لایحه پیشنهادی بودجه سال ۹۷ علاوه بر تعیین قیمت نفت بشکه ای ۵۵ دلار و درآمد ۹۶۰ هزار میلیارد ریالی صادرات نفت، گاز و میعانات به توسعه میدان های مشترک از محل انتشار ۵۰ هزار میلیارد ریال اوراق و ..
نفتی ها / لایحه پیشنهادی بودجه سال ۹۷ علاوه بر تعیین قیمت نفت بشکه ای ۵۵ دلار و درآمد ۹۶۰ هزار میلیارد ریالی صادرات نفت، گاز و میعانات به توسعه میدان های مشترک از محل انتشار ۵۰ هزار میلیارد ریال اوراق و سه میلیارد دلار منابع ارزی پرداخته شده است.
حجت الاسلام حسن روحانی رئیس جمهوری ۱۹ آذرماه لایحه پیشنهادی بودجه سال ۹۷ کل کشور را به مجلس شورای اسلامی ارایه کرد.
سقف بودجه ۱۳۹۷ کل کشور ۱۱ میلیون و ۹۴۹ هزار و ۳۵۴ میلیارد و ۶۷۴ میلیون ریال است که از این رقم سهم منابع بودجه عمومی دولت از لحاظ درآمدها و واگذاری دارایی های سرمایه ای و مالی و مصارف بودجه عمومی دولت ۴ میلیون و ۲۴۹ هزار و ۱۱۰ میلیارد و ۸۹۱ میلیون ریال تعیین شده است.
رقم بودجه عمومی دولت بالغ بر ۳ میلیون و ۶۸۰ هزار و ۴۹۰ میلیارد ریال و درآمد اختصاصی وزارتخانه ها و مؤسسات دولتی بالغ بر ۵۶۸ هزار و ۶۲۰ میلیارد و ۸۹۱ میلیون ریال پیش بینی شده است.
به دلیل نقش نفت در تامین درآمدهای ملی، همواره در بخش مهمی از لایحه بودجه به درآمدهای نفتی و مسایل مرتبط به آن پرداخته می شود.
** سهم ۱۰۱ هزار و ۱۱ میلیارد تومانی نفت از درآمدهای بودجه
در لایحه بودجه سال ۹۷ برای درآمد حاصل از واگذاری دارایی های سرمایه ای مبلغ ۱۰۶ هزار و ۵۶۱ میلیارد تومان (۱.۰۶۵.۶۱۱.۴۰۵ میلیون ریال) در نظر گرفته شده که سهم درآمدهای حاصل از نفت و فرآورده های نفتی ۱۰۱ هزار و ۱۱ میلیارد و ۴۴۰ میلیون و ۵۰۰ هزار تومان (۱.۰۱۰.۱۱۴.۴۰۵ میلیون ریال) تعیین شده است.
چنانچه منابع دولت از محل صادرات نفت، میعانات گازی و خالص صادرات گاز در سال ۱۳۹۷ کمتر از ۱۰۱ هزار و ۱۱ میلیارد و ۴۴۰ میلیون و ۵۰۰ هزار تومان شود، به دولت اجازه داده می شود از محل ۵۰ درصد منابع حساب ذخیره ارزی برای تأمین مابه التفاوت حاصل شده اقدام کند.
همچنین در لایحه بودجه درآمد حاصل از پیش بینی افزایش ۲۰ درصدی قیمت گازوییل، یک هزار و ۳۰۰ میلیارد تومان (۱۳.۰۰۰.۰۰۰ میلیون ریال) در نظر گرفته شده است.
این درآمد در صورت افزایش ۲۰ درصدی قیمت گازوییل در سال ۹۷ تحقق می یابد. در سال های اخیر، دولت از برخی مجوزهای افزایش حامل های سوخت استفاده نکرده است.
** پیش بینی درآمد ۹۶ هزار میلیارد تومانی از صادرات نفت، گاز و میعانات
سقف درآمد حاصل از صادرات نفت، میعانات گازی و صادرات گاز مبلغ ۹۵ هزار و ۹۳۴ میلیارد تومان(۹۵۹.۳۱۴.۴۰۳میلیون ریال) تعیین شده است.
اکنون میزان صادرات نفت و میعانات گازی ایران به حدود روزانه ۲.۵ میلیون بشکه رسیده است.
**میانگین قیمت نفت بشکه ای ۵۵ دلار
نگاهی به ارقام صادرات نفت و میعانات گازی نشان می دهد که دولت قیمت نفت را در بودجه سال ۹۶ به طور میانگین بشکه ای ۵۵ دلار در نظر گرفته که براساس ارز ۳۵ هزار ریالی در نظر گرفته شده است.
بر اساس گزارش مدیریت اوپک و مدیریت مجامع انرژی وزارت نفت، در حالی که میانگین قیمت نفت خام سبک ایران در ۱۱ ماه سال ۲۰۱۶ برابر با ۴۰ دلار و ۱۲ سنت برای هر بشکه بود، این رقم در سال جاری میلادی ۵۱ دلار و ۵۱ سنت برای هر بشکه شد که نشان از افزایش ۱۱ دلار و ۳۹ سنتی دارد.
هر بشکه نفت خام سنگین ایران نیز از ابتدای سال ۲۰۱۷ تا ابتدای دسامبر به طور میانگین ۵۰ دلار و ۹۷ سنت برای هر بشکه معامله شد. این رقم پارسال ۳۸ دلار و ۱۴ سنت برای هر بشکه بود.
**اعطای تسهیلات بانکی برای طرح های توسعه ای بالا دستی
به بانک های عامل در لایحه بودجه اجازه داده شده است که در سال ۱۳۹۷ از محل منابع در اختیار از جمله منابعی که با تصویب هیات عامل صندوق توسعه ملی در آن بانک سپرده گذاری شده است، نسبت به اعطای تسهیلات ارزی به سرمایه گذاران بخش های خصوصی، تعاونی و نهادهای عمومی غیردولتی برای طرح های توسعه ای بالادستی نفت و گاز با اولویت میادین مشترک و جمع آوری گازهای همراه در راستای افزایش ضریب بازیافت مخازن و احیای چاه های قدیمی با داشتن ذخایر نفتی درجا و بدون انتقال مالکیت نفت و گاز موجود در مخازن و تولیدی از آنها اقدام کند.
**نصب کنتورهای هوشمند گاز
در لایحه بودجه به شرکت ملی گاز ایران اجازه داده می شود نسبت به بازسازی و مقاوم سازی خطوط لوله گازرسانی به شهرها و روستاها و اصلاح سیستم اندازه گیری به سامانه اندازه گیری هوشمند از محل منابع پیش بینی شده اقدام کند.
**انتشار ۵۰ هزار میلیارد ریال اوراق برای توسعه میادین مشترک
در لایحه بودجه سال ۹۷، مبلغ ۵۰ هزار میلیارد ریال برای سرمایه گذاری در میادین نفت و گاز مشترک تعیین شده است.
بر این اساس، برای سرمایه گذاری در طرح های نفت و گاز با اولویت میدان های مشترک وزارت نفت و طرح های زیربنایی و توسعه ای وزارت صنعت، معدن و تجارت، این وزارتخانه ها با تصویب شورای اقتصاد، اوراق مالی اسلامی در سقف ۵۰ هزار میلیارد ریال منتشر می کنند.
بازپرداخت اصل و سود این اوراق از محل افزایش تولید همان میادین تضمین می شود.
**مجوز ۳ میلیارد دلار منابع ارزی از طریق انتشار اوراق
همچنین برای توسعه میادین مشترک، تا سقف سه میلیارد دلار منابع ارزی از طریق انتشار اوراق اختصاص داده شده است.
بر این اساس، وزارت نفت از طریق شرکت های دولتی برای بازپرداخت اصل و سود اوراق منتشر شده سر رسید شده، تسهیلات بانکی و تضامین سر رسید شده و همچنین بازپرداخت بدهی های سر رسید شده به پیمانکاران قراردادهای بیع متقابل طرح های بالادستی، تا سقف سه میلیارد دلار اوراق مالی اسلامی ارزی و ریالی با تصویب هیات وزیران منتشر می کند.
البته این شرکت ها موظف هستند که اصل و سود اوراق منتشر شده را حداکثر تا پنج سال تسویه کنند.
** سهم ۳۲ درصدی صندوق توسعه ملی از درآمدهای نفتی
در لایحه بودجه سال آتی، سهم صندوق توسعه ملی از منابع حاصل از صادرات نفت، میعانات گازی و صادرات گاز ۳۲ درصد تعیین شده است.
** سهم ۱۴.۵ درصدی شرکت ملی نفت از درآمدهای نفتی
بر اساس لایحه بودجه سال ۹۷، بانک مرکزی مکلف شده است نسبت به واریز کردن سهم ۱۴.۵ درصدی شرکت ملی نفت از کل صادرات نفت و میعانات گازی اقدام کند.
** دریافت ۲ هزار ریال هزینه بیمه از مشترکین گاز
بر اساس لایحه بودجه سال ۹۷، از هر واحد مسکونی مشترک گاز، مبلغ ۲ هزار ریال اخذ خواهد شد. هزینه بیمه مشترکان روستای معادل ۵۰ درصد این مبلغ خواهد بود.
این مبلغ تنها برای بیمه خسارت های مالی و جانی و حوادث اختصاص می یابد.
**سهم ۳ درصدی مناطق نفتخیز و کمتر توسعه یافت
همچنین باید سهم سه درصدی مناطق نفت خیز، گازخیز و کمتر توسعه یافته از کل صادرات نفت و میعانات گازی نیز توسط بانک مرکزی پرداخت شود؛ مبالغ تعیین شده باید در طول سال و به صورت ماهیانه واریز می شود.
مبلغ پنج هزار و ۸۰ میلیارد تومان (۵۰.۸۰۰.۰۰۰ میلیارد ریال) در بودجه سال ۹۷ به عنوان سهم سه درصدی حاصل از فروش نفت و میعانات گازی برای مناطق نفتخیز و کمتر توسعه یافته کشور در نظر گرفته شده است.