printlogo


افزایش بهای بنزین به چه قیمتی؟
افزایش بهای بنزین به چه قیمتی؟
کد خبر: 27024 تاریخ: 1398/8/20 15:33
بسیاری از کارشناسان بر این باورند که برای کاهش تبعات افزایش یهای بنزین می‌توان ابتدا زیرساخت‌های لازم را فراهم کرد و سپس اقدام نمود، بهتر است در مرحله اول به تولید و استفاده از خودروهای کم مصرف ...

نفتی ها /بعد ازاجرای طرح الزام استفاده از کارت سوخت شخصی، کم کم زمزمه‌هایی مبنی بر سهمیه‌بندی و اصلاح قیمت بنزین به گوش رسید، اما آنطور که مسوولان دولتی اعلام کرده‌اند فعلا خبری از سهمیه‌بندی و اصلاح قیمت این فرآورده نفتی نیست و هنوز دولت تصمیم نهایی در این باره را اتخاذ نکرده است.

در این میان عده ای این افزایش بهای  سوخت را غیر قانونی می‌دانند و به نظرشان، در کل جبران کسری بودجه سال ۹۸ با تکیه صرف بر درآمدهای ناشی از افزایش قیمت حامل‌های انرژی خصوصاً بنزین را روشی ناممکن میدانند.

از سویی دیگر عده ای دیگر معتقدند افزایش قیمت بنزین خلا قانونی ندارد و افزایش نرخ بنزین یکی از اقلام ذیل قانون هدفمندی یارانه‌هاست که دولت را مکلف کرده قیمت حامل‌های انرژی را به ۹۰ درصد فوب خلیج فارس برساند، از طرف دیگر این امر در قانون برنامه پنجم و ششم توسعه نیز برای دولت‌ها گنجانده شده بود و دولت پیشین و دولت فعلی اختیار این افزایش قیمت را داشتند ولی برای اجرای آن به‌دلیل تبعات سیاسی و اقتصادی تصمیمی گرفته نشد.

نکته مهم دیگری که در این میان نباید فراموش شود هم این است که اگر هم قرار باشد این مهم رخ دهد باید طبق قانون هدفمندی یارانه‌ها منابع حاصل از آن به مردم بازگردانده شود. زیرا در قانون تکلیف این منابع مشخص شده؛ یا باید در بخش درمان هزینه شود‏‏ یا تولید یا اینکه باید به صورت یارانه نقدی و غیرنقدی در اختیار مردم قرار بگیرد.

اما مسئله اینجاست که در حال حاضر دولت برای جبران کسری بودجه خود قصد افزایش بهای بنزین را دارد که خود این امر با این قوانین مطابقت ندارد.

افزون بر این، بسیاری از کارشناسان بر این باورند که برای کاهش تبعات افزایش یهای  بنزین می‌توان ابتدا زیرساخت‌های لازم را فراهم کرد و سپس اقدام نمود، بهتر است  در مرحله اول به تولید و استفاده از خودروهای کم مصرف روی آورد؛ و  سیاست بعدی را با توجه به حجم ذخایر گاز کشور بنا را بر پایه‌ی تدوین یک برنامه مدون برای جایگزینی سوخت CNG با بنزین گذاشت؛ یا با توجه بیشتر به گسترش حمل و نقل عمومی و تنها در این صورت است که میتوان از  مشکلات  ازافزایش ناگهانی بهای بنزین برای مصرف کنندگان کاست.

این هشدار را به مسئولین داد که در صورتی که زیر ساخت های لازم برای افزایش بهای بنزین پیش از  این اقدام صورت نگیرند با توجه به شرایط معیشت مردم در شرایط فعلی این طرح فشارمالی مضاعفی را به خانواده‌ها تحمیل خواهد کرد.

علاوه بر این  در صورتی که این یارانه به مردم تعلق بگیرد  هم که امری محال است باید گفت: پرداخت های نقدی و افزایش یارانه ها نمی‌تواند مشکل اساسی کشور را حل کند، در واقع مانند قرص تسکین دهنده است که تا مدتی درد را کاهش می‌دهد، و باید برای بهبود معیشت و اوضاع اقتصادی به دنبال رفع معضلات بود و علت های پیش روی رونق تولید و اشتغال را از سر راه برداشت؛ حال  نکته ای که در این میان وجود دارد این است که آیا برهه کنونی زمان درستی برای افزایش بهای بنزین است یا خیر؟

لینک مطلب: http://naftiha.ir/News/27024.html