راهکارهای کوتاه‌مدتی مثل جایگزینی سوخت مایع به جای گاز در نیروگاه‌ها نیز با مشکل مواجه شده است زیرا وزارت نفت سابق مسئولیت خود را در ارسال سوخت مایع به نیروگاه‌ها و پر کردن مخازن ذخیره‌سازی آنها در سطح موردانتظار به درستی انجام نداده است.
ماجرا از این قرار است که تقویت نشدن ناوگان نفتکش‌های حمل‌ونقل سوخت از ناوگان شرکت ملی پخش فرآورده‌های نفتی در دولت دوازدهم، باعث عدم تکمیل اطمینان‌بخش ذخایر سوخت مایع (نفت‌گاز و مازوت) در نیروگاه‌های کشور شده است. به بیان ساده در حال حاضر سوخت مایع به اندازه کافی در مخازن نیروگاهی وجود ندارد و وزارت نفت جدید درحالی مشغول به کار شده است که مخازن سوخت مایع نیروگاه‌ها نسبت به میزان موردانتظار خالی است.
در نتیجه در صورت تداوم روند قبلی، نهایتاً منجر به اتمام ذخایر سوخت مایع نیروگاه‌های شمال شرق کشور در اوایل آبان‌ماه و ذخایر سوخت مایع سایر نیروگاه‌های کشور در انتهای آذرماه خواهد شد که خاموشی‌های گسترده در سراسر کشور و نارضایتی شدید مردم را به همراه خواهد داشت.
اما سوال اصلی این است که چرا مخازن ذخیره‌سازی سوخت مایع نیروگاه‌ها در حد موردانتظار پر نشده است؟ یا به عبارتی از حد موردانتظار خالی‌تر است؟ همانطور که اشاره شد تقویت نشدن ناوگان نفتکش‌های حمل‌ونقل سوخت در طول دولت دوازدهم یکی از دلایل خالی بودن مخازن نیروگاه‌ها است. این سهل‌انگاری منجر به خروج 4 هزار نفتکش از ناوگان حمل فرآورده‌های سوختی کشور شده است. 
بررسی‌ها نشان می‌دهد دلیل خروج این 4 هزار نفت‌کش تفاوت نرخ کرایه آنان با کامیونداران حمل عمومی (جاده‌ای) بوده است؛ به‌گونه‌ای که حتی با افزایش 33 درصدی کرایه آنان در سال جاری، تأثیر محسوسی در بازگشت این ناوگان مشاهده نشد. در نتیجه اصلاح منطقی و کارشناسی شده کرایه‌های حمل این قشر موضوعی است که باید بیش از پیش جدی گرفته شود.
البته این موضوع در حال حاضر در سازمان برنامه و بودجه در حال بررسی است؛ ولی توجه به این نکته ضروری است که با توجه به کمبود زمان تا آغاز فصل سرما و لزوم تکمیل ذخایر سوخت مایع نیروگاه‌ها، بازگشت این تعداد نفت‌کش در اسرع وقت، نیازمند همّت و تلاش جهادی مدیران وزارت نفت می‌باشد.
البته بیان این مشکلات به این معنا نیست که وزارت نفت دولت سیزدهم راهکاری برای حل یا تعدیل آنها وجود ندارد. در گزارش‌های بعدی بیشتر توضیح خواهیم داد./فارس

لازم به ذکر است درج اخبار حواشی هفتگی حوزه نفت و انرژی در این بخش به منزله تایید آنها نیست و سایت تحلیلی خبری نفتی‌ها صرفا گردآورنده اخبار در این بخش خبری می‌باشد.

لینک مطلب: http://naftiha.ir/News/41278.html