نفت / شناسه خبر: 5374 / تاریخ انتشار : 1398/1/26 07:29
|

سال ۹۸ سال تعطیلی پروژه های نیمه تمام صنعت پتروشیمی/ شانس با کدام پروژه ها یار خواهد بود؟

این روزها اگرچه منافع پتروشیمی ها به دولت بر نمی‌گردد اما همچنان پدربزرگ این صنعت بر صندلی مدیریت وزارت نفت تکیه زده است و علی رغم ادعایش مبنی بر خصوصی بودن این صنعت اما هنوزهم...

نفتی ها /این روزها اگرچه منافع پتروشیمی ها به دولت بر نمی‌گردد اما همچنان پدربزرگ این صنعت بر صندلی مدیریت وزارت نفت تکیه زده است و علی رغم ادعایش مبنی بر خصوصی بودن این صنعت اما هنوزهم سایه دولت و دولتمردان بر صنعت پتروشیمی سنگینی می‌کند. سنگینی که شاید اگر دولتمردان را به طور کامل به میدان می‌کشاند و یا اگر آنان را از این اوضاع نابسامان صنعت دور نگه می‌داشت کمی وضعیت فرق می‌کرد و حداقل می‌توانستیم مدعی آن باشیم که صنعت پتروشیمی هم برای خود تکلیف مشخصی دارد. اما تنها سود صنعت پتروشیمی در سالهای پس از اجرای اصل ۴۴ قانون اساسی تنها وجود ۴۰ پروژه نیمه تمامی است که این روزها خبر از تعطیلی یک به یک آنان می‌رسد. تعطیلی واحدهایی که از سال گذشته با تعدیل نیرو در برخی ازاین پروژه ها آغاز شده و امسال در روزهای ابتدایی سال از تعطیلی کامل آنان خبر می‌رسد!
دراین بین به اذعان کارشناسان شانس با پروژه هایی است که نماینده قوی تری در مجلس دارند و رویه چانه زنی شان بر دیگری برتر است و یا مدیرعامل توانمند برراس مدیریتش تکیه زده است که توانسته دراین اوضاع سخت فاینانس پروژه را نهائی کند و به زبانی ساده تر سرمایه گذار خارجی را به میز مذاکره کشانده باشد. اگرچه دراین میان باید از خبرهای دردناک دیگری هم گفت. از افتتاح های رسمی و پر آوازه ای که در نهایت قدرت مدیرانش باعث می‌شود تا به طرح مشابه در حال احداث دیگری زنگ بزنند و درخواست کنند تا تجهیزات خریداری شده و ... را به پروژه آنان بدهند.
باید گفت که حال پتروشیمی این روزها خوب نیست چراکه پدربزرگ این صنعت اگرچه اختیار این صنعت را در دست گرفته اما به وقت و زمانش از نبود اختیارات و خصوصی بودن پتروشیمی می‌گوید تا جاییکه پیش بینی ها از آمار نگران کننده تعطیلی پروژه های نیمه تمام بالاخص برخی از پروژه های در دست پترول خبرمی‌دهد.
این درحالی است که بسیاری از کارشناسان ریشه اصلی این بحران را در تغییرات عمده صنعت پتروشیمی و خصولتی شدن آن جستجو می‌کنند. به اعتقاد این کارشناسان، اگر در طول برنامه سوم و چهارم رقمی در حدود ۱۵ میلیارد دلار منابع خارجی را به شکل فاینانس به صنعت پتروشیمی وارد کردیم، به اعتبار توان تولید یکپارچه و توان صادراتی و ارزآوری بود، وقتی که حلقه های زنجیر صنعت پتروشیمی را جدا کردیم، این توان از حالت یکپارچگی خارج شد و توان صنعت پتروشیمی از بین رفت.
با اینحال قطعا ادامه روند تعطیلی پروژه های نیمه تمام بدون مطالعه دقیق و تفکیک این پروژه ها برمبنای کارشناسی و توسعه آنان با در نظر گرفتن میزان پیشرفت و موقعیت مکانی می‌تواند فاجعه ای بزرگی را در تاریخ صنعت پتروشیمی ایران به ثبت برساند.
شاید بد نباشد این روزها مدیران صنعت نفت به پیشنهاد کارشناسی پیوندی قائم مقام سابق شرکت ملی صنایع پتروشیمی در سال ۱۳۹۳ جامه عمل بپوشانند.
پیوندی در آبان سال ۹۳ این‌گونه پیشنهاد داده بود: " لطفاً قانونی در مجلس تصویب کنید که تمام طرح های بزرگ پتروشیمی در کنار دریا احداث شوند که از آب دریا استفاده شود. سوال من این است که آب در کشور بحران هست یا نیست؟ ما زاویه کشورمان با خورشید همین است و دورتر نخواهد شد. همین زاویه است که نصف کشور کویر است نزولات کشور هم همین است. اصلا کشورهای رقیب در آن سوی خلیج فارس چه می کنند؟ رقبای ما حتی در کشورهای اروپایی مثل فرانسه و ایتالیا که آب فراوانی هم دارند اما مجتمع هایشان را در کنار دریا احداث می کنند. بنابراین اگر مجلس این قانون را مصوب کند، مسایل خیلی راحت می شود و اقتصاد و قیمت تمام شده و محیط زیست حل می شود. این همان مسایلی است که به اعتقاد من صنعت پتروشیمی  را در ریل اصلی خود قرار خواهد داد."
 

لینک کوتاه

http://naftiha.ir/5374

کلیدواژه

پترروشیمی

پروژه های صنعت پتروشیمی

پروژه های ناتمام صنعت پتروشیمی

اخبار مرتبط

ارسال نظرات

captcha
آخبرین اخبار
پربیننده ترین ها