printlogo


حاشیه‌های نفت و انرژی/ از ایده شکست خورده افزایش خام‌فروشی تا ماجرای بنزین سه نرخی
حاشیه‌های نفت و انرژی/ از ایده شکست خورده افزایش خام‌فروشی تا ماجرای بنزین سه نرخی
کد خبر: 39836 تاریخ: 1399/10/6 15:02
حوزه نفت و انرژی همواره سرشار از حواشی و اتفاقات غیرمترقبه و داستان‌های مختلف است، که در این بخش به این حواشی خواهیم پرداخت.

نفتی ها /حاشیه ی اول این هفته "نفتی‌ها" را با خبر رفتن دوباره زنگنه به مجلس آغاز می‌کنیم. طبق اعلام  دستور کار کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی، بیژن زنگنه وزیر نفت و رضا اردکانیان وزیر نیرو طی روزهای دوشنبه و سه شنبه با حضور در کمیسیون انرژی مجلس به سوالات متعدد نمایندگان پاسخ خواهند داد.اسامی نمایندگان سوال‌کننده عبارت است از: مالک شریعتی نیاسر نماینده تهران، سارا فلاحی نماینده ایلام، ایوان، مهران، ملکشاهی و چرداول، پرویز اوسط نماینده قروه و دهگلان، حسین میرزایی نماینده اصفهان (دو فقره)، لطف‌الله سیاهکلی نماینده قزوین، آبیک و البرز، کمال حسین‌پور نماینده پیرانشهر و سردشت (دو فقره)، محمود احمدی بیغش نماینده شازند، رضا آریان‌پور نماینده مینودشت، گالیکش و کلاله، جلیل مختار نماینده آبادان (سه فقره)، شهریار حیدری نماینده سرپل ذهاب و قصرشیرین.

حاشیه بعدی درهفته ای که گدشت، خبر  افتتاح ۳ طرح نفتی با سرمایه‌گذاری یک میلیارد دلاری  بود که خبرساز شد،  وزیر نفت طی این مراسم گفت: امسال در ادامه طرح‌های جهش دوم صنعت پتروشیمی طبق وعده، ۱۹ طرح پتروشیمی با سرمایه‌گذاری ۱۱.۴ میلیارد دلار و ظرفیت ۲۵ میلیون تن به بهره‌برداری می‌رسد و در ادامه  افزود:  تا کنون ۷ طرح به بهره‌برداری رسیده است و امروز ۳ طرح دیگر افتتاح می‌شود که طرح اول، فاز پتروشیمی ایلام است، بعد پتروشیمی هگمتانه و سپس به مجموعه طرح‌های کوچکی که در ارومیه خواهد رسید

حاشیه سوم هم به اظهار نظر مدیرگروه نفت اندیشگاه تحلیلگران انرژی درباره افزایش خام‌فروشی نفت است که این ایده را یک ایده شکست خورده می‌داند.
مدیرگروه نفت اندیشگاه تحلیلگران انرژی گفت: وزارت نفت اخیرا محاسباتی را درباره ظرفیت تولید نفت انجام داده که در خوشبینانه‌ترین حالت می‌توان روزانه ۷.۵ میلیون بشکه نفت تولید کرد. صحت این عدد از بعد فنی و کارشناسی زیرسوال است.
اکبری ذر این خصوص گفت:امکان‌پذیری تولید روزانه بیش از ۶ میلیون بشکه نفت از مخازن نفتی کشور محل ابهام جدی است. مدلی که وزارت نفت بر مبنای این اعداد ۶.۵، ۸.۵ و ۱۰ میلیون بشکه را درباره ظرفیت تولید نفت کشور مطرح می‌کند، بسیار آرمانی است. در این مدل بدین صورت محاسبه می‌شود که ذخایر قابل استحصال نفت‌ کشور چقدر است و بر مبنای آن باید چه میزان نفت تولید شود. یعنی با ایجاد ارتباط بین میزان ذخایر و میزان تولید فارغ از توان فنی مخازن کشور ارقام مربوط به تولید را به صورت سرانگشتی محاسبه می‌کنند. این نوع محاسبه قطعا با اما و اگرهای فراوان همراه است و نمی‌تواند در عمل به وقوع بپیوندد.
 علاوه بر این  رئیس گروه مطالعات انرژی وین  نیز در اظهار نظر اخیر خود گفته بود: در طول ۳۰ سال گذشته، وزرای نفت ما با آرمان تولید ۵ میلیون به ساختمان وزارت نفت وارد شده‌اند ولی به سختی با تولید ۴ میلیون بشکه در روز، ساختمان را ترک کرده‌اند.

حاشیه چهارم به ماجرای آمدن بنزین سه نرخی می‌پردازد.
مدیرعامل شرکت ملی پخش فرآورده‌های نفتی از آمادگی وزارت نفت برای عرضه بنزین سه نرخی در جایگاه‌ها خبر داد و گفت: درحال‌حاضر در ۸۰ درصد کارتهای هوشمند خودروهای شخصی سهمیه بنزین یارانه‌ای به حداقل کاهش یافته است.
عامری با تایید گزارشی مبنی بر آمادگی جایگاه‌ها برای عرضه بنزین سه نرخی همزمان با اجرای قانون هدفمندی یارانه‌ها توضیح داد: با توجه به سیاست دولت مبنی بر محفوظ ماندن بنزین یارانه‌ای با نرخ ۱۰۰ تومان در کارتهای هوشمند پس از اجرای قانون هدفمندی یارانه ها، زمینه را برای عرضه بنزین چند نرخی در سطح جایگاه‌ها فراهم کرده‌ایم.
وی با اعلام اینکه وزارت نفت برای عرضه هر نوع قیمت‌گذاری بنزین و سایر فرآورده‌های نفتی در جایگاه‌ها آمادگی دارد، تصریح کرد: از آبان ماه امسال سامانه جدیدی برای عرضه بنزین چند نرخی انجام شده است.

حاشیه آخر این هفته هم به گزارش میز نفت در خصوص تحمیل عقب‌ماندگی به بهانه تحریم در وزارت نفت  میپردازیم .در بخشی از این گزارش آمده است: وزارت نفت معتقد است کویر نفت را باید در ظرف زمان، گلستان دید. استدلال این وزارتخانه می‌گوید اگر سرمایه‌گذاری در نفت ننشسته و اگر ظرفیت‌سازی در حوزه نفت و گاز وجود ندارد، به دلیل تحریم‌هایی است که به کشور تحمیل شده است. اما نمی‌گویند در دوره گذشته، تحریم‌های بیشتری بر کشور حاکم شد، ولی بیشترین حجم سرمایه‌گذاری در میادین نفتی و گازی صورت گرفت.
قرارداد‌های میادین آزادگان شمالی، آزادگان جنوبی و یادآوران با چینی‌ها درست در اوج تحریم‌ها امضا و اجرایی شد و فاز‌های پارس جنوبی، میدان یاران، پروژه کیش و... توسط منابع داخلی توسعه یافت. اگر دولت گذشته نیز مانند دولت فعلی فکر می‌کرد، امروز نه خبری از ظرفیت تولید ۸/ ۳ میلیون بشکه‌ای بود و یک میلیاردی شدن تولید گاز. در واقع، دولت قبلی برای روحانی کاشت و دولت یازدهم و دوازدهم نیز آن را برداشت کرد، اما سؤال اینجاست که این دولت چه چیزی برای آینده کاشته است؟
پاسخ در کلمه «هیچ» خلاصه می‌شود. در دولت آینده روز‌های سختی بر صنعت نفت حاکم خواهد شد؛ چراکه وزارت نفت به بهانه تحریم، هیچ کاری نکرده است. حتی فراموش می‌کند که وزیر نفت در سال ۹۳ تعهد داده بود میزان تولید نفت و میعانات گازی را در سال ۹۶ به رقم رؤیایی 5.7 میلیون بشکه برساند. زنگنه اذعان کرده بود این عدد حتی با شرایط تحریم هم شدنی است. حالا که همه چیز خراب شده است، می‌گویند، چون تحریم بوده‌ایم، نشد، به همین راحتی!‌
می‌گویند منتقدان اسیر سیاسی‌بازی شده‌اند و هدفشان تخریب است، ولی اشاره نمی‌کنند که پس از هفت سال تعلل، تازه به یاد راهکار‌های همان «سیاسی‌کار»‌ها افتاده‌اند و در حال پیاده‌سازی ایده‌های همان‌ها هستند، آن هم در سال آخری که زمزمه رسیدگی به کم‌کاری مدیران دولتی و ترک فعل‌های صورت گرفته با جدیت مطرح و پیگیری می‌شود. بهانه‌ای که دولت برای خود کوک کرده و می‌خواهد با تکیه بر آن، عملکرد خود را بی‌همتا جلوه دهد شاید برای کسانی که نمی‌دانند نفت چیست، جذاب باشد، ولی برای آن‌هایی که می‌دانند ماهیت این صنعت چیست، یک فرافکنی بزرگ است.
بدون تعارف بگوییم، باید قبول کنیم که دولت فعلی در حوزه صنعت نفت هیچ کاری نکرد و فقط پروژه‌هایی را تکمیل کرد که «مجبور» به اتمامشان بود. هفت سال زمان، تنها برای استفاده ابزاری از «تحریم» سوخت و تنها خروجی مثبتش این بود که مشخص شد چه کسانی قصد داشتند «کار» کنند و چه کسانی بار نظام را روی زمین گذاشتند تا سبکبال شوند!

لازم به ذکر است درج اخبار حواشی هفتگی حوزه نفت و انرژی در این بخش به منزله تایید آنها نیست و سایت تحلیلی خبری نفتی‌ها صرفا گردآورنده اخبار در این بخش خبری می‌باشد.

لینک مطلب: http://naftiha.ir/News/39836.html