نفت / شناسه خبر: 27797 / تاریخ انتشار : 1398/11/21 15:00
|

از وعده تا عمل در پالایشگاه سازی

عملکرد چندین ساله زنگنه و تناقضات در اظهارات وی در رابطه با پالایشگاه‌سازی نشانگر آن است که وزیر نفت اساسا اعتقاد چندانی به ساخت پالایشگاه ندارد.

نفتی ها /چند روز پیش معاون برنامه ریزی وزارت نفت از انتشار فراخوان مشارکت بخش خصوصی در ساخت پتروپالایشگاه ها خبر داد و گفت: سرمایه گذاران می توانند درخواست اولیه خود را در روزهای ۲۹ بهمن تا پایان وقت اداری ۱۷ اسفند ماه سال جاری به این وزارتخانه اعلام کنند.
فلاحتیان در ادامه  با بیان این که وزارت نفت از توسعه پالایشگاه ها و پترو پالایشگاه ها با استفاده از سرمایه مردمی در کشور حمایت می کند افزود: پترو پالایشگاه ها راهبردی برای بی اثرکردن تحریم های نفتی، تغییر رویکرد از خام فروشی به سمت فرآورده فروشی و ایجاد ارزش افزوده بیشتر است.
این فراخوان البته بعد از اعلام وزارت نفت  مبنی بر انتشار جزئیات قانون حمایت از توسعه صنایع پایین‌دستی نفت خام و میعانات گازی و صحبتهای اخیر زنگنه درباره امکان توسعه پالایشگاه‌های نفت خام وجود بود.
اما این در حالی است که به گفته بسیاری از  کارشناسان، با گذشت بیش از ۱۴ سال ازسابقه حضور زنگنه در پست وزارت نفت  و بررسی کارنامه وی در ساخت و توسعه پالایشگاه‌ها،  عملکرد قابل قبولی در زمینه ساخت پالایشگاه ها دیده نشده است.
عملکرد چندین ساله زنگنه و تناقضات در اظهارات وی در رابطه با پالایشگاه‌سازی نشانگر آن است که وزیر نفت اساسا اعتقاد چندانی به ساخت پالایشگاه ندارد. در زمان وزارت زنگنه بیش از آن‌که در زمینه احداث پالایشگاه اتفاق خاصی رخ دهد صرفا کار در حد صدور مجوز و مراحل ابتدایی باقی‌مانده و به مرحله اجرا نرسیده است. مراحلی که بدون در نظر گرفتن مبنای خوراک و ظرفیت‌های اقتصادی پالایشگاه، صرفا جهت رفع تکلیف صورت پذیرفته است.
در واقع علی رغم اصرار مکرر کارشناسان وزارت نفت رغبت چندانی به استفاده از  این راه گریز عالی برای مقابله با تاثیرات سوء تحریم ها نداشت.

حال مشکل اینجاست که به گفته کارشناسان، بزرگترین مشکل امروز صنعت پالایش و البته پتروشیمی کشور آنجا خودنمایی می کند که توسعه این صنایع ارزش آفرین و استراتژیک هیچگاه محصول یک استراتژی هوشمندانه نبوده است و «بیژن زنگنه» با ۲۳ سال سابقه وزارت در دو وزارتخانه بزرگ نفت و نیرو تا امروز در تدوین یک استراتژی هوشمندانه در این حوزه ناکام بوده و این ضعف بزرگ دامن صنعت نفت را بارها در شرایط تحریم و غیر تحریم گرفته به طوری که در یک دوره به بهانه نفت هشت دلاری از زیر بار توسعه صنعت پالایش شانه خالی می‌کند و بیست سال بعد به اسم اقتصاد پائین خوراک نفتا، سکته‌ای پنج ساله به توسعه این صنعت تحمیل می‌کند.

وزارت نفت می‌گوید در سال ۷۶ تا ۱۳۸۳ به هزاران دلیل پالایشگاه‌سازی منطق اقتصادی نداشته است اما با تازگی شروع به حمایت از  پترو پالایشگاه ها کرده کاری بکه به نظر میرسد  قدری دیر است ولی در نهایت باید گفت همانطور که همیشه میگویند، ماهی را هر وقت از  آب بگیری تازه است، امید است این تصمیمات  هم صرفا یک سناریوی جدید برای قهرمان‌سازی از «شیخ الوزرا» نباشند و به ثمر بنشینند.
 

لینک کوتاه

http://naftiha.ir/27797

کلیدواژه

صنایع پایین‌دستی پتروشیمی

اخبار مرتبط

ارسال نظرات

captcha
آخبرین اخبار
پربیننده ترین ها