نفت / شناسه خبر: 26943 / تاریخ انتشار : 1398/8/11 15:04
|

حاشیه‌های نفت و انرژی/از صدور حکم جعبه سیاه زنجانی تا تغییرات جدید در صندوق بازنشستگی

دنیای نفت و انرژی همواره سرشار از حواشی و اتفاقات غیرمترقبه و داستان‌های مختلف است، که در این بخش به این حواشی خواهیم پرداخت.

نفتی ها /حاشیه اول این هفته به تغییرات جدید رخ داده در صندوق بازنشستگی اختصاص دارد.با تصویب اساسنامه جدید صندوق‌های بازنشستگی صنعت نفت، اعضای هیئت رئیسه این صندوق‌ها و همچنین هیئت امنا و هئیت رئیسه آن دچار تغییراتی اساسی می‌شوند.
از یک سو با تشدید اختلافات میان رحیمی و زنگنه و تغییر اساسنامه صندوق بازنشستگی صنعت نفت، محمد مهدی رحمتی جایگزین تصرت رحیمی می‌شود.
از آخرین باری که نصرت رحیمی استعفا داد ۵ ماه می‌گذرد؛ در تاریخ ۳۱ اردیبهشت ۹۸ بود که زنگنه تصمیم گرفت محمد مهدی رحمتی جایگزین رحیمی در صندوق بازنشستگی صنعت نفت شود که یک جلسه تعیین‌کننده میان رحیمی و زنگنه، موجب شد تا تغییری در ریاست این صندوق رخ ندهد. حالا با تغییر اساسنامه صندوق بازنشستگی و البته برخی مسائل، رحیمی از ادامه کار کنار کشیده است و رحمتی طی روزهای آینده جایگزین وی می‌شود. اعضای جدید هیئت رئیسه نیز فردا معرفی خواهند شد تا ترکیب صندوق بازنشستگی صنعت نفت در آستانه انتخابات مجلس شورای اسلامی دچار تحولات بزرگی شود؛ چه در هیئت رئیسه چه در هیئت امنا./ میز نفت
علاوه بر این طبق اخبار منتشر شده، ترکیب جدید هئیت مدیره صندوق بازنشستگی نفت این‌گونه است.
مهدی کرباسیان، بحرینی، محمد مهدی رحمتی، علی کاردر، محمد مصطفوی، فرزین مینو و محمدرضا عراقی به عنوان اعضای هیئت‌رئیسه صندوق بازنشستگی نفت انتخاب شدند./ کانال خبری خبر فوری

حاشیه دوم هفته گذشته هم درباره حکم جعبه سیاه زنجانی است. علیرضا زیباحالت منفرد معروف به جعبه سیاه پرونده بابک زنجانی که اخیراً سخنگوی قوه قضائیه از صدور محکومیت سنگین برایش خبر داده، از سوی دادگاه به ۲۰ سال حبس محکوم شد.
رضا جعفری، وکیل مدافع علیرضا زیباحالت منفرد با اعلام این خبر گفت که دادگاه در حکم صادره برای زیباحالت، او را به ۲۰ سال حبس و یک میلیارد و ۲۰۰ میلیون یورو رد مال و جزای نقدی محکوم کرده است.
این وکیل دادگستری افزود: پرونده زیباحالت با اعتراض وی به حکم صادره برای رسیدگی در مرحله تجدیدنظر به دیوان عالی کشور ارسال شده است.
 اداره‌کل امور بین‌الملل قوه قضاییه در اطلاعیه استرداد این متهم، اعلام کرد: « متهم مذکور به ‌دستور شعبه ششم بازپرسی دادسرای ناحیه ۲۸ تهران تحت تعقیب بین المللی قرار گرفته و توسط پلیس بین الملل نیروی انتظامی با همکاری سایر نهادها به کشور مسترد شد. درخواست استرداد متهم ابتدا به کشور مالزی ارسال و وی در آنجا دستگیر شد اما استرداد او ناکام ماند تا اینکه در کشور دیگری شناسایی و دستگیر شد.»
این متهم که ساعاتی پس از انتشار خبر دستگیری و استرداد، هویتش مشخص شد، کسی نبود جز "علیرضا زیباحالت منفرد" کسی که نخستین بار عباس جعفری دولت‌آبادی دادستان عمومی و انقلاب تهران از او به عنوان جعبه سیاه پرونده نفتی یاد کرد اما «شاه کلید» پرونده نفتی و «زمز نجات» بابک زنجانی از دیگر القابی است که به او داده‌اند.
دادستان وقت تهران اضافه کرد: تحقیقات نشان می‌دهد این فرد در خرید و فروش محموله‌های نفتی بابک زنجانی نقش داشته و پس از تاسیس بانک FIIB در واقع پروژه بابک زنجانی تکمیل شد؛ چرا که این پروژه یک بانک کم داشت که با کمک همدست او خریداری شد تا در بستر آن، بابک زنجانی اقدامات مجرمانه‌اش را انجام دهد.
وی با اشاره به اینکه متهم مذکور محموله‌های نفت دریافتی توسط بابک زنجانی از وزارت نفت را از طریق یک شخص هندی‌تبار، به شرکت‌هایی از جمله العقیلی در امارات می‌فروخته، ابراز امیدواری کرد که با تحقیق از این متهم، سرنخ‌های لازم برای کشف وجوه حاصل از فروش محموله‌های نفتی به بابک زنجانی به دست آید.

حاشیه سوم به ماجرای تهاتر نفت در روزهای تحریم اختصاص دارد.
از آن جایی که گفته اند کوزه گر از کوزه شکسته آب می خورد قرار شد تا از خود همین کالای سنتی کشور که تا دیروز در بازارهای جهانی برایش سرودست می شکستند در مبادلات داخلی استفاده شود و به واسطه یک بند قانونی در بودجه ۹۸ سازوکار تهاتر نفت با بدهی های معوق بین دولت و بخش تعاونی و خصوصی تا سقف ۴۰ هزار میلیارد تومان فراهم شود. بنابراین دولت برای تعامل و قطع نکردن ارتباط خود با بخش خصوصی این امکان را پیدا می کند تا فارغ از ماجرای انتشار اسناد خزانه اسلامی، بخشی از نفت استخراجی را به جای پول نقد در اختیار این بخش بگذارد.
این امر در ابتدا با استقبال برخی ارگان ها روبرو شده بود، پیشتر از دو منبع مدیریتی جریان تهاتر را پرسیده بودم که هردو آن را تایید کرده بودند و از پروژه های خود و میزان تهاتری که قرار بود صورت بگیرد با بیان معادل ارزش ریالی توضیحاتی را ارائه کردند. یکی از آن موارد بازسازی نیروگاه ری به ارزش ۵۰۰ میلیون یورو بود، مورد دیگر مربوط به نقل قول یکی از مدیران حوزه نفت بود که آن را رسانه ای نکردم ولی گویای تهاتر نفت در قبال خرید بود.
درحال حاضر پروژه های عمرانی نیمه کاره که به روایتی به ۶۰۰هزار میلیارد تومان می رسد، روی دست دولت باقی مانده است که برای احیای آن باید جذابیت قراردادها را برای بخش خصوصی دوچندان کرد، اما مشکل اینجاست که ممکن است دیگر پول نقدی در کار نباشد و از آن جایی که دیواری کوتاه تر از نفتی ها پیدا نمی شود بازهم پیکان ها به سوی این گزینه همیشه روی میز نشانه می رود.
 حال اگر شرایط به گونه ای مهیا شود و سازمان برنامه و بودجه اقدام به اجرای تهاتر کند تاکتیک جدیدی برای خرج کردن بشکه های نفت در چارچوب معاملات داخلی خواهد بود، ولی از سوی دیگر می تواند دغدغه شکل گیری بازار سیاه برای باز شدن پای دلالان و سوداگران به این عرصه را نیز شکل دهد.
باید اذعان داشت حرکت دورانی چالش ها دردامنه مخروطی تحریم ها، گردبادی را به حرکت درآورده که متوقف کردن آن شاید کاریزمای گذشته نفت را مطالبه گری می کند تا نقطه ای بر پایان دغدغه های این روزهای اقتصاد کشور بگذارد./اویل پلاس

حاشیه آخر هم به افزایش انتشار گاز فلر در کشورهای خاور میانه و ایران اختصاص دارد.
با وجود محدود بودن حجم گاز فلر شده در کشورهای توسعه یافته، همچنان در کشورهای در حال توسعه به دلیل فقدان زیرساخت‌ها و دور بودن مراکز تولید و‌ مصرف گاز، سوزاندن گاز یک راهکار رایج به شمار می‌رودY در خاورمیانه و شمال آفریقا سالانه ۵۰ میلیارد متر مکعب گاز در فلرها سوزانده می‌شود. بدین ترتیب پس از روسیه و‌ کشورهای حوزه کاسپین با ۶۰ میلیارد متر مکعب گاز سوزانده شده، این منطقه در رتبه دوم قرار می‌گیرد.

همچنین باید گفت، در ۱۲سال گذشته، میزان گاز فلر شده دولت‌های عراق، عمان، قطر، عربستان و یمن افزایش داشته و در مقابل در کشورهای سوریه، لیبی، امارات، مصر و الجزایر شاهد کاهش حجم گاز سوزانده شده بوده‌ایم. اما دلایل سیاسی و ناآرامی‌های داخلی در کنار کاهش تولید نفت به دلیل تحریم‌ها، در این شرایط تأثیرگذار بوده است.
موسسات بین‌المللی پیشنهاد داده‌اند که از تزریق گاز به میادین و ایجاد تاسیسات مینی ال ان جی، نیروگاه‌های جانبی و انتقال گاز به مناطق مسکونی همجوار برای کاهش میزان فلرینگ استفاده شود. همچنین تأمین مالی اجرای این راهکارها یک ضرورت به شمار می‌رود.
در اکثر قراردادهای اکتشاف و‌ تولید از میادین نفت و‌ گاز دنیا، پیمانکاران موظف به تعیین تکلیف گازهای خروجی و بازیافت بخش اعظم آن هستند. مثلاً در داکوتای شمالی تنها سوزاندن ۱۲ درصد گازهای همراه مجاز است. هرچند تا پایان فلرینگ در دنیا، راهی طولانی باقی مانده است.


لازم به ذکر است درج اخبار حواشی هفتگی حوزه نفت و انرژی در این بخش به منزله تایید آنها نیست و سایت تحلیلی خبری نفتی‌ها صرفا گردآورنده اخبار در این بخش خبری می‌باشد.

لینک کوتاه

http://naftiha.ir/26943

کلیدواژه

صندوق بازنشستگی نفت

جعبه سیاه زنجانی

اخبار مرتبط

ارسال نظرات

captcha
آخبرین اخبار
پربیننده ترین ها