نفتی ها /روز جمعه ایران و روسیه توافقی ۲۰ سالهای را به امضا رساندند که بخشی آن مربوط به توافقات نفتی این دو کشور میشد به طوری که محسن پاکنژاد وزیر نفت شامگاه جمعه (۲۸ دی) در نشست هماندیشی با فعالان اقتصادی فدراسیون روسیه در مسکو اظهار کرد: بسیار خوشحالم که در جمع شما حضور دارم. در صنعت نفت ایران فرصتهای سرمایهگذاری زیادی وجود دارد، به عبارت دیگر گنجینهای از فرصتهای سرمایهگذاری است که شامل توسعه میدانهای گازی و نفتی، احداث پالایشگاهها و مجتمعهای پتروشیمی میشود.
وی با اشاره به اینکه هماکنون شرکتهای روسی در تعدادی از میدانهای نفت و گاز ایران با سرمایهگذاری بیش از ۷.۵ میلیارد دلار قراردادهایی را در دست اجرا دارند، افزود: این پروژهها پیشرفتهای قابلتوجهی داشته و زمینه فعالیت شرکتهای ایرانی و روسی را در حوزههای تأمین کالا و ساخت فراهم کرده است.
پاکنژاد یکی دیگر از حوزههای مهم و جذاب در صنعت نفت را بخش تأمین کالا دانست و اظهار کرد: هماکنون فرصتهای مناسبی برای شرکتهای روسی فراهم است و بسیاری از این شرکتها بهعنوان تأمینکننده کالا در پروژههای نفتی ایران فعالیت دارند.
با این وجود نظر کارشناسان نفتی در این زمینه چیست آیا آنها هم با نگاه خوشبینانه پاکنژاد را دارند و یا معتقدند روسها به وعدههای خود عمل نکنند، محسن قمصری، مدیراسبق بینالملل شرکت ملی نفت ایران نگاه خوشبینانه ای دارد و میگوید روسیه تا جایی که منافع ملی اش به خطر نیافتد ایران را همراهی خواهد کرد. آنچه در ادامه میخواهید پاسخهای قمصری به پرسشهای موجود است.
نظر شما در مورد توافقات نفتی ایران و روسیه چیست؟
اگر توافقی با روسیه صورت بگیرد در صورتی که ایران بتواند هوشمندانه عمل کند میتواند اثر بخش باشد و در عرصههایی نظیر همکاریهای فنی و مهندسی قطعاً مفید خواهد بود.
به دلیل تحریمها روسیه چقدر میتواند تأمین کننده منافع ایران باشد؟
هر کشوری به دنبال منافع ملی خود است، به همین دلیل در صورتی که کمک روسها به ایران منافع ملی روسیه را به خطر بیندازد و دچار مشکلاتی در زمینه تحریمهایی که دارند بشوند مسلماً آنگونه که ما انتظار داریم نمیتوانند عمل کنند. اما در زمینه تحریمها برای آنکه خودشان دچار تحریمهای بیشتری نشوند دست به عصا حرکت خواهند کرد.
ایران بیشترین مشکل را در زمینه اکتشاف دارد حضور روسیه چقدر مؤثر است؟
سابقه روسیه نشان داده که ایران و روسیه نتوانستند در زمینههای نفتی از همکاریهای نفتی روسها بهره مند شوند و امیدواریم در این دوره عملکرد بهتری از خود نشان دهند؛ البته با سرمایه گذاری در میادین نفتی میتوانند به ما کمک کنند که آن هم مشروط بر آن است که مشکلی برای خودشان به وجود نیاید.
اما در صورتی که روسیه عزم همکاری با ایران را در زمینههای نفتی داشته باشد بیشترین سهم را ابتدا در سرمایه گذاری و سپس خدمات فنی و مهندسی دارد که آن هم مشروط بر آن است که سیستمهای فنی ما بتواند جذب کننده باشد زیرا به لحاظ تکنولوژی که ما داریم عمدتاً تکنولوژی غربی است که همین موضوع ما را برای واردات تکنولوژی از روسیه دچار مشکل میکند، زیرا تکنولوژی روسی خیلی با این تکنولوژی هم خوانی ندارد، البته ایران میتواند یک سری دستگاه مخازنی را و یا یک سری از حوزه و میادین را به صورت صفر تا صد به روسها واگذار کند که میتواند موفقیت آمیز باشد.
آیا توافق صادرات گاز به ایران محقق میشود و یا همچون ترکمنستان شاهد بد عهدی روسها خواهیم بود؟
ما در شرایطی قرار داریم که واردات گاز از روسیه میتواند ناترازی گاز را از بین ببرد که این مساله هم مشروط بر عمل روسها به توافقات انجام شده است زیرا در گذشته از این دست توافقات با روسها وجود داشته است که بنابر دلایلی عملیاتی نشد، اما در صورتی که روسها به وعده خود عمل کنند ناترازی فعلی برطرف خواهد شد.
گفته میشود ادامه دار بودن مذاکرات با روسها برای قیمت خرید گاز است، از لحاظ قیمتی به توافق میرسند یا خیر؟
هم اکنون وضعیت روسیه با دورههای قبل متفاوت است و صادراتی که به اروپا داشت دچار مشکل شده است به عبارتی میتوان گفت در دست انداز قرار دارد به همین دلیل احتمال آنکه ایران و روسیه به لحاظ قیمتی به توافق برسند وجود دارد مشروط بر آنکه ایران توان پرداخت را داشته باشد.
لینک مطلب: | http://naftiha.ir/News/281738.html |