printlogo


حاشیه‌های نفت و انرژی/ ازکارسازی زنگنه برای دامادش درهلند تا افشای استخدام یک نماینده دیگر
حاشیه‌های نفت و انرژی/ ازکارسازی زنگنه برای دامادش درهلند تا افشای استخدام یک نماینده دیگر
کد خبر: 39213 تاریخ: 1399/7/5 15:22
حوزه نفت و انرژی همواره سرشار از حواشی و اتفاقات غیرمترقبه و داستان‌های مختلف است، که در این بخش به این حواشی خواهیم پرداخت.

نفتی ها /اولین حاشیه ای که این هفته "نفتی‌ها" که برخی رسانه‌ها به آن پرداختند مربوظ به ماجرای استخدام بهروز نعمتی بود که پس از انتشار خلاصه پرونده پرسنلی‌اش در نفت در فضای مجازی و سایتهای خبری، بار دیگر گمانه‌زنی درباره نقش بیژن زنگنه در استخدام نمایندگان مجلس در وزارت نفت مورد توجه قرار گرفت و مدرک تحصیلی غیرمرتبط نعمتی و ترفیع ناگهانی او حاشیه‌ساز شد
در این میان برخی منتقدان زنگنه که همواره تلاش دارند دلیل عدم استیضاح یا برکناری زنگنه توسط مجلس را، استخدام نمایندگان در نفت بیان کنند، از حواشی انتشار پرونده پرسنلی بهروز نعمتی استفاده کردند تا آن را در جهت اثبات صحت ادعای خود مطرح کنند.
از سویی دیگر هم موافقان معتقدند، طبیعی است که استخدام نیروها در نفت باید با روال مشخصی صورت گیرد اما مشخص شده که اغلب نمایندگان مجلس شاغل در نفت، نه توسط بیژن زنگنه یا در زمان وزارت او، بلکه پیش از او وارد نفت شده‌اند؛ اما فضاسازی منتقدان در مورد روابط بین مجلس و زنگنه موجب شده هر کدام‌ از نمایندگان ادوار مجلس که در نفت شاغل باشد انگشت اتهام به سمت زنگنه نشانه برود تا اینگونه القا کنند که همراهی اکثریت مجلس با زنگنه، نه به خاطر توانمندی او، بلکه به خاطر استخدام نمایندگان در نفت است!
اما این در حالی است که  در آن زمان هم نعمتی «تک‌ستاره» حمایت از وزارت نفت در بهارستان بود و مدام به تعریف و تمجید از وزارتخانه‌ای مشغول بود که در سفرهای خارجی، حاضر همیشگی بود و او به قدری کار خود را در مجلس بی‌نظیر عمل می‌کرد که در ارزیابی‌های سالانه وزارت نفت بیشترین رتبه را دریافت می‌کرد که منجر به افزایش حقوق وی می‌شد، این هم از عجایب فضای قانونی کشور است که یک نماینده در مجلس برای وزارت نفت کار می‌کند و برای تأمین منافع این وزارتخانه و وزیرش، حقوق‌بگیرش می‌شود.
بهروز نعمتی و سایر نمایندگانی که در بهارستان، زنگنه را در حد «خدای نفت» بالا بردند، امروز به پاس حمایت‌هایشان با سمت‌های مختلف در نفت کارت می‌زنند، حقوق می‌گیرند و گذر ایام می‌کنند. با چنین دوربرگردان‌هایی بود که هیچ گاه مجاس تذکر جدی و اساسی به زنگنه نداد و او هم در پاسخ به انتقادات می‌گوید، اگر کار من بد بود، مجلس اعتراض می‌کرد و جلویش را می‌گرفت، در حالی که وقتی منافع نماینده، تأیید موضع وزیر باشد، قطعاً مجلس تبدیل به یک نهاد بی‌خاصیت می‌شود که در دوره گذشته اوج آن را شاهد بودیم؛ نمایندگانی که اغلب به ‌جای در نظر گرفتن منافع ملی، منافع شخصی خود را ملاک قرار می‌دادند؛ نماینده‌ای برای داماد خود پروژه می‌گیرد، دیگری استخدام می‌شود، دیگری دختر خود را راهی نفت می‌کند و دیگری برای یک سفر خارجی دست به هر کاری می‌زند./ میز نفت و نفت خبر


حاشیه دوم به سکوت وزارت نفت درباره یک شائبه مهم درکارسازی زنگنه برای دامادش در هلند می‌پردازد.
در تاریخ ۱۵‌اسفند‌۹۴ یک قرارداد سه جانبه میان شرکت نفت فلات قاره به عنوان کارفرما و دانشگاه سهند و یک شرکت هلندی به نام پنترا (PANTERRA) امضا شد. درباره این شرکت هلندی باید گفت که پنترا یک بازوی علمی دارد که همه پروژه‌های تحقیقاتی خود را به آن واگذار می‌کند، دانشگاه دلفت (Technische Universiteit Delft) که یک دانشگاه هلندی است، داستان جالبی دارد. همکاری پنترا با این دانشگاه در حالی طی قرارداد رسمی در محله اجرا قرار دارد که فردی به نام حمیدرضا سلیمی از فارغ التحصیلان این دانشگاه و از مدیران شرکت پنترا نقش مهمی در اجرای آن دارد.
این در حالی است که گفته می‌شود سلیمی به واسطه ازدواج با مریم نامدار زنگنه، توانسته صاحب یکی از قرارداد‌ها شود. سلیمی به همراه همسرش در هلند زندگی کرده و در حوزه افزایش ضریب بازیافت مخازن نفتی و گازی با روش‌های EOR و IOR فعالیت می‌کند. گشتی در فضای مجازی و صفحات سلیمی در سایت‌های پژوهشی و شخصی وی نیز این موضوع را تأیید می‌کند. چندی پیش هم برخی رسانه‌ها نیز این موضوع را افشا کردند، ولی وزارت نفت درباره آن هیچ توضیحی ارائه نداد و آن را رد نکرد.
این شائبه زمانی تقویت می‌شود که وزیر نفت در تاریخ ۷‌دی‌۹۵ در سی‌و‌ششمین اجرای برنامه صبحگاهی شبکه یک، درباره فرزندانش توضیح داد: «چهار فرزند دارم. دخترم دکترای مهندسی مخزن دارد، پسرم دارای دکترای حقوق است، پسر دیگر در رشته خودم در دانشکده فنی درس می‌خواند و دیگر دخترم هم کلاس دهم است. دو تا از بچه‌هایم ایران نیستند و برای ادامه تحصیل رفته‌اند. داماد من خارج از کشور کار می‌کند و هنوز نیامده و برای تحصیل رفته است.»
چه خوب بود وزارت نفت توضیحاتی در این باره ارائه می‌داد تا مشخص شود، اگر حمیدرضا سلیمی رابطه سببی با وزیر دارد، بر اساس چه مکانیزمی با شرکت پنترا قرارداد منعقد شده و میلیون‌ها دلار از منابع کشور برای این شرکت اختصاص یافته است؟| جوان


حاشیه بعدی به ماجرای یخ وقت کشی  ساله پرداخته است.
یکسال از زمان توسعه صنعت نفت، صرف تأیید شرکت‌هایی شد که بعدها به حال خود رها شدند و هر شرکتی که خواستار حضور در میان شرکت‌های E&P می‌شد، چراغ سبز وزارت نفت را دریافت می‌کرد؛ خواه این شرکت یک شرکت خدماتی باشد یا ورشکسته! | شرکت‌هایی که لقب E&P را یدک می‌کشند در واقع همان کارهایی را انجام می‌دهند که در قراردادهای EPC و سایر قراردادها انجام می‌دادند؛ این شرکت‌ها میادین در حال تولید(Brown field) را از آن خود کرده و با حفر چاه و احداث خط لوله و پمپ‌های درون‌چاهی وکارخانجات بهره‌برداری به تولید نفت می‌پردازند.
این در حالی است که اساس کار شرکت‌های E&P از مرحله مطالعات اکتشافی تا پایان تولید و جمع آوری تأسیسات است ولی وزارت نفت علاقه دارد نام شرکت‌های پیمانکاری را شرکت‌های اکتشاف و تولید بگذارد. البته وزارت نفت همچنان از موضع خود دفاع می‌کند و یک تغییر نام ساده را برگ زرینی از افتخارات خود می‌داند که بارها مورد نقد کارشناسان قرار گرفته است.
به عنوان نمونه ناجی سعدونی، مدیر عامل اسبق شرکت مهندسی و توسعه نفت و مدیرعامل سابق شرکت نفت و گاز پرشیا گفت: اساساً تعریف E&P های ایرانی صرفاً توجیهی برای ورود چند شرکت اروپایی بود و نه روسی و چینی. گفته می‌شد شرکت‌های ایرانی را به آن چند شرکت اروپایی معرفی می‌کنیم آنها خود حسب صلاحدید و تشخیص شأن به شرکت‌های ایرانی برخی کارهای خدماتی را ارجاع می‌کنند و نه الزاماً کارهای مهندسی و پیچیده!
وی اضافه کرد: یک زمانی در این مملکت می‌گفتند شرکت‌های ایرانی فقط هنر چاه زدن و سوراخ کردن مخزن را می‌دانند ولی صاحبان همان دیدگاه، آزادگان جنوبی را پر کردند از چاه‌هایی که سال‌هاست تولیدی ندارند. تعریف شرکت‌های اکتشاف و تولید مانند قراردادهای IPC تاکنون هیچ دستاورد مشخصی برای کشور نداشت.
سعدونی با بیان اینکه اخیراً هم تعدادی کار در قالب ۲۸ میدان و یکی دو مورد در دریا واگذار شده که ماهیتاً ربطی به مقوله E&P ندارد و همان EPC/EPD قدیمی است، اضافه کرد: پیمانکار مسئولیتی در مخزن و تولید ندارد و البته توسعه دو-سه میدان را چون اروپایی‌ها نیامدند به ناچار به دو – سه شرکت به اصطلاح E&P از نوع تعریف خودمان واگذار کرده‌ایم که البته بعد از سه سال پیشرفت خاصی حاصل نشده است. توضیح بیشتر اینکه دکل دار در حالت معمول جهانی شرکت E&P نیست و به E&P سرویس می‌دهد . شرکتی که واحد بهره برداری و خطوط لوله انتقال نفت و گاز را اجرا می‌کند یا اینکه راه و باند می‌سازد و یا مشاور است! و اساساً شرکتی که کار اجرایی نکرده E&P نیست.| مهر

لازم به ذکر است درج اخبار حواشی هفتگی حوزه نفت و انرژی در این بخش به منزله تایید آنها نیست و سایت تحلیلی خبری نفتی‌ها صرفا گردآورنده اخبار در این بخش خبری می‌باشد.
 

لینک مطلب: http://naftiha.ir/News/39213.html