printlogo


حاشیه‌های نفت و انرژی/از حواشی برگزاری مناقصات در بعضی از شرکت‌های حوزه نفت تاپروژه‌ای که بلاتکلیف مانده است!
حاشیه‌های نفت و انرژی/از حواشی برگزاری مناقصات در بعضی از شرکت‌های حوزه نفت تاپروژه‌ای که بلاتکلیف مانده است!
کد خبر: 16394 تاریخ: 1398/6/2 15:16
دنیای نفت و انرژی همواره سرشار از حواشی و اتفاقات غیرمترقبه و داستان‌های مختلف است، که در این بخش به اخبار این حواشی خواهیم پرداخت.

نفتی ها /هفته گذشته حوزه نفت و انرژی هفته به نسبت آرامی را گذراند؛ اما در این میان هنوز هم سروصدای حواشی مخصوص به بنزین و کارت سوخت به گوش می‌رسد.
در همین راستا دنیای اقتصاد در گزارشی با عنوان "مسیر انحرافی اصلاح مصرف بنزین" به موضوع محدودیت عرضه بنزین بدون کارت سوخت شخصی پرداخته و نوشت: آن‌طور که شرکت ملی پخش فرآورده‌های نفتی ایران در اطلاعیه‌ای اعلام کرده است، از دیروز میزان سوخت‌گیری با کارت آزاد جایگاه‌ها در هر بار سوخت‌گیری، از ۶۰ لیتر به ۳۰ لیتر کاهش یافته است. درخصوص کارآیی چنین تصمیمی همچنان تردید وجود دارد.

اول اینکه سقف ۳۰ لیتر همچنان برای مراجع‌کنندگانی که دارای خودروهای کوچکی هستند، کافی است و این محدودیت انگیزه‌ای را برای استفاده از کارت سوخت شخصی در این افراد ایجاد نمی‌کند. دوم اینکه همانطور که در اطلاعیه اعلام شده، در هر بار استفاده از کارت جایگاه محدودیت ۳۰ لیتری اعمال می‎شود. بنابراین مراجعانی که بخواهند بیش از ۳۰ لیتر  بدون کارت شخصی سوخت‌گیری کنند، کافی است دو بار متوالی از کارت جایگاه استفاده کنند. بنابراین این اقدام در نهایت تنها می‎تواند موجب زمانبر شدن سوخت‌گیری و طویل شدن صفوف خودروها در جایگاه‌ها شود.
این روزنامه در ادامه نوشت:دلیل افزایش محدودیت‌ها برای استفاده از کارت سوخت جایگاه تنها تلاش برای تشویق شهروندان به استفاده از کارت سوخت شخصی است. استفاده از کارت سوخت در ۴ کلان شهر تهران، کرج، تبریز و اصفهان از ۲۲ مرداد ماه اجباری شد. اما خبرها در اولین هفته اجرایی شدن این طرح نشان می‌دهد که استفاده از کارت سوخت با عدم استقبال عموم مردم مواجه شده است.  این در حالی است که در شرایطی که هیچ تفاوتی بین قیمت بنزین با کارت سوخت شخصی و کارت سوخت جایگاه‌ها وجود ندارد، نمی‌توان انتظار داشت که تنها اجبار به استفاده از کارت سوخت شخصی موجب متداول شدن آن شود. حتی اگر کارت سوخت با هر روشی همه گیر شود باز هم نمی‌توان انتظار داشت در رسیدن به اهدافی چون کنترل مصرف و کاهش قاچاق سوخت موفق عمل کند.  همانطور که «دنیای اقتصاد» پیش از این در گزارش‌های متعددی تاکید کرده است، تنها اهرم قیمتی است که می‌تواند موجب کاهش مصرف و کنترل قاچاق سوخت شود. عدم کارآیی کارت سوخت برای استفاده از گازوئیل در قیمت‌های پایین (۳۰۰تومان سهمیه‌ای و ۶۰۰تومان آزاد به ازای هر لیتر) که به کاهش مصرف و کنترل قاچاق این سوخت منجر نشده خود گواه این موضوع است.
 
حاشیه دوم هم به عملکرد برخی از  شرکت‌های نفتی در مقابل برخی مناقصات و حواشی مربوط به آن پرداخت.
روزنامه تعادل به موضوع انتصاب سید محسن نقوی‌پور مسوول پیشین پیگیری‌ پروژه‌های مدیریت برنامه‌ریزی تلفیقی مناطق نفت‌خیز جنوب به عنوان رییس کمیسیون مناقصات مناطق‌ نفت‌خیز پرداخت و نوشت: کمتر از دو ماه بعد از انتشار گزارشی از سوی فراکسیون مبارزه با فساد مجلس شورای اسلامی که در آن بعضی عملکردها از جمله برگزاری مناقصات در بعضی از شرکت‌های حوزه نفت از جمله شرکت مناطق نفت‌خیز جنوب البته بدون انضمام سند یا مدرکی زیر سوال رفته بود، مدیرعامل این شرکت رییس کمیسیون مناقصات را تغییر داد. هیچ نشانه‌ای برای اینکه این دو موضوع به یکدیگر مربوط باشند وجود ندارد اما چند بار تغییر در وضعیت مدیریت مناقصات مناطق نفت‌خیز جنوب، بزرگ‌ترین شرکت تولیدکننده نفت خام ایران نشان می‌دهد به خاطر زیر ذره‌بین بودن شدید این کار و حساسیت‌های بالای آن، شاید انتخاب فردی که بتواند از پس کار برآید چندان ساده نیست. حساسیتی که همیشه در مورد مناقصات شرکت‌های نفتی وجود داشته است و این روزها که همین‌طور از زمین و آسمان خبر دستگیری مدیران منتشر می‌شود، می‌تواند مدیران را در چنین موقعیت‌هایی شدیدا محافظه‌کار کند.
تعادل در ادامه این گزارش می افزاید: در حالی که فراکسیون مبارزه با مفاسد اقتصادی ادعاهایی تند و تیز را در مورد برخی عملکردها در برگزاری مناقصات (البته بدون ارایه سند) مطرح کرده بود رضا پدیدار که در زمان پایه‌گذاری سامانه ساخت داخل، ریاست انجمن سازندگان تجهیزات صنعت نفت را بر عهده داشت و در کمیته‌ای که برای انتخاب شرکت‌های حائز صلاحیت وجود داشت حاضر بود به «تعادل» می‌گوید: سامانه کالای ساخت داخل به خاطر فرآیندهایی که ثبت شرکت‌ها را ملزم به طی آن کرده بود ضریب خطا را در موارد مناقصه‌ای پایین آورد. شرکت‌هایی که می‌خواستند به وزارت نفت و شرکت‌های تابعه‌اش کالا بفروشند ملزم بودند برای تمام اعضای هیات‌مدیره‌شان از طریق دفاتر خدمات الکترونیک احراز هویت کنند و ثبت رسمی شوند. پدیدار که سال‌هاست در حوزه سازندگان صنعت نفت فعالیت می‌کند در مورد تغییر رخ داده در بخش مناقصات شرکت مناطق نفت‌خیز جنوب و اینکه آیا ممکن است این تغییر به موارد مطرح شده در گزارش فراکسیون مبارزه با مفاسد اقتصادی مربوط باشد می‌گوید: بطور کلی این شرکت اخیرا با تکرر تغییر مدیران روبرو بوده است و این تغییر نیز احتمالا ذیل همان تعریف می‌شود.

حاشیه سوم اما به بررسی سیاست صادرات فرآورده به جای نفت میپردازد
روزنامه ایران در گزارشی با عنوان " نفت صادراتی جای خود را به فرآورده می‌دهد" نوشت:  فروش فرآورده‌های نفتی به جای نفت خام سیاستی جدی است که در روزهای اخیر مقامات دولتی بر آن تأکید کرده‌اند و به این منظور می‌خواهند پالایشگاه‌های موجود را توسعه دهند و پالایشگاه‌های جدید هم ایجاد کنند.در این راستا حسن روحانی رئیس جمهوری نیز قانون حمایت از توسعه صنایع پایین‌دستی نفت خام و میعانات گازی با استفاده از سرمایه‌گذاری مردمی را برای اجرا به وزارت نفت و سازمان برنامه و بودجه کشور ابلاغ کرد. قانونی در راستای اجرای اصل ۱۲۳ قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران که نشان می‌دهد این طرح با تأکید مجلس شورای اسلامی همراه بوده است.بر اساس این مصوبه که نمایندگان مجلس شورای اسلامی آن را در هفته
گذشته بررسی و تصویب کرده‌اند، وزارت نفت موظف است در زمان اعطای مجوز طرح نسبت به اعطای ۲ مجوز دیگر برای واحدهای مشمول این قانون اقدام کند. نخست، مجوز صادرات فرآورده‌های تولیدی است و دیگری، مجوز تأمین نفت خام به‌عنوان خوراک مصرفی پس از اتمام دوره تنفس خوراک با رعایت مصالح کشور است.به گزارش پایگاه اطلاع‌رسانی ریاست جمهوری، در این راستا وزارت نفت مکلف شده که ظرف مدت دو ماه پس از تصویب این قانون، آیین‌نامه اجرایی آن را به تصویب هیأت وزیران برساند.
روزنامه ایران در ادامه نوشت: در قسمتی از این قانون که مورد حمایت دولت نیز هست، آمده بازپرداخت تسهیلات تنفس خوراک صندوق توسعه ملی پس از دوره تنفس و مطابق مقررات صندوق انجام می‌شود. مفهوم آن حمایت ویژه مسئولان از سرمایه‌های مردمی برای افزایش تولید فرآورده‌های نفتی و صادرات آن است.
در بخش دیگری از این گزارش آمده: رئیس جمهوری نیز در این رابطه می‌گوید که سیاست دولت فروش فرآورده‌های نفتی به جای فروش نفت خام است و برای این موضوع برنامه‌ریزی شده است.در سال‌های اخیر ایران توانسته است در زمینه نفت گاز و گازوییل خودکفا شود و به صادرات برسد. مدتی است که درباره بنزین نیز این اتفاق افتاده و قرار است که صادرات بنزین بویژه به کشورهای همسایه تقویت شود. البته با کمک چارچوبی که در شورای عالی هماهنگی اقتصادی برای این هدف تصویب شده و قرار است منجر به حذف مصرف بی‌رویه بنزین شود.

حاشیه چهارم هم به هشدار پمپئو علیه نفتکش ایرانی پرداخته است.
نفت خبر در خصوص این خبر نوشت: مایک پمپئو، وزیر امور خارجه آمریکا در جدیدترین ادعاهای خود علیه ایران اعلام کرده است هر کس نفتکش ایرانی را لمس کند و یا از نفتکشی که حامل نفت خام ایران است، پشتیبانی کند یا اجازه لنگر انداختن در بندر را صادر کند، مورد تحریم‌های ایالات‌متحده قرار می‌گیرند.
وی در نشست شورای امنیت به خبرنگاران گفت که اگر نفتکش ایرانی که یکشنبه جبل‌الطارق را ترک کرده مجدداً عازم سوریه شود، ما علاوه بر اعمال تحریم‌ها، هرکاری را برای جلوگیری از این امر انجام می‌دهیم.
پمپئو در ادامه اظهارات خصمانه خود گفت که آمریکا نمی‌خواهد نفت خام به سوریه برود زیرا تخلیه، فروش و استفاده از این نفت توسط نیروهای قدس انجام می‌شود، سازمانی که تعداد بیشماری از آمریکایی‌ها و مردم را در سراسر جهان کشته است.

حاشیه آخر این هفته نفتی ها به ناتمام ماندن فاز چهارم پالایشگاه ستاره خلیج‌فارس اشاره دارد .
میز نفت در این خصوص نوشت:با بهره‌برداری کامل از سه فاز پالایشگاه ستاره خلیج‌فارس هم‌اکنون ظرفیت این شرکت پالایشی به حدود ۴۰۵ هزار بشکه میعانات گازی رسیده است. این عدد به معنای افزایش تولید بنزین کشور به میزان ۱۰۰ میلیون لیتر در روز است که سهم ستاره خلیج‌فارس از این میزان حدود ۴۵ میلیون لیتر است.
این موفقیت در حالی کسب شده است که بیشتر عملیات طراحی، توسعه و بهره‌برداری این پالایشگاه از سوی شرکت‌های ایرانی انجام شده و در صورت تمرکز وزارت نفت برای اجرای فاز چهارم، میزان تولید فرآورده‌های نفتی با کیفیت با افزایش چشمگیری روبه‌رو خواهد شد.
اما با وجود اعلام آمادگی شرکت‌های ایرانی برای آغاز پروژه فاز چهارم ستاره خلیج‌فارس اما وزارت نفت این پروژه را از اولویت خود خارج کرده است، در حالی‌که طبق بررسی‌های انجام شده، با توجه به وجود ظرفیت‌های داخلی برای اجرای این پروژه، سراسر این فاز، تمام ایرانی خواهد بود که در تاریخ صنعت نفت کشور سابقه ندارد.
شرکت‌های ایرانی که در اجرا و تأمین تجهیزات سه فاز پالایشگاه ستاره خلیج‌فارس حضور داشتند از آمادگی خود برای اجرای فاز چهارم اعلام کردند، اما هنوز وزارت نفت پاسخ مثبتی به این درخواست ارائه نداده است.


لازم به ذکر است درج اخبار حواشی هفتگی  حوزه نفت  و انرژی در این بخش  به منزله تایید آنها نیست و سایت تحلیلی خبری نفتی‌ها صرفا گردآورنده اخبار در این بخش خبری می‌باشد.
 

لینک مطلب: http://naftiha.ir/News/16394.html