نفت / شناسه خبر: 40091 / تاریخ انتشار : 1399/11/18 14:15
|

حاشیه‌های نفت و انرژی/از نقطه ضعف آقای وزیر تا اصل ماجرای ضریب بازیافت

حوزه نفت و انرژی همواره سرشار از حواشی و اتفاقات غیرمترقبه و داستان‌های مختلف است، که در این بخش به این حواشی خواهیم پرداخت.

نفتی ها /حاشیه اول این هفته "نفتی‌ها" حضور پرحاشیه زنگنه در برنامه «تیتر امشب» شبکه خبر آغاز می‌کنیم.

نکته جالبی که در میان صحبت‌های زنگنه وجود داشت این بود که  وی در پاسخ به خبرنگاری که پرسید، مهم‌ترین نقطه قوت وزیر نفت کابینه دوازدهم را چه می‌دانید؟ اظهار کرد: این را دیگران باید بگویند، اما من در دیدگاه‌ها و اعتقادهایم سرسخت بودم، پیگیری و دنبال می‌کردم. دنبال این هم نبودم که برایم هورا بکشند و بگویند زنده‌باد یا مرده‌باد. برایم فرقی نداشت. من دنبال این بودم که آنچه فکر می‌کردم، درست است انجام شود و همیشه می‌گفتم و می‌گویم که آبرو را خدا می‌دهد و آبرویی که خدا می‌دهد را هیچ‌کس نمی‌تواند ببرد و اگر خدا بخواهد آبروی کسی را ببرد هر فردی هم بخواهد جلو آن را بگیرد، نمی‌تواند.

زنگنه در ادامه با تأکید بر اینکه من فقط دنبال انجام وظیفه و فکری هستم که به نفع ملتمان است، گفت: زیرا خود را مسئول می‌دانستم و اگر ما قدرتی داریم از مردم داریم و این تعارف نیست، ما وکیل و نماینده مردم هستیم که من آنچه منفعت مردم است بگویم، نه اینکه از اینجا از این امکاناتی که در دستانم است بخواهم برای خودم رأی یا محبوبیت جمع کنم، لزومی ندارد من دوره‌ای کوتاه هستم. پایان دوره خدمت دولتی‌ام هم است و دیگر دنبال این مسائل نیستم، طوری باشد که بگویند خدا پدرش را بیامرزد.

وی در پاسخ به اینکه نقطه ضعفتان چیست، گفت: نقطه ضعفم این بود که این دوره وزیر شدم.

حاشیه دوم این هفته به خبر بلومبرگ اختصاص دارد که بارها و بارها در میان رسانه‌های جهانی بازنشرشد و آن خبر عدم موافقت بایدن با لغو تحریم‌های نفتی ایران است. منابع آگاه اعلام کردند که دولت بایدن به عنوان گامی در راستای احیای توافق هسته ای ۲۰۱۵ در حال سنجیدن راهی برای کاهش مشکلات مالی ایران بدون برداشتن تحریم های اساسی اقتصادی از جمله تحریم های فروش نفت است.
به گفته چهار منبع آگاه، برخی از گزینه هایی که مقامات آمریکایی در مورد آن بحث می کنند شامل حمایت از وام صندوق بین المللی پول به ایران برای مهار شیوع کرونا و کاهش تحریم هایی که از ورود کمک های کرونایی به ایران جلوگیری کرده اند، می شود.
به گفته این منابع، بایدن همچنین می تواند یک دستور اجرایی را امضا کند که تصمیم ترامپ برای ترک توافق برجام را معکوس کند اما در حال حاضر صدور معافیت از تحریم های فروش نفت ایران در بازارهای بین المللی مورد بررسی جدی نیست./ تسنیم
 

حاشیه سوم  هم به توضیح ماجرای اصل بازیافت در میادین می‌پردازد که باعث شده داشت‌ها و تلقی‌های غلط باعث می‌شود مسئولان عالی کشور تصور نادرستی از توان روزانه، کوتاه‌مدت و بلندمدت تولید و استخراج نفت خام کشور داشته باشند.

با توجه به افت فشار میادین نفتی ایران، اجرای پروژه‌های افزایش ضریب بازیافت میادین به یکی از الزامات اساسی برای حفظ و نگه‌داشت تولید نفت تبدیل شده است. موضوعی که در بندهای ۱۴ و ۱۵ سیاست‌های کلی اقتصاد مقاومتی مبنی بر افزایش ظرفیت تولید نفت نیز به آن تأکید ویژه‌ای شده است.
در این راستا بیژن زنگنه وزیر نفت در آیین امضای هشت قرارداد از مجموعه قراردادهای طرح نگه‌داشت و افزایش توان تولید نفت گفت: «یک درصد افزایش ضریب بازیافت نفت خام معادل ۷ میلیارد بشکه است که با نفت ۴۰ دلاری درآمدی ۳۰۰ میلیارد دلاری به دنبال دارد، بنابراین افزایش ضریب بازیافت باید به خواست و توقع ملی تبدیل شود».
در این بین یکی از مسائل مهمی که مطرح می‌شود ناظر به کم بودن ضریب بازیافت میادین نفتی ایران در مقایسه با سایر کشورها است. طبق آمارها میانگین ضریب بازیافت از میادین نفتی کشور حدود ۲۰ درصد بوده که در مقایسه با میانگین ۳۴ درصدی ضریب بازیافت جهانی فاصله زیادی دارد، ولی آیا این فاصله، ناشی از بی‌توجهی نسبت به طرح‌های افزایش ضریب بازیافت است یا به ویژگی‌های مخازن ایران برمی‌گردد؟

در این خصوص اما حسین نورالدین موسی کارشناس مناطق نفت‌خیز جنوب توضیحاتی ارائه داده و گفته است: افزایش ضریب بازیافت و فشارافزایی به مخزن باعث می‌شود عمر مخزن افزایش پیدا کند، به عبارتی دیگر افزایش حجم ذخیره و نفت قابل استحصال در طول عمر یک مخزن در بسیاری از مواقع نه تنها با افزایش تولید روزانه آن مخزن تطابق و هم‌خوانی ندارد، بلکه ممکن است عکس آن هم عمل کند. متاسفانه این برداشت‌ها و تلقی‌های غلط باعث می‌شود مسئولان عالی کشور تصور نادرستی از توان روزانه، کوتاه‌مدت و بلندمدت تولید و استخراج نفت خام کشور داشته باشند./فارس

حاشیه آخر این هفته هم  به ماجرای هزینه های میلیاردی بیهوده در شرکت نفت فلات قاره پرداخته است.

یک کارشناس نفتی با تشریح اهمیت انجام مطالعات زودهنگام در میادین نفت و گاز، انجام این امر با هزینه میلیاردی در شرکت نفت فلات قاره در شرایط فعلی را بیهوده توصیف کرد.

به گفته این مقام مسئول، طبق اطلاعات بدست آمده، به تازگی در شرکت نفت فلات قاره ایران خبرهایی مبنی بر انجام مطالعات زودهنگام و تأثیر آنها بر افزایش ذخایر هیدروکربنی شنیده شده که سر خط اخبار برخی رسانه‌ها قرار گرفته است. بر اساس اعلام مسئولین شرکت نفت فلات قاره، ذخایر نفت درجای میادین منتخب این شرکت بیش از ۷۴۰ میلیون بشکه افزایش یافته است.

این کارشناس ارشد مطالعات مخازن هیدروکربوری افزود: در این زمینه توجه به چند نکته ضروری است؛ نخستین نکته در خصوص این مطالعات زودهنگام آن است که این مطالعات همزمان با مطالعات جامع مدلی ۷ میدان فلات قاره ایران از جمله میادین ابوذر، نوروز، هندیجان و بهرگانسر انجام شده است و همانطور که پیش از این اشاره شد یکی از نتایج فرعی هر مطالعه میدانی (چه زودهنگام و چه مطالعه جامع) تخمین حجم نفت درجا و نفت قابل استحصال است که با پایان یافتن این مطالعات جامع در شهریور سال ۱۴۰۰ به طور احتمالی نتایجی مشابه با دستاوردهای اعلامی مطالعات زودهنگام اعلام می‌شود و به نظر می‌رسد اعلام ذخایر نفت درجا و قابل استحصال تا پیش از پایان مطالعه جامع میادین، بیشتر مصرف تبلیغاتی دارد تا نتایج ملموس فنی و اقتصادی!

وی افزود: از حیث قابل اتکا بودن این مطالعات باید گفت، چون مطالعه جامع میادین پایان نیافته به هیچ وجه نمی‌تواند به عنوان مبنایی جهت ثبت در آمار ذخایر مخازن قرار گیرد، زیرا از طرفی امکان تغییر احجام ذخایر نفت درجا و قابل استحصال تا پایان مطالعه جامع وجود دارد و از سویی دیگر براساس قوانین و رویه‌های پیشین شرکت ملی نفت ایران، نتایج مطالعه جامعی مورد پذیرش قرار می‌گیرد که تاییدیه شورای عالی مخازن شرکت ملی نفت ایران را داشته باشد.

وی با تاکید بر اینکه با توجه به مطالب مطرح شده، واضح است که هزینه‌های میلیاردی که برای انجام مطالعات زودهنگام (موازی با روال جاری مطالعات جامع) انجام شده است از اساس بیهوده بوده و نتیجه مشخصی را عاید شرکت ملی نفت ایران نمی‌کند، تصریح کرد: نکته دیگر استفاده از روش‌های تخمین احجام درجای نفت و میزان قابل استحصال است که با اندکی تغییرات در سطح سیالات مخزن (آب / نفت / گاز) یا حجم اشباع آب در مخازن می‌تواند به اندازه خیلی زیاد (چند صد میلیون بشکه) تغییر کند و لزوماً در مطالعات بعدی که با اطلاعات جدیدتری که از میادین به دست می‌آید می‌تواند کم یا زیاد شود و این موضوع و تغییرات تخمینی به خودی خود هیچ وقت نمی‌تواند مبنایی جهت افزایش کارایی شرکت‌های تولیدی قرار گیرد.

به گفته وی، در زمینه کاربرد مطالعات زودهنگام می‌توان گفت جایگاه استفاده از این مطالعات هنگامی است که دکل آماده ای جهت حفاری چاه‌های جدید در میدان مورد مطالعه در نظر گرفتیم و اهداف حفاری به نوعی با عدم قطعیت‌های زیاد جهت حفاری مواجه است و با مطالعات زودهنگام جدید بخواهیم از میزان عدم قطعیت‌ها کم کرده و از ضررهای هنگفت جلوگیری کنیم یا آن که چالش بخصوصی در تولید از میدان مطرح باشد و با مطالعات زودهنگام بخواهیم چالش مذکور را برطرف کنیم؛ این در حالی است که در ۳ میدان از ۴ میدان شرکت نفت فلات قاره (نوروز و بهرگانسر و هندیجان) دکل فعال حفاری جهت حفر چاه‌های تولیدی جدید وجود ندارد.

وی تصریح کرد: متأسفانه این رویه ناصواب تبلیغاتی با فشار وزارت نفت در سایر شرکت‌های تولیدی زیرمجموعه شرکت ملی نفت ایران نیز با شدت پیگیری می‌شود تا به عنوان دستاوردهای خاص وزارت نفت زنگنه در بخش بالادست به خورد افکار عمومی داده شود./مهر

لازم به ذکر است درج اخبار حواشی هفتگی حوزه نفت و انرژی در این بخش به منزله تایید آنها نیست و سایت تحلیلی خبری نفتی‌ها صرفا گردآورنده اخبار در این بخش خبری می‌باشد.

لینک کوتاه

http://naftiha.ir/40091

کلیدواژه

ماجرای ضریب بازیافت

حوزه نفت و انرژی

نفتی‌ها

اخبار مرتبط

ارسال نظرات

captcha
آخبرین اخبار
پربیننده ترین ها