printlogo


حاشیه‌های نفت و انرژی/ از نامه عمران خان برای خرید گاز ایران تا داستان دنباله‌دار حقوق‌ها نجومی برخی از هلدینگ‌ها
حاشیه‌های نفت و انرژی/ از نامه عمران خان برای خرید گاز ایران تا داستان دنباله‌دار حقوق‌ها نجومی برخی از هلدینگ‌ها
کد خبر: 5590 تاریخ: 1398/2/28 14:44
دنیای نفت و انرژی همواره سرشار از حواشی و اتفاقات غیرمترقبه و داستان‌های مختلف است، که در این بخش به اخبار این حواشی خواهیم پرداخت.

نفتی ها /نخستین و پرجنجال‌ترین حاشیه این هفته دنیا نفت به انفجار هفت نفتکش عربستان و امارات در بندر فجیره اختصاص دارد.اولین حاشیه این اتفاق از جایی آغاز شد که پس از وقوع این حادثه مقامات عربی به دلایل نامعلوم آن را تکذیب کردند و بعد از چند ساعت خبر از صحت این خبر دادند .

و بعد از تایید حوادث بندر فجیره در امارات، سخنگوی وزارت امور خارجه ایران نیز  این حادثه را نگران کننده و تاسف بار دانست  و خواهان روشن شدن ابعاد دقیق این حادثه  شد.

اما نکته مهم در این قضیه از زبان المیادین این گونه است:  با توجه به اینکه اطلاعات دقیقی در مورد عملیات الفجیره در دست نیست، اما تمام احتمالات توجیهاتی نیز با خود به همراه دارد؛ ممکن است این اقدام با برنامه ریزی محور آمریکا-عربستان-امارات صورت گرفته باشد، یا اینکه طرف سومی دخالت داشته باشد، با این انگیزه که مانع جنگ یا باعث وقوع آن شود. احتمال سوم آن است که انصارالله در چارچوب جنگ یمن بوده باشد.

برعکس حادثه اول، عملیات ارامکو در چارچوبی روشن انجام شد و انصارالله آن را در ضمن تجاوز عربستان به یمن و حق دفاع از خود جای داد. اما این عملیات در سایه متغیر‌هایی که در منطقه در حال وقوع است و از لحاظ زمان بندی، اهمیت زیادی دارد. به این ترتیب، نفت عربستان و امارات دیگر در امان نیست. منافع آمریکا هدف گرفته شده و در ادامه، منافع اروپا و دولت‌های شرق آسیا نیز مطرح است.

حاشیه دوم این هفته نفتی‌ها نیز به  مشکل تحریم و صادرات فرآورده‌ به جای نفت خام اختصاص دارد که این روزها توسط برخی از مسئولین مطرح می‌شود.در همین راستا سید محسن قمصری، مدیر سابق امور بین‌الملل شرکت ملی نفت ایران گفت: صادرات فرآورده‌های نفتی نسبت به صادرات نفت خام راحت‌تر بوده و امکان رهگیری و تحریم محموله‌ی فرآورده کمتر است زیرا راه‌های متنوع‌تری برای صادرات فرآورده وجود دارد.

مدیر سابق امور بین‌الملل شرکت ملی نفت ایران در مورد تاثیر رویکرد پالایشگاه‌­سازی در کاهش آثار تحریم اظهار کرد: حتی کشورهای بزرگی مانند مثل عربستان که سیطره کاملی بر بازارهای نفت دارند، در کشورهای مصرف­‌کننده، پالایشگاه­‌هایی تاسیس کردند و نفت خود را در همان جا تبدیل به فراورده کرده و می فروشند. این راهکاری منطقی است. پس نمی‌توانیم مخالف آن باشیم.

مدیر سابق امور بین‌الملل شرکت ملی نفت ایران درباره تحریم‌­پذیری مشتقات نفتی گفت: اگرچه امکان تحریم فراورده­‌ها هم وجود دارد اما صادرات فرآورده‌های نفتی نسبت به صادرات نفت خام راحت‌تر بوده و امکان رهگیری و تحریم محموله‌ی فرآورده کمتر است زیرا راه‌های متنوع‌تری برای صادرات فرآورده وجود دارد. نفت خام شرایط خاصی دارد و در پالایشگاه­های مشخصی مورد استفاده قرار می‌گیرد اما فراورده­ها این طور نیستند. بنابراین هیچ کسی نمی‌تواند ادعا کند که صادرات فرآورده از نفت سخت‌تر است.

حاشیه بعدی هم به احتمال انتقال شرکت نفت و گاز پارس به شرکت گاز می‌پردازد. از سال گذشته، واگذاری تولید به شرکت ملی گاز ایران جهت برنامه ریزی برای مصارف داخلی و صادراتی در دستور کار قرار گرفته است و گویا توافق‌هایی برای واگذاری شرکت نفت و گاز پارس به شرکت ملی گاز ایران صورت گرفته است که در گام بعدی، واگذاری سایر شرکت‌ها نیز آغاز خواهد شد.

هرچند که این تصمیم تا به امروز نهایی نشده است، اما وزیر نفت موافقت خود را با یکپارچه کردن تولید و توزیع گاز اعلام کرده است و روند تصویب آن در وزارت نفت در حال پیگیری و انجام است.

در این میان، دیدگاه سنتی شرکت ملی نفت برای حفظ میادین گازی و تولید از آنها مخالفان جدی در شرکت ملی گاز دارد که مشخص نیست سرانجام کار را به کجا خواهد رساند اما در صورت اجرایی شدن این تصمیم، گام بزرگی برای طراحی مدل کارآ برای صادرات گاز برداشته خواهد شد.

حاشیه چهارم پرداخت حقوق‌های غیر متعارف در هلدینگ خلیج فارس/ ربیعی همچنان به کار مشغول است!

مطابق بخشی نامه ابلاغی مدیرعامل هلدینگ پتروشیمی خلیج فارس در بهمن ماه ۹۷،سقف حقوق مدیران این مجموعه خصولتی درمنطقه شمال به بیش از ۲۶ میلیون تومان و مدیران آن در منطقه جنوب به حدود ۳۴ میلیون تومان افزایش پیدا کرده است.

 در بخشنامه‌ای که بهمن ماه ۹۷ از سوی جعفر ربیعی؛ مدیرعامل  هلدینگ پتروشیمی خلیج فارس ابلاغ شده است، سقف حقوق مدیران این مجموعه خصولتی درمنطقه شمال به بیش از ۲۶میلیون تومان و مدیران این مجموعه خصولتی در منطقه جنوب به حدود ۳۴ میلیون تومان افزایش پیدا کرده است.

با نگاهی به ترکیب سهامداران این مجموعه باید گفت ۱۹ درصد سهام این مجموعه متعلق به شرکت ملی صنایع پتروشیمی، ۴۰ درصد در اختیار سهام عدالت، ۱۲ درصد در اختیار صندوق بازنشستگی صنعت نفت ، ۷ درصد شرکت نفت و گاز تامین، بیش از ۱۴ درصد در اختیار پتروشیمی تابان فردا و مابقی نیز در بورس است.

لازم به توضیح است بانگاهی به ترکیب سهامداران میتوان گفت این مجموعه نه به طور کامل خصوصی است و نه به طور کامل دولتی است اما لازم است که گفته شود غالب تصمیم گیری ها برای این مجموعه در وزارت نفت اتخاذ می شود بنابراین چسبندگی این مجموعه خصولتی به وزارت نفت زیاد است.

حقوق های غیر متعارف مدیران هلدینگ خلیج‌فارس که یکی از سهامداران آن صندوق بازنشستگی صنعت نفت است، در شرایطی انتقاداتی را در پی داشته است که چندی پیش رئیس صندوق بازنشستگی کشوری، مدیر یک شرکت پتروشیمی وابسته به شرکت‌های این سازمان را به دلیل دریافت حقوق ۳۰ میلیون تومانی برکنار کرد اما در وزارت نفت و صندوق بازنشستگی صنعت نفت پرداخت چنین حقوق‌هایی کاملا عادی به نظر می‌رسد.

از آنجا که بخشی از سهام شرکت هلدینگ خلیج فارس متعلق به بازنشستگان صنعت نفت و سهام عدالت است، مشخص نیست چرا باید از جیب سهامداران اصلی حقوق‌های غیر متعارف به این مدیران پرداخت شود.

حاشیه پنجم نامه «عمران‌خان» به آمریکا و اتحادیه اروپا برای خرید گاز از ایران، نخست وزیر پاکستان:مسئولین بخش انرژی با ارسال نامه به اتحادیه اروپا و آمریکا موضع قطعی آن‌ها درباره دریافت گاز از ایران را مشخص کنند.

وجود تحریم ها علیه ایران مهم ترین مشکل پیش روی تکمیل خط لوله صلح  است و اگر ما بابت تحریم ها نگرانی نداشته باشیم برای خرید گاز از ایران صبر نخواهیم کرد. مذاکره با مقامات ایرانی برای حل مسئله تحریم‌ها و یافتن راهی برای واردات گاز از این کشور ادامه دارد.

حاشیه آخر این هفته هم از  گلایه بازنشستگان صنعت نفت میگوید: طبق اخبار رسیده بازنشستگان صنعت نفت هنوز اضافات ناشی از تورم را دریافت نکردند گفتنی است علیرغم اینکه اجناس طی ماههای اخیر یک تا پنج برابر دچار تورم شدند ولی تا کنون هیچ اقدامی برای جبران کاهش شدید ارزش پول دریافتی بازنشستگان صنعت نفت نشده است.

 

لینک مطلب: http://naftiha.ir/News/5590.html