نفت / شناسه خبر: 5434 / تاریخ انتشار : 1398/2/7 15:00
|

حاشیه‌های نفت و انرژی/از ماجرای گلایه ظریف از آقای وزیر تا لکه‌های نفتی ای که جلبک بودند!

دنیای نفت و انرژی همواره سرشار از حواشی و اتفاقات غیرمترقبه و داستان‌های مختلف است، که در این بخش به اخبار این حواشی خواهیم پرداخت.

نفتی ها /حاشیه اول این هفته به ماجرای گلایه ظریف از کوتاهی‌های زنگنه در عرصه‌های بین‌المللی اختصاص دارد.
طبق آنچه که در رسانه ها  منتشر شد یکی از مباحث اصلی استعفای اخیر محمدجواد ظریف به نحوه برخوردهای وزیر نفت بازمی‌گردد و گفته شد،  طریف عنوان داشته که زنگنه روابط نفتی با کشورهای همسایه و تعامل با کشورهای همراه ایران را نابود کرده است.
در همین راستا ابوالفضل ابوترابی نماینده مردم نجف آباد  گفته بود: بزرگترین خبط زنگنه نابودی زیرساخت‌های کارت سوخت در کشور بود، چرا که براساس نظر کارشناسان، این کار وزیر نفت در هر روز منجر به خسارت ۲۰۰ میلیارد تومانی و سود هنگفت قاچاقچیان سوخت است و با این کار سهمیه‌بندی صورت‌گرفته با نابودی این زیرساخت‌ها از بین رفت.
ابوترابی همچنین در ادامه افزود: متأسفانه زنگنه کاری کرد که همکاری ایران با شرکت‌های حاضر در کشورهای همسایه که تعامل زیادی با کشورمان داشتند، به بهانه حضور توتال در کشورمان قطع شد، در حالی که گاز به مرزهای پاکستان رسیده بود و امارات هم به دنبال تسخیر بازارهای گاز منطقه و دنیا است.
نماینده مردم نجف‌آباد در مجلس خاطرنشان کرد: زنگنه با عدم تعامل و نقدپذیری و همچنین عدم همراهی لازم، ضربه‌های زیادی به صنعت نفت و گاز کشور در دوران تحریم‌ها زده است این در حالی است که متأسفانه وی ضعف خود را با همراهی برخی نماینده‌های مجلس و ارائه قیر و... به آنها پوشانده است.
از سویی دیگر سخنگوی وزارت امور خارجه در گفت‌وگو با ایرنا ضمن اظهار تعجب از خبر منتشره در برخی رسانه‌ها مبنی بر گلایه‌مندی محمدجواد ظریف از وزیر نفت گفت:
بر خلاف چنین ادعاهایی، دکتر ظریف وزیر محترم نفت را یکی از وزرای موفق و پر تلاش دولت می‌داند که عملکرد موفقی در عرصه بین‌الملل داشته و به خوبی توانسته است از جایگاه ایران در اوپک و بازار جهانی نفت دفاع کند.


حاشیه دوم این هفته به نقاط سیاهی که برخی مناطق آبگرفته خوزستان میپردازد که در برخی رسانه ها با عنوان لکه های نفتی قید شده بود. 
محمد درویش، عضو هیئت علمی مؤسسه تحقیقات جنگل‌ها و مراتع کشور گفت: نقاط سیاه مشاهده شده در برخی مناطق استان خوزستان که در برخی رسانه‌ها با عنوان لکه‌های نفتی از آن یاد شده، پدیده‌های جلبکی است.
هنگام فیلمبرداری با هلی‌شات، جلبک‌ها به شکل نقاطی سیاه دیده می‌شوند که برخی رسانه‌ها به اشتباه آن را لکه‌های نفتی خوانده‌اند؛ اینها تنها جلبک‌هایی است که در منطقه وجود دارد و پدیده‌ای کاملا طبیعی است.
پیش از این نیز، وجود هرگونه لکه نفتی در استان خوزستان از سوی نفت رد شده بود.

حاشیه سوم این هفته نیز به مجلس و ماجرای پرسش و پاسخ چند نماینده از زنگنه می‌پردازد.
این هفته قرار بود زنگنه به مجلس بیاید و به چند سوال نمایندگان پاسخ بدهد و در ادامه این جلسه، نمایندگان مجلس از پاسخ بیژن زنگنه، وزیر نفت به سوال هدایت‌الله خادمی، نماینده ایذه و باغملک در مجلس شورای اسلامی با عنوان «ناعادلانه بودن گازرسانی روستایی و کم‌کاری در تجارت گاز ایران»، قانع شدند.
زنگنه در پاسخ به سوال ساری نماینده اهواز گفت:بهسازی پالایشگاه‌های کشور حداقل ۱۰ میلیارد دلار سرمایه‌گذاری به صورت فاینانس می‌خواهد که الان شدنی نیست و متوسط تولید نفت کوره در جهان یک میلیون بشکه است. کمتر از دو درصد از آن با استاندارد فاصله دارد. از این یک میلیون تن در روز دو سوم آن گوگرد بالای ۲.۵ درصد دارد. اما بر اساس مقررات جدید، میزان مجاز گوگرد سوخت کشتی‎ها از سطح کنونی ۳.۵ درصد به ۰.۵ درصد کاهش خواهد یافت.
این یک معضل جهانی است که چطور می‌خواهند  کمبود ۵۰۰ هزار بشکه از نفت کوره را که بالای نیم درصد گوگرد دارد حذف کنند.
باید در تولید قیر به منظور صادرات به توازن برسیم. وجود گوگرد در نفت کوره برای تولید قیر یک مزیت است اما برای سوخت کشتی‌ها معضل است.
نصب اسکرابر بر موتور کشتی‌ها بسیار اقتصادی‌تر است از اصلاح پالایشگاه‌ها.
اثر مقرارت تنها بر روی قیمت نفت کوره است  و نه در فروش آنها. اصولا هیدروکربور در جهان روی دست کسی نمی‌ماند.
زنگنه همچنین در پاسخ به سوال هدایت الله خادمی در مورد سیاست‌های گازی گفت :
خواب آشفته به صفر رساندن صادرات نفت ایران تعبیر نخواهد شد آقای خادمی فرصتی دادند تا بخشی از فعالیت‌های وزارت نفت در بخش گاز را توضیح بدهم. چون معتقدم وزارت نفت در  این بخش کارنامه‌ای درخشان دارد.
متوسط تولید گاز ما از سال ۹۱ تا ۹۸ سی درصد رشد کرده است.
پوشش گاز روستایی ما از ۵۴ درصد در ۹۲ به ۷۹ درصد رسیده است. تولید گاز از میدان گازی پارس جنوبی به طور میانگین در سال ٩١، ٢۴١ میلیون مترمکعب بوده است که این رقم  در سال ٩٧ به ۵٣٢ رسیده است و ایران برای نخستین بار سهمش را گرفت و بخشی از عقب ماندگی را جبران کنیم. اکنون حدود ٩۴ درصد کل جمعیت کشور از نعمت گاز بهره‌مند هستند. 
بازار ایران بخشی از بازار جهانی است. اولین سیاست ما در گاز جایگزینی صادرات آن با فرآورده است.با جایگزینی سوخت نیروگاه‌ها با گاز، صادرات فرآورده‌ها را افزایش یافته است.
دومین اولویت ما ترریق گاز به میادین نفتی برای افزایش تولید است.
سومین اولویت تزریق گاز به عنوان خوراک به پتروشیمی ها است.
چهارمین اولویت صادرات گاز به صورت خط لوله و ال ان جی و سایر موارد است.
ما الان یک قرارداد صادرات به ترکیه داریم که با تمام ظرفیت در حال انجام داریم.
دو قرارداد با عراق در جریان است.
قرارداد با ارمنستان با ظرفیت محدود در حال اجراست.
یک قرارداد با پاکستان داریم که این کشور را قرارداد را اجرا نکرده است و تخلف قراردادی است. نخست وزیر پاکستان هم آمد و در این مورد صحبت کردیم. مشکل فشار سیاسی آمریکا، امارات و عربستان بر پاکستان است. ما به تعهداتمان عمل کرده‌ایم طرف مقابل به تعهدات خود عمل نکرده است.
در مورد قرارداد با ترکمنستان باید من تشویق بشوم. من در برابر فشارهای ترکمنستان ایستادیم بدون اینکه آب در دل کسی تکان بخورد. البته قرارداد الانن در داوری است و من نمی توانم بیشتر صحبت کنم.
قرارداد کرسنت هم در داوری است تا چند مرحله هم تا صدور رای پیش رفته  اما به مرحله نهایی نرسیده.
 قرارداد با عمان در جریان است و رها نشده
گازرسانی روستایی ابتکاری بود که با همکاری مجلس انجام دادیم و افتخاری برای مجلس شد و نزدیک ١٧ هزار میلیارد تومان خرج کردیم بدون اینکه یک ریال از خزانه عمومی گرفته باشیم و همه از محل صرفه جویی فرآورده های نفتی تامین شده است.منطقه‌ای هم که جناب آقای خادمی هستند ٨٨ درصد خانوار روستایی باغملک و  ۶٢ درصد خانوار ایذه نیز تحت پوشش گازرسانی هستند که انشاء ا.. به ٨٨ می‌رسد.
امروز در جنگ تجاوزگرانه‌ای که آمریکا  علیه  ملت ایران راه انداخته ، نفت در نوک پیکان حملات دشمن قرار گرفته. در این شرایط نفت نیاز به همدلی و همراهی دارد. تصور به صفر رساندن صادرات نفت ایران تصور غلطی است. بازار نفت شکننده و غیر قابل پیش بینی است و کسی نمی تواند کمبود نفت ایران را پر کند.  برخی کشورها ظرفیت خود را با هدف تحریک آمریکا علیه ایران از یک طرف و آرامش بخشیدن به بازار از طرف دیگر، بالاتر از واقعیت اعلام می کنند.خواب آشفته به صفر رساندن صادرات نفت هرگز تعبیر نخواهد شد.

اما حاشیه آخر به دندان تیز رقبای نفتی برای جایگزینی نفت ایران می‌پردازد
یکی از روزنامه ها در گزارشی با عنوان " راستی آزمایی یک ادعای نفتی" نوشت:  پس از اعلام تصمیم آمریکا مبنی بر لغو کامل معافیت‌های خریداران نفت ایران از دوم ماه‌مه، تحلیل‌های پیرامون این موضوع بر توان عربستان سعودی در پوشش جای خالی نفت ایران در بازار متمرکز شده است. طبق آنچه در بیانیه کاخ سفید منتشر شد و همچنین تاکید وزیر نفت عربستان، سعودی‌ها و متحدانش از جمله امارات متحده عربی در مسیر دستیابی ترامپ به هدف صفر کردن صادرات نفت ایران نقشی کلیدی را عهده‌دار شده‌اند.
 این دو کشور به‌طور مشخص به دولت ترامپ قول افزایش تولید داده‌اند تا خروج نفت ایران از بازار تعادل آن را بر هم نریزد. بر اساس تخمین‌های موجود، عربستان سعودی و امارات متحده عربیقادر به افزایش تولید ۵/ ۱ میلیون بشکه‌ای در روز در مدت زمانی کوتاه هستند. بر همین اساس تحلیل‌های بین‌المللی، همکاریعربستان با آمریکا برای قطع فروش نفت ایران را سنگ محکی بر توان افزایش تولید سعودی‌ها و حفظ آن در درازمدت می‌دانند. در واقع چنانچه این توان در عربستان و امارات وجود نداشته باشد، یا به اندازه‌ای که عنوان می‌شود نباشد،باید رشد بیشتر قیمت‌ها در بازار نفت را انتظار کشید. این انتظار به خصوص در نیمه دوم سال که فصل رانندگی و سرما را به همراه دارد، جدی‌تر نیز می‌شود. نفت برنت روز گذشته حدود ۷۳ دلار بر بشکه معامله شد، این نرخ از افزایش۳۷درصدی قیمت‌ها نسبت به ابتدای سال میلادی خبر می‌دهد. از دیگر سو، پر شدن جای خالی نفت ایران از سوی عربستان و همراهانش به معنای بازگشت تعادل صد در‌صدی به بازار نفت نخواهد بود، زیرا ظرفیت مازاد تولید جهانی نفت به واسطه افزایش تولید ریاض و متحدانش تا حد زیادی کوچک شده و ایجاد اختلال عرضه‌ای جدید به معنای جهش قیمت‌ها خواهد بود. 
 در میان تمام تحلیل‌هایی که از توان سعودی‌ها در زمینه افزایش تولید وجود دارد، وزیر نفت ایران عقیده دارد عربستان و امارات درباره ظرفیت‌های نفتی خود بزرگنمایی کرده‌اند. این اظهارنظر بیژن زنگنه به این معناست که جای خالی نفت ایران به راحتی از سوی متحدان آمریکا در منطقه پر نخواهد شد. از نگاه زنگنه تحریم‌های نفتی آمریکا علیه ایران بلوف نیست بلکه یک «دشمنی بسیار خشن علیه مردم ایران» است.


 

لینک کوتاه

http://naftiha.ir/5434

کلیدواژه

زنگنه

ظریف و تحریم ها

اخبار مرتبط

ارسال نظرات

captcha
آخبرین اخبار
پربیننده ترین ها