printlogo


گریس ۱ چرا آزاد شد؟
گریس ۱ چرا آزاد شد؟
کد خبر: 16359 تاریخ: 1398/5/28 15:09
بامداد امروز سفیر ایران در لندن در توئیتی از حرکت نفتکش حامل نفت ایران در جبل الطارق خبر داد، نفتکشی که آزادیش برای ایران دیگر حیثیتی شده بود و سرنوشتش به شدت مورد توجه سیاستمداران جهان قرار گرفته بود

نفتی ها /بامداد امروز سفیر ایران در لندن در توئیتی از حرکت نفتکش حامل نفت ایران در جبل الطارق خبر داد، نفتکشی که آزادیش برای ایران دیگر حیثیتی شده بود و سرنوشتش به شدت مورد توجه سیاستمداران جهان قرار گرفته بود، اما چرا گریس مهم شد؟

بامداد امروز حمید بعیدی نژاد، سفیر ایران در لندن در توئیتی از حرکت نفتکش حامل نفت ایران در جبل الطارق خبر داد و نوشت: در این لحظه تأیید می کنیم که  این کشتی سرانجام و بعد از  ۴۵ روز توقف در آبهای جبل الطارق، حرکت خود به مقصد آبهای بین المللی را آغاز کرده است.
نکته ای که در این میان  وجود دارد بازتاب گسترده این توئیت در میان رسانه‌های  بین‌المللی بود، به گونه ای که در روزهای گذشته  آزادی نفتکش ایرانی گریس یک، تبدیل به مهمترین خبر مرتبط با ایران شده بود  و این موضوع و علت رفع توقیف این کشتی توسط روزنامه ها و کارشناسان مختلف از زوایای متفاوتی مورد توجه قرار گرفت؛ برخی، آزادی این نفتکش و عقب نشینی انگلیس را حاصل مقاومت توصیف کرده و برخی دیگر نیز دیپلماسی را در این اتفاق موثرتر ارزیابی کرده اند.
از یک سو در پی توقیف نفتکش انگلیس در آب‌های جمهوری اسلامی ایران، درخواست‌های مکرری از سوی انگلیس برای آزادی این نفتکش مطرح شد. در تمامی ‌این درخواست‌ها آزادی نفتکش ایرانی منوط به آزادی نفتکش انگلیس شده بود و در آخرین موارد، حکومت انگلیس اعلام کرده بود که حاضر است تنها به فاصله چند ساعت از آزادی کشتی خود، نفتکش ایران را رفع توقیف کند.
امااین درخواست انگلیس ها با مقاومت مقامات ایرانی روبه‌رو شد، این روند مقاومت و پاسخ حداکثری جمهوری اسلامی در نهایت دیروز نتیجه داد و حکومت جبل‌الطارق که زیر نظر انگلیس است، اعلام کرد که کشتی ایرانی می‌تواند منطقه را‌ترک کند. این اقدام در حالی صورت می‌گیرد که تمامی‌گمانه‌زنی‌ها مبنی بر لغو روادید و تغییر مسیر کشتی از سوریه به جای دیگر نیز از سوی جمهوری اسلامی پذیرفته نشده است و این خود برگی برنده برای ایران محسوب میشد و بسیاری از  رسانه های بین المللی منتظر  دیدن نتیجه این مقاومت از  جانب ایرانی ها بودند .
اما از سویی دیگر بر این عقیده بودند که آزادی امروز گریس نتیجه پیگیری‌های حقوقی، فضاسازی رسانه‌ای دانستند؛به گونه ای که گاردین در ادامه درباره این نفتکش نوشت: لندن از مدت‌ها پیش با اثبات ادعای ایران مبنی بر اینکه مقصد نفتکش سوریه نبوده عملا با اتهام همراهی با امریکا در تحریم‌های فرامرزی روبه‌رو شد. در این میان توقیف نفتکش انگلیسی توسط ایران با اتهام تخلف‌های دریایی معادله‌های سیاسی  را نیز برهم زد. در چنین شرایطی می‌توان گفت که آزادی نفتکش حامل نفت ایران نتیجه پیگیری همزمان دو روند حقوقی و سیاسی بود. تبحر حقوقی، پیگیری سیاسی و اقتدار منطقه‌ای آزادی گریس۱ را رقم زد.

اما چیزی که عیان است این است که گریس حال به هر دلیلی که ازاد شد، توانست توجه زیاد سیاست‌مداران و افکار عمومی جهانی و منطقه ای را به خود جلب کند و  نشان دهنده نتایج مهم سیاسی، بین المللی و حقوقی اقداماتی که در این چند روز اتخاذ شد، باشد

شایان ذکر است: نفتکش ایرانی گریس یک حدود ۴۰ روز پیش به بهانه بی‌اساس «نقض تحریم‌های اتحادیه اروپا علیه سوریه» توسط شناورهای نیروی دریای انگلیس در تنگه جبل‌الطارق توقیف شد.
دادگاه عالی جبل‌الطارق روز پنجشنبه با بی‌اعتنایی به فشارها و درخواست رسمی آمریکا برای تمدید توقیف نفتکش گریس ۱  حکم آزادی آن را صادر کرد.
 

لینک مطلب: http://naftiha.ir/News/16359.html