printlogo


جان تازه بنزینی در بورس انرژی
جان تازه بنزینی در بورس انرژی
کد خبر: 40824 تاریخ: 1400/3/30 15:08
حالا موفقیت بنزینی در بورس انرژی می‌تواند زمینه ساز ایجاد فضای رقابتی افزایش توانمندی‌‌ها در بورسی باشد که مدتهاست راکد باقی مانده بود.

نقتی ها /هفته گذشته بازار بنزین در بورس انرژی حسابی رونق داشت و رینگ صادراتی بورس شاهد عرضه ۵۰ هزار تن بنزین اکتان ۸۷ بود؛ در این عرضه که نسبت به عرضه های قبل چشم گیر تر بود، ۱۳ مشتری به رقابت پرداختند و  قیمت پایه بنزین اکتان عرضه شده ۴۴۰ دلار تعیین شده بود، اما با توجه به تقاضای موجود و رقابت بین خریداران کل محموله عرضه شده با نرخ ۵۵۸ دلار به فروش رفت که ۲۷ درصد نسبت به قیمت پایه رشد داشت.
موضوعی که علی نقوی- مدیرعامل بورس انرژی ایران به آن اشاره کرد و گفت: ساز و کار معاملاتی بورس انرژی باعث افزایش رقابت و شفافیت در فروش صادراتی فرآورده های نفتی شده است.
نقوی در گفت وگویی درمورد عرضه مذکور توضیح داد: دلیل اصلی فروش کامل محموله با رشد ۲۷ درصدی قیمت نسبت به قیمت پایه را می توان وجود مکانیزم رقابت در بورس انرژی دانست. طبعا اگر این معامله خارج از بورس انجام می شد، امکان رقابت در این سطح وجود نداشت.  همکاری مستمر شرکت ملی پالایش و پخش در عرضه های منظم و مستمر بنزین و سایر فراوردهای پالایشگاهی نیز در روند رو به بهبود معامله فرآورده های نفتی از طریق بورس انرژی موثر بوده است.
اهمیت این خبر اما از آنجاست که کارشناسان و صاحب نظران حوزه انرژی در ماه‌ها و سال‌های گذشته از بورس انرژی به‌عنوان سلاح پنهان کشور در معاملات منطقه‌ای و جهانی فرآورده‌ها یاد کرده اند  که اثرگذاری و اهمیت این ابزار در روزهای سخت تحریم‌ها بیش از گذشته اهمیت یافته است.
این موفقیت ها می‌تواند  زمینه ساز ایجاد فضای رقابتی افزایش توانمندی‌‌ها در بورس انرزی که مدتهاست راکد باقی مانده بود باشد و حالا تقویت جایگاه ایران به‌عنوان یک صادرکننده قدرتمند بنزین در بازارهای جهانی آن‌هم از بستر شفاف بورس انرژی به معنی آن است که گام‌های قدرتمند و موثری برای عبور واقعی از تحریم‌ها برداشته شده است.
ضمن این که  نگاهی به  آمار معاملات دو سال گذشته فراورده ها از طریق مکانیزم شفاف بورس نشان می دهد که ساختارهای شفاف معاملاتی، می توانند بازدهی بالا و سودآوری بهتری در روند فروش فرآورده های حوزه نفت و گاز برای کشور به ارمغان بیاورند، به همین دلیل اگر شرکت های تابع وزارت نفت نیز مشابه شرکت ملی پالایش و پخش، محصولات خود را در رینگ صادراتی بورس انرژی به صورت منظم و مستمر عرضه کنند، شاهد توسعه تجارت نفت و گاز و همچنین شفافیت در کشف قیمت خواهیم بود؛ همان‌طور که این اتفاق در بازار فروش بنزین، گازوییل، نفت، گاز مایع و... ایجاد شده است.
حالا  اگرچه ارزآوری یکی از ویژگی‌های این معاملات مهم است اما بیش از آن ایجاد فضای جدید برای استمرار تولید در پالایشگاه‌ها و حرکت به سمت تولید و فروش حداکثری بنزین و فرآورده‌های مشابه را به همراه خواهد داشت.
همانطور  که  نقوی با تاکید بر اینکه در بستر معاملاتی بورس انرژی، تمامی خریداران در شرایط برابر و براساس شرایط اعلامی در اطلاعیه عرضه، می توانند وارد معامله شوند، گفت: این در حالی است که در معاملات خارج از بورس این شرایط برقرار نیست. دیگر مزیت فروش محصولات از طریق بورس انرژی این است که کارنامه فروش به صورت دقیق و شفاف قابل مشاهده است. نهادهای نظارتی به راحتی کل فرآیندها را رصد می‌کنند و تصویری واقعی و شفاف از عملکرد شرکت‌ها به بازار و سیاست‌گذاران و کارشناسان مخابره می‌شود و جلوی فساد معاملات خارج از بورس را می گیرد./فائزه پناهی

پست الکترونیکی نفتی‌ها به نشانی naftiha.ir@gmail.com برای دریافت نقطه نظرات، پیشنهادها، انتقادها و شکایات شما به عنوان پل ارتباطی این پایگاه خبری – تحلیلی با شما مخاطبان عزیز، در دسترس قرار دارد که شما مخاطبین عزیز نفتی ها می‌توانید از این طریق با ما در ارتباط باشید.


 

لینک مطلب: http://naftiha.ir/News/40824.html