printlogo


۴ راهکار بهبود شرایط عرضه نفت در بورس/نحوه تعیین قیمت پایه نفت عرضه شده
۴ راهکار بهبود شرایط عرضه نفت در بورس/نحوه تعیین قیمت پایه نفت عرضه شده
کد خبر: 5605 تاریخ: 1398/2/29 18:31
یک کارشناس انرژی با تاکید بر اینکه وزارت نفت و شرکت ملی نفت باید جدی بودن خود را در مورد ساز و کار عرضه نفت در بورس اعلام کند، گفت: نباید پیغام‌هایی به بازار داده شود که شرکت ملی نفت...

نفتی ها /فروش سنتی نفت ایران از طریق شرکت ملی نفت در سال‌های گذشته موجب ایجاد مشکلاتی برای کشور شده است. یکی از جدی ترین مشکلات شناسایی خریداران نفت ایران و ایجاد موانع برای آن‌ها است. مشکل دیگر مسدود کردن حساب‌های بانکی منتسب به شرکت ملی نفت ایران به دلیل تحریم‌های نفتی آمریکا است. در این راستا عرضه نفت در بورس با هدف ورود بخش خصوصی به معاملات نفت ایران مورد توجه مسئولین کشور قرار گرفت زیرا بخش خصوصی به دلیل انعطاف پذیری بالاتری که نسبت به بدنه دولتی وزارت نفت دارد. راحت‌تر می‌تواند تحریم ها را، چه در عرصه بانکی چه در عرصه حمل و نقل بی اثر کند. از سال گذشته با عرضه نفت در بورس انرژی این راهکار ضد تحریمی اجرایی شد.

با این وجود، بورس نفت ایران با توجه به نو پا بودن آن نیازمند اصلاحات ساختاری در بعضی از زمینه‌ها برای بهتر شدن شرایط خود است. محمد صادق کریمی کارشناس انرژی در گفت‌و‌گو با خبرنگار اقتصادی باشگاه خبری توانا خبرگزاری فارس برای بهتر شدن شرایط عرضه نفت در بورس پیشنهادهایی ارائه داد و گفت: وقوع چند اتفاق می تواند شرایط بورس نفت ایران را بهبود بخشد. با توجه به اینکه حداقل حجم محموله تحویلی نفت در بورس ۳۵ هزار بشکه است. اتفاق اول کاهش حجم محموله­‌های قابل تحویل است. به خصوص اینکه حالا امکان تحویل در خشکی هم وجود دارد. این خیلی کار را راحت می­کند. یعنی باید حتی به اندازه­ی یک تانکر ۳۰ هزار لیتری هم در بورس، نفت تحویل شود و بدون هیچ مشکلی خریدار بتواند نفت را از تبریز تحویل بگیرد. خب طبیعی است اگر هم کسی حجم بیش‌تری را بخواهد تحویل بگیرد می‌تواند این واحد­های یک تانکر، یک تانکری را تجمیع کند. بنابراین کاهش حجم پایه به خصوص برای تحویل در خشکی یک نکته بسیار مهم است.

* تسهیل کردن ایجاد شرکت های خصوصی داخلی به نمایندگی شرکت های خارجی

وی ادامه داد: کار دیگری که می­شود انجام داد این است که خود شرکت ملی نفت و یا سازمان بورس کمک کنند به تشکیل شرکت­های خصوصی داخلی که بتوانند نمایندگی شرکت­های خارجی را انجام دهند در واقع یک تسهیلی برای ایجاد یک چنین شرکت­هایی انجام شود تا بتوانند برای سرمایه گذاران خارجی نقش نمایندگی را ایفا کنند. پیش­پرداخت­ها را بپردازند و برای آنها روی تابلو بورس، نفت بخرند.

این کارشناس انرژی اظهار داشت: نکته­ی سوم معرفی هر چه بیشتر این ساز و کار است. به هر حال شرکت ملی نفت و حتی خود شرکت بورس انرژی در این زمینه کوتاهی کردند و اینها نتوانستند خوب موضوع را به همه­ی ذینفعان معرفی کنند. این اطلاعیه عرضه­هایی که منتشر می­شود جزئیات بسیار زیادی دارد و می­تواند خیلی بهتر در یک فرمت بهتر و در وسعت بیشتر معرفی شود. به نحوی که افراد مختلف داخلی و خارجی با جزئیات آن از این موضوع مطلع شوند.

*ضرورت پرهیز از اعلام پیغام های تردیدآمیز از سوی وزارت نفت به بازار

از دیدگاه کریمی، آخرین راهکار برای بهتر شدن شرایط بورس نفت ایران این است که وزارت نفت و شرکت ملی نفت باید جدی بودن خود را در مورد این ساز و کار اعلام کند. نباید پیغام­هایی به بازار داده شود و از آن این‌گونه برداشت شود که شرکت ملی نفت در این ساز و کار تردید دارد. مثلاً اگر شرکت ملی نفت اعلام کند کسانی که از بورس نفت خریداری می‌کنند در معرض تحریم هستد. پیغام درستی را به بازار منتقل نمی شود. برعکس شرکت ملی نفت باید جدی بودن خود را نشان دهد و مدام تأکید کند که این عرضه­ها اتفاق خواهد افتاد. باید تأکید کند که هر تغییری و هر اصلاحی که لازم باشد برای این کار انجام خواهد داد. این کارها به اطمینا­ن­بخشی به بازار کمک می­کند و کسانی که مردد هستند برای ورود به این بازار را تا حدودی مطمئن­تر می­کند.

*نحوه تعیین قیمت پایه نفت عرضه شده در بورس و تخفیف‌های در نظر گرفته شده

کریمی در خصوص نحوه تعیین قیمت پایه نفت عرضه شده در بورس و تخفیف هایی که در این زمینه لحاظ می‌شود، گفت: قیمتی که به عنوان قیمت پایه تعیین می­شود میانگین وزنی پنج روز قیمت برنت هست. یعنی ۵ روز منتهی به روز انتشار اطلاعیه­ عرضه. البته منهای یک مابه­التفاوت که به صورت عادی برای نفت­‌های تحویل مدیترانه در نظر گرفته می­شود. منتها این لزوماً قیمت نهایی نیست. هر قیمتی که روی تابلو شکل بگیرد. چه قیمت‌­هایی بالاتر از قیمت پایه چه قیمت­هایی پایین­تر از قیمت های پایه.

وی ادامه داد: به هر حال در هر یک از این حالت­ها، هر قیمتی که روی تابلو شکل بگیرد، آن قیمت و نسبت آن با قیمت نفت خام شاخص، مبنای محاسبه­ ارزش محموله در روز تحویل خواهد بود. به این ترتیب که در ۵ روز منتهی به روز عرضه، نفت خام برنت یک میانگینی دارد و آن میانگین(میانگین وزنی برنت) گرفته می­شود.

کریمی اظهار داشت: فرض کنید مثلاً در میانگین وزنی برنت قیمت نفت ایران ۷۰ دلار است. قیمتی هم که روی تابلو بورس معامله می‌شود مثلاً ۶۰ دلار باشد. در روز تحویل قیمت نفت خام تحویل شده باید شصت هفتادم یا شش هفتم قیمت برنت باشد. یعنی نسبت نفت خام در روز معامله با نسبت نفت خام در روز تحویل برابر است و ثابت می­ماند. حال اگر در روز تحویل مثلاً قیمت ۵ روز منتهی به روز تحویل برنت به صورت میانگین مثلاً ۸۰ دلار باشد، طبیعتاً قیمت نفت خام تحویلی هم کمی افزایش پیدا می­کند و بیشتر از ۶۰ دلار باید تسویه شود. مثلاً تقریبا ۷۰ دلار.

این کارشناس انرژی در پایان اظهار داشت: بنابراین ساز و کار تعیین قیمت این است که قیمتی که روی تابلو در می­آید با قیمت نفت خام شاخص با یکدیگر قفل می­شوند و نسبت آنها ثابت می­ماند. در روز تحویل قیمت با همین نسبت، نسبت به نفت شاخص محاسبه می­شود. اما نکته­ای که وجود دارد برای مثال، در عرضه ۲۹ بهمن ماه قیمتی که به دست آمد ۵۲/۲۵ دلار روی تابلو بود و قیمت ۵ روزه­ی برنت منتهی به آن تاریخ که ۲۹ بهمن باشد ۶۳/۴۶ بود. این یعنی ۱۱/۲ دلار قیمتی که روی تابلوی بود. از قیمت نفت شاخص برنت پایین­تر بود. نسبت ۵۲ به ۶۳ در روز تحویل آن محموله لحاظ و حفظ شد.

فارس

لینک مطلب: http://naftiha.ir/News/5605.html