نفت / شناسه خبر: 26720 / تاریخ انتشار : 1398/7/13 15:00
|

حاشیه‌های نفت و انرژی/ از فاجعه‌ای تحت عنوان یارانه انرژی تا سرانجام نامعلوم پرونده های نفتی

دنیای نفت و انرژی همواره سرشار از حواشی و اتفاقات غیرمترقبه و داستان‌های مختلف است، که در این بخش به این حواشی خواهیم پرداخت.

نفتی ها /حاشیه اول این هفته را با گزارش از  روزنامه اعتماد آغاز  میکنیم، با عنوان فاجعه یارانه انرژی.
روزنامه اعتماد در یادداشتی به فاجعه یارانه انرژی پرداخته و نوشت:  تجربه کشورهای توسعه‌یافته نشان می‌دهد که شفافیت اقتصادی و مشخص بودن نحوه استفاده از منابع مالی، در بهبود روند اقتصادی یک کشور اهمیت بسیار زیادی دارد و اگر اقتصاد ایران نیز می‌خواهد حرکت به سمت رشد و توسعه را آغاز کند باید در همین مسیر گام بردارد.
این روزنامه در ادامه این یادداشت نوشت:  در سال ۹۷، دیدیم که تجربه ارز چند نرخی می‌تواند چه مشکلات جدی برای اقتصاد کشور به وجود آورد. اگر در ابتدا هدف از تخصیص ارز ۴۲۰۰ تومانی، حمایت از اقشار کم درآمد بود، آنچه در عمل رخ داد، پایین آمدن شفافیت و افزایش رانت در بدنه اقتصادی ایران بود. جدای از ارز، موضوع دیگری که اهمیت بسیاری دارد، چگونگی استفاده از یارانه و تخصیص آن به بخش‌های مختلف اقتصاد است. دولت ایران در طول تمام سال‌های گذشته، به بخش‌های مختلف یارانه پرداخت کرده و در شرایطی که منابعی گسترده برای این امر در نظر گرفته شده، آنچه در عمل رخ داده، حاکی از یک فاجعه گسترده است.
فارغ از بحث یارانه نقدی که از چند سال قبل کلید خورد و به نظر به اهداف کلان خود دست نیافته، امروز دولت در دیگر حوزه‌ها نیز یارانه پرداخت می‌کند و مشخص نیست دقیقا این روند با چه هدفی ادامه دارد. هدف اصلی پرداخت یارانه‌ها، حمایت از اقشار کم درآمد جامعه و افزایش عدالت اقتصادی است، اما آیا آنچه در عمل رخ می‌دهد در مسیر محقق کردن همین هدف است؟
 این روزنامه در ادامه نوشت:آمارها نشان می‌دهد که دولت در طول یک سال، رقمی نزدیک به ۹۰۰ هزار میلیارد تومان، یارانه پرداخت می‌کند که از این عدد بیش از ۵۵۰ هزار میلیارد تومان به یارانه انرژی اختصاص دارد. وقتی یارانه به‌طور مساوی به همه اقشار پرداخت می‌شود، یعنی میزان بهره بردن از آن بسته به امکاناتی است که هر فرد برای بهره بردن از این یارانه دارد. در رابطه با انرژی قطعا اقشار کم درآمد، شرایط استفاده کمتری از اقشار پردرآمد دارند و این هدف اصلی پرداخت یارانه را رسما به فراموشی می‌سپرد. برای مشخص شدن میزان بزرگی این عدد می‌توان یک محاسبه ساده انجام داد. عددی که دولت در حال حاضر به عنوان یارانه در بخش‌های مختلف پرداخت می‌کند، اگر نقد شده و به حساب افراد ریخته شود، در هر ماه به هر ایرانی به اندازه یک میلیون تومان، یارانه خواهد رسید. درباره چرایی این اتفاق باید بحث‌های گسترده‌ای صورت گیرد اما آنچه در حال حاضر بیشترین اهمیت را دارد، لزوم تغییر در اجرای این فرآیند است. امروز دولت رقمی قابل توجه به یارانه انرژی اختصاص می‌دهد که عملا اقشار کم‌درآمد از آن بهره‌ای نمی‌برند و در نتیجه تنها اتفاق قطعی، استفاده از منابع کلان کشور در حوزه‌ای است که به سمت تحقق هیچ ‌یک از اهدافش گام برنمی‌دارد.


حاشیه دوم  این هفته هم به کاهش سهم نفت از صادرات ایران می‌پردازد.
روزنامه تعادل در مطلبی با عنوان"سنت‌شکنی زنگنه برای مقابله با تروریسم اقتصادی" نوشت: کمتر پیش می‌آید بیژن زنگنه وزیر نفت ایران در همایش‌های بین‌المللی که در حوزه انرژی برگزار می‌شود شرکت کند، حتی پارسال همین وقت‌ها در حالی که رسانه‌های روسی از احتمال شرکت وزیر نفت در همایش انرژی روسیه نوشته بودند زنگنه در مسکو ظاهر نشد؛ امسال اما وزیر کهنه‌کار نفت ایران با سنت‌شکنی در سومین مجمع بین‌المللی انرژی‌ویک شرکت کرد.
به گزارش «تعادل» بیژن زنگنه صبح دیروز در این مجمع در پنلی با عنوان «رهبری در سبد انرژی جهان و اولویت‌های صنعت گاز» و از سیاست‌هایی که ایران طی سال‌های گذشته در حوزه صنعت گاز اتخاذ کرده است صحبت کرد.وزیر نفت از این تریبون بین‌المللی برای تاختن به رفتارهای امریکا در قبال صنعت نفت و گاز ایران پرداخت و از «ترورسیم اقتصادی» برای مجموعه اقدام‌های ایالات متحده صحبت کرد.زنگنه تاکنون چند بار به این موضوع اشاره کرده که تحریم‌های امریکا با مانع شدن بر سر راه اقدام ایران در کاهش انتشار گازهای فلر، با سلامت شهروندان در ایران بازی می‌کند. وزیر نفت تحریم‌ها را علیه توسعه‌پایدار و اهداف جهانی برای تغییرات اقلیم توصیف کرده است. پیشتر محمد بارکیندو دبیرکل اوپک در زمان حضورش در تهران برای نمایشگاه «نفت» تحریم‌های اقتصادی را به این خاطر که مانع ورود تکنولوژی می‌شوند در تضاد با اهداف توسعه پایدار وصف کرده بود.
این روزنامه در ادامه نوشت: طی ۶ سالی که از دوباره نشستن زنگنه روی صندلی وزارت نفت ایران می‌گذرد، تقریبا تمام موارد سفرهای خارجی او یا به وین برای شرکت در نشست‌های اوپک بوده یا در همراهی با هیات‌های سیاسی ایران در کشورهای مختلف؛ سفر برای شرکت کردن در سمینارها و همایش‌های حوزه انرژی که در چند سال اخیر خیلی پررنگ‌ شده است، کمتر در برنامه‌های یکی از کهنه‌کارترین وزرای نفت جهان و به تبع آن یکی از باتجربه‌ترین کارشناسان این حوزه بوده است. به این ترتیب سفر به مسکو و حضور در نشست «رهبری در سبد انرژی جهان و اولویت‌های صنعت گاز» که زنگنه صبح دیروز در آن شرکت کرد یک سنت‌شکنی به حساب می‌آید. البته که به عنوان وزیر کشوری که در بی‌سابقه‌ترین تحریم‌ها به سر می‌برد، صحبت‌های زنگنه در این نشست جز بخش کارشناسی، تلاشی برای رساندن صدای ایران به دنیای انرژی جهان هم به حساب می‌آید.

حاشیه بعدی  درباره سرنوشت پرونده کارتخوان در دفتر وزیر نفت و خانمی که در این وزارتخانه دستگیر شده است میباشد  که کانال اخبار نفت به آن پرداخته است.
سخنگوی قوه قضائیه: در ارتباط با خانمی که دستگیر شده بود در ارتباط با اسناد وزارت نفت، نتیجه کارشناسی واصل شده و رسیدگی دادگاه به اتمام رسیده است که دادگاه ظرف روزهای اینده رای خود را صادر میکند
علاوه بر این درارتباط با موضوع کارتخوان در دفتر آقای وزیر علیرغم پیگیری های فراوان تا امروز گزارش کاملی از سوی وزارت اطلاعات به مراجع قضایی واصل نشده، منتظر گزارش کامل و دقیق وزارت اطلاعات که کشف کننده این موضوع بود هستیم    


حاشیه آخر هم به افزایش شتاب ماراتون برداشت از گنبد شمالی در وقت اضافه پرداخته است.
قطری‌ها با خروج از اوپک و قطع روابط سیاسی با دولت‌های عرب خلیج‌فارس، راهی پرفراز و نشیب را در پیش گرفته‌اند. جنگ تجاری آمریکا و چین، می‌تواند راه را برای افزایش سهم آن‌ها در این بازار در حال رشد و جذاب هموار کند. هرچند در مورد وجود ذخایر گاز مورد نیاز در میدان گنبد شمالی برای تامین خوراک مورد نیاز، تردیدهایی در بلندمدت وجود دارد.
در ادامه این گزارش آمده قطری‌ها پس از یک دهه توقف عملیات توسعه به دنبال مطالعات جامع میادین خود و بروز نگرانی در مورد احتمال کمبود خوراک، با راهبردی جدید در حال افزایش ظرفیت برداشت از گنبد شمالی و بلوک‌های مجاور همراه با ساخت واحدهای جدید تولید ال ان جی هستند. هرچند تلاش ایران در جبران چند دهه عقب ماندگی در برداشت گاز این میدان مشترک‌ نیز در تصمیم‌ گیری های شیوخ دوحه تاثیرگذار بوده است. در این رقابت دشوار، هیچ‌ کشوری حق اشتباه ندارد!/ میز نفت
 

لازم به ذکر است درج اخبار حواشی هفتگی حوزه نفت و انرژی در این بخش به منزله تایید آنها نیست و سایت تحلیلی خبری نفتی‌ها صرفا گردآورنده اخبار در این بخش خبری می‌باشد.
 

لینک کوتاه

http://naftiha.ir/26720

کلیدواژه

گنبد شمالی

نفت

اخبار مرتبط

ارسال نظرات

captcha
آخبرین اخبار
پربیننده ترین ها