نفت / شناسه خبر: 5229 / تاریخ انتشار : 1397/12/20 15:12
|

جنگ گاز در راه است؟

علی رغم تمایل آمریکا و تمام تلاش‌های که در جهت متوقف کردن خرید گاز روسیه توسط اروپا انجام داد، قاز سوم خط نورد استریم ۲ هم تکمیل شد.

نفتی ها /چندی قبل نتایج موسسه یوگاو طی یک نظر‌سنجی اعلام کرد، که ۵۶ درصد مردم آلمان با طرح نورد استریم ۲ موافق بودند و تنها ۱۶ درصد با این طرح مخالف بودند. بقیه مخاطبین نظرسنجی نیز درباره این مسئله نظری نداشتند. از نظر آلمان، استفاده از گاز طبیعی، باعث می شود که این کشور بتواند استفاده از انرژی هسته ای را کنار بگذارد. جدول زیر میزان اتکای آلمان به منابع انرژی را نشان می دهد:

از سویی دیگر نیز اوپراتور پروژه نورداستریم ۲ اعلام کرده بیش از ۸۰۰ کیلومتر از این خط لوله، از اعماق دریای بالتیک عبور داده شده و بر اساس برنامه زمان‌بندی، در انتهای سال جاری میلادی به اتمام خواهد رسید. فعالیت‌های ما، طبق برنامه پیش می‌رود و همان‌طور که شرکت قبلاً وعده داده بود، قبل از پایان سال ۲۰۱۹ میلادی، این پروژه تکمیل خواهد شد؛ این تصویر نشان می‌دهد که روند صادرات گاز روسیه علیرغم افت شدید در سال ۲۰۱۴، و با وجود اعمال برخی از تحریم‌ها برای این کشور، رو به رشد بوده است.
 

در حال حاضر بیش از ۱۰۰۰ نفر بر روی ۲۰ کشتی در دریای بالتیک، بر روی این پروژه ۱۱ میلیارد دلاری کار می‌کنند و قرار است با تکمیل این خط‌لوله، ظرفیت خط‌لوله موجود که سالانه ۱۱۰ میلیارد متر مکعب گاز روسیه را به اروپا صادر می‌کند، ۲ برابر شود.
اما نکته ای که در این وجود دارد  این است که، آمریکا از مهمترین مخالفان نورد استریم ۲ است و آن را طرحی می داند که قابلیت تبدیل شدن به اهرم فشار علیه متحدان واشنگتن را دارد و اروپا را به مسکو وابسته می کند؛ ضمن اینکه تحریم های آمریکا علیه روسیه را نادیده می گیرد.
در همین راستا کنگره آمریکا تهدید کرده، طرف هایی که در طرح نورداستریم ۲ مشارکت دارند، تحریم خواهند شد. اما روسیه استدلال می کند، آمریکا با این تهدیدات قصد دارد گاز طبیعی خود را با دو برابر قیمت به اروپایی ها بفروشد. در سال های اخیر، با توجه به انقلاب شیل و استخراج گاز و نفت صخره، آمریکا به یک صادرکننده نوظهور ال ان جی تبدیل شده است.
برخی مخالفان معتقدند این طرح، اقدامی از سوی روسیه برای کنارگذاشتن مسیرهای سنتی انتقال گاز به اروپا است. در حال حاضر اوکراین، اسلواکی، جمهوری چک، بلاروس و لهستان انتقال گاز از روسیه به اروپا را برعهده دارند و از بابت هر کیلو انتقال گاز از دو طرف حق ترانزیت دریافت می کنند. به نوشته نیوزویک، نورد استریم ۲ به روسیه این امکان را می دهد که بیش از پیش، اوکراین را که تا پیش از این یک مسیر کلیدی ترانزیت گاز روسیه به اروپا بوده است، تحت فشار قرار دهد. اوکراین معتقد است که این خط لوله اهدافی سیاسی دارد و در صورت قطع کامل ترانزیت گاز روسیه از خاک اوکراین، تاثیرات بلندمدتی بر اقتصاد این کشور خواهد داشت. دانمارک از دیگر مخالفان این طرح است و قصد دارد مانع گذشتن آن از آبهای سرزمینی خود شود.
شدت انتقاد مخالفان علیه طرح با حمایت آمریکا به اندازه ای است که برخی از عبارت "جنگ گاز" در این مناقشه  استفاده می کنند. نیک کمپل، مدیر شرکت مشاوره ای"اینسپایرد انرژی"در رابطه با احتمال بروز جنگ گاز در اروپا می گوید: اگر نیاز روسیه برای استفاده از خط لوله نورد استریم۲ و رقابت با گاز مایع طبیعی آمریکا و سایر صادرکنندگان انرژی یعنی نروژ را در نظر بگیریم، در این صورت می توان انتظار داشت که در آینده نه چندان دور جنگ قیمت گاز طبیعی در اروپا آغاز شود.
سرانجام باید گفت، به نظر می رسد آلمان با توجه به منافع بسیار زیادی پروژه نورد استریم ۲ به راحتی از این طرح خارج نشود. بویژه اینکه آمریکا قادر به رقابت با بازار گاز روسیه در اروپا نیست. چرا که اگر شرکت های اروپایی تصمیم بگیرند گاز طبیعی از آمریکا خریداری کنند، مجبورند دو برابر قیمت فعلی، برای تامین گاز مایحتاج اروپا هزینه کنند. هر چند برخی کارشناسان بر این اعتقادند که ممکن است این هماوردی آمریکا و روسیه در اروپا برای به دست آوردن بازار گاز منجر به بروز جنگ تجاری در منطقه خواهد شد.
اما نکته مهم، دو قطبی شدن اروپا در مقابل این طرح است و شکاف حاصل از آن می تواند نظم کنونی اتحادیه اروپا را با اخلال جدی مواچه کند. شکافی که عامل اساسی آن، سیاست های دولت ترامپ است.
 

 


https://caspiannews.com
 

لینک کوتاه

http://naftiha.ir/5229

کلیدواژه

نورد استریم 2

اخبار مرتبط

ارسال نظرات

captcha
آخبرین اخبار
پربیننده ترین ها