نفتی ها /در هفته گذشته، برخی حواشی و مسائل داخلی در حوزه انرژی و نفت و گاز پیش آمد که طبق روال هر شنبه در حاشیههای "نفتیها" به آنها خواهیم پرداخت؛
حاشیه اول این هفته به ماجرای تهاتر مازوت و گازوئیل و سوخت نیروگاهها و مازوتسوزی و بحث استفاده از مازوت در برخی نیروگاههای کشور اختصاص دارد؛ با وجود محدودیتهای زیستمحیطی، گفته شده تنها ۱۴ نیروگاه بخاری در کشور توانایی استفاده از مازوت را دارند، اما استفاده از این سوخت به دلیل کمبود گاز در فصل سرما، به شدت مورد انتقاد قرار گرفت و در این میان اما تهاتر مازوت و گازوئیل به عنوان یک راهکار موقت برای کاهش خاموشیها نورد توجه قرار گرفته است تا جایی که دیروز رئیسجمهور دلیل قطعی برق را «کمبود ذخایر سوخت» اعلام کرد، حالا اما گازوئیل وارداتی میتواند با هدف جبران کمبود گاز برای نیروگاه روانهٔ واحدهای تولید برق بشود تا خاموشیِ خانهها، مزارع کشاورزی و صنایع به حداقل برسد.
از سویی دیگر با احتساب قیمت هر بشکه مازوت و گازوئیل در بازار خلیجفارس، تهاتر روزانه ۲۰۰ هزار بشکه مازوت میتواند ورودیِ مخازن گازوئیل نیروگاهها را ۲ برابر کند.
محدود نگهداشتن تهاتر گازوئیل با مازوت بهعنوان یک راهکار کوتاهمدت، مستلزم اجرای دقیق مادهٔ ۱۰ قانون مانعزدایی از صنعت برق است؛ قانونی که سبب میشود تأمین گاز طبیعی مناسب در کنار ارتقای راندمان نیروگاهها مشکلات انرژیزمستان را به حداقل برساند.
حاشیه دوم هم به ماجرای اظهارات یک نماینده مجلس در راستای انتقام سیاسی با ابزار مازوت میپردازد؛ میوه مازوت، بهترین دستاویز برای حمله به دولتی است که عمرش بهتازگی ۱۰۰ روز شده ولی شریعتی همهچیزی را که باید طی سه سال از دولت ۱۳ طلب میکرده، برای دولت چهاردهم فاکتور میکند.
وضعیت این روزهای ناترازی انرژی، امامزادهای است که مالک شریعتی و وزارت نفت دولت ۱۳ با هم ساختند؛ نه آنکه تنها دولت گذشته مقصر است، بلکه نسخهای که این عضو کمیسیون انرژی برای دولت پزشکیان پیچیده، باید از دولتی طلب میشد که خب، شریعتی علاقه خاصی به آن داشت.
او در جدیدترین نظرات خود بهعنوان عضو کمیسیون انرژی پیرامون تصمیم دولت برای توقف مازوت سوزی گفته است:« دولت باید قوانین حوزه بهینهسازی، مدیریت مصرف، افزایش راندمان نیروگاهها، افزایش کیفیت سوخت پالایشگاهها را دنبال کند. همه مواردی که نام بردم قانون دارد.»
شریعتی در ادامه افزوده است:« این کار مناسبی نیست که ما مردم را دچار مشکل کنیم به خاطر اینکه تکالیف خودمان را انجام ندادهایم. کمیسیون انرژی حتماً جلسه این مورد را پیگیری میکند.»
آقای نماینده در حالی تصمیم دولت را به محلی برای تسویهحساب سیاسی با پزشکیان تبدیل کرده، که گویی دچار «آلزایمر مصلحتی» شده است. تمام راهکارهایی که او لیست کرده، جزو مواردی است که باید در سه سال گذشته پیگیری میشد، در دولت سیزدهم، دولت مطلوب شریعتی!
آقای نماینده مایل است کارشناس باشد، سلمنا اما داستان نظرات او، حکایت همان باغبانی است که وقت میوه، «کر» میشود. میوه مازوت، بهترین دستاویز برای حمله به دولتی است که عمرش بهتازگی ۱۰۰ روز شده ولی شریعتی همهچیزی را که باید طی سه سال از دولت ۱۳ طلب میکرده، برای دولت چهاردهم فاکتور میکند.
هیچکدام از راهکارهای شریعتی که معتقد است برایش قانون وجود دارد، راهحلهایی میانمدت و بلندمدت است؛ دولت گذشته هیچ محلی به آن نداد که هیچ، بلکه وضعیت را خرابتر کرد بهطوریکه آمارهای خود دولت ۱۳ اعتراف میکند که ناترازی انرژی دو برابر شده است.
سؤال مهم از آقای شریعتی آنجاست که واقعاً میتوان از دولت مستقر انتظار داشت طی چند هفته به ناترازی های به یادگار مانده از دولت گذشته پایان دهد؟ قطعاً پاسخ خیر است / میز نفت
حاشیه سوم هم به ماجرای بنزین سوپر ۸۰ هزار تومانی میپردازد؛ در هفته ای که گذشت مصوبهای از دولت چهاردهم منتشر شد که طبق آن: "بنزین سوپر با نرخ وارداتی در جایگاهها عرضه میشود". اما این مصوبه چه اثری دارد؟
در شرایطی که تولید و مصرف بنزین به ناترازی نرسیده بود، مصرف روزانه بنزین سوپر بین ۲ الی ۳ میلیون لیتر ثبت میشد که با بروز ناترازی، این مصرف به سمت استفاده ترکیبی از بنزین معمولی و اکتانافزا هدایت شد.
در نتیجه با واردات بنزین سوپر حدود ۲ الی ۳ میلیون لیتر از مصرف و واردات بنزین معمولی و عرضه آن به قیمت یارانهای کم میشود.طبق محاسبات با این اقدام، تا حدود ۵۰۰ میلیون دلار از یارانه بنزین لکسوسسوارها حذف و به خزانه دولت برمیگردد تا تورم ناشی از کسری بودجه به دهکهای پایین اصابت نکند.
قیمت هر لیتر بنزین سوپر در فوب خلیج فارس حدود ۱.۲ دلار است که با نرخ دلار آزاد، حدود ۸۰ هزار تومان به ازای هر لیتر در داخل کشور قیمتگذاری میشود./بازار
حاشیه بعدی هم به کاهش کارآیی کمیسیون انرژی مجلس میپردازد؛درحالی که این روزها بیشترین مشکلات ناشی از ناترازی انرژی را شاهد هستیم و حتی قطعیهای برق به خانههای مردم رسیده، هیچ خبری از اقدامات نظارتی و موثر کمیسیون انرژی مجلس نیست و حتی اعضای این کمیسیون هم اغلب در دسترس رسانهها نیستند.طبق اصل ۶۲ قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران، مجلس شورای اسلامی از نمایندگان ملت که به طور مستقیم انتخاب میشوند، تشکیل شده است. نمایندگان مردم در مجلس شورای اسلامی، در کنار قانونگذاری، کار نظارت بر عملکرد دولتها و در صورت نیاز، الزام مسئولان دولتی به پاسخگویی را بهعنوان یکی از اصلیترین وظایف نمایندگی خود در دستور کار دارند.
تشکیل کمیسیونهای تخصصی در مجلس شورای اسلامی بهمنظور نظارت تخصصیتر به بخشهای مختلف اجرایی در کشور هدفگذاری شده و امروز در بخش انرژی، کمیسیون تخصصی انرژی در مجلس وجود دارد که بهنظر میرسد این کمیسیون در مجلس دوازدهم از کارآیی موثری برخوردار نیست.
بعد از شهادت آیتالله رئیسی، درحالی که تأکید بر ادامه مسیر خدمات رسانی به مردم و انجام تعهدات و وظایف دولت در حوزههای مختلف بود، در حوزه انرژی کمکاریهای عجیبی صورت گرفت که امروز آثار آن در قطعیهای برق خانگی دیده میشود.
اعضای کمیسیون انرژی مجلس باید امروز پاسخگو باشند که چرا روند تخصیص سوخت مایع به نیروگاهها و روند انجام تعمیرات اساسی پالایشگاههای گازی در تابستان از نگاه آنها دور مانده، چهاقداماتی در زمینه نظارت بر عملکرد مسئولان وقت دولت سیزدهم و مسئولان فعلی دولت چهاردهم در فاصله زمانی تیرماه تا آبانماه انجام دادهاند؟
اکنون که مسئولان دولت چهاردهم اعمال خاموشیهای خانگی را در دستور کار قرار دارند، تصمیم عجیبی که میتوانست با تدبیر مسئولان گرفته نشود و راهکارهای جایگزین برای آن وجود داشت، اعضای کمیسیون انرژی مجلس دقیقا کجایند؟ و چه اقدامی در دست دارند؟ آیا سوال از وزرای نفت و نیرو کلید خورده؟ آیا تحقیق و تفحص از کمکاریهای مسئولان وزارت نفت قرار است انجام شود؟ آیا از دولت فعلی پاسخی در خصوص زمان پایان خاموشی های خانگی دریافت کردهاند؟ و دهها سوال دیگری که میتوان از نمایندگان مردم در کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی پرسید، اما اعضای این کمیسیون اغلب در دسترس رسانهها نیستند.
سخنگوی این کمیسیون، دهها تماس خبرنگاران را بیپاسخ میگذارد و بهنظر میرسد راهی برای دریافت پاسخ این سوال که "دقیقا کمیسیون انرژی مجلس کجاست؟" وجود ندارد./ تسنیم
او ابراز امیدواری میکند که مازوت سوزی در سایر نیروگاهها متوقف شود و میگوید: مازوت سوزی در کرج توسط حرکت باد به تهران میرسید./خبرآنلاین
لازم به ذکر است درج اخبار حواشی هفتگی حوزه نفت و انرژی در این بخش به منزله تایید آنها نیست و سایت تحلیلی خبری نفتیها صرفا گردآورنده اخبار در این بخش خبری میباشد."
لینک مطلب: | http://naftiha.ir/News/281145.html |