نفت / شناسه خبر: 15882 / تاریخ انتشار : 1398/4/2 07:52
|

گزارش "نفتی‌ها" از پشت پرده خروج خارجی‌ها از طرح‌های هلدینگ/ هلدینگ خلیج فارس با سرمایه گذاران خارجی چه می‌کند؟

بسیاری از کارشناسان معتقدند در حالیکه پس از برجام همگان بر این باور بودند که برنامه جذب سرمایه گذاران خارجی در صنعت پتروشیمی به طور جد پیگیری خواهد شد اما به نظر می‌رسد ...

نفتی ها /بسیاری از کارشناسان معتقدند در حالیکه پس از برجام همگان بر این باور بودند که برنامه جذب سرمایه گذاران خارجی در صنعت پتروشیمی به طور جد پیگیری خواهد شد اما به نظر می‌رسد این آرزو با عملکردی نامناسب کاملا برباد رفته است. پیش از این نیز شرکت BASF آلمان که بزرگترین شرکت پتروشیمی دنیا نیز محسوب می‌گردد درخواست سرمایه گذاری۵ میلیارد دلاری خود را رسما به وزیر نفت داده که هلدینگ خلیج فارس مسوول مذاکره با این شرکت شد. دراین بین به اذعان کارشناسان،علی رغم علاقه بالای این شرکت جهت سرمایه گذاری تعلل هلدینگ باعث می‌شود این پروژه نیز درگیر بروکراسی اداری گردد و مذاکرات جهت انجام پروژه بالغ بر ۲ سال بدون حصول نتیجه ادامه یابد.برهمین اساس بسیاری از کارشناسان اعتقاد دارند:" شاید در شرایطی که همسایگان عرب حاشیه خلیج فارس ظرف یک هفته نتیجه سرمایه گذاری یا عدم آن را اعلام می‌کنند اینگونه تعلل در هلدینگ خلیج فارس جلوی این سرمایه گذاری عظیم را از کشور گرفت."
ازسویی دیگر، در حالیکه کشور در جنبه های مختلف از ارز آوری تا جذب سرمایه گذاری خارجی وابسته به صنعت پتروشیمی و هلدینگ خلیج فارس است بنابراین قطعا عملکرد هلدینگی‌ها دراین بخش می‌تواند به سیاست‌های اقتصادی کشور در راستای پیروزی در جنگ اقتصادی یاری رسان باشد. اما بنابر عقیده برخی از کارشناسان، عملکرد ضعیف هلدینگ خلیج فارس در بخش جذب سرمایه گذارهای خارجی  آنچنان مشهود بوده که به نظر نمی‌رسد مدیران این شرکت در حال حاضر توانایی یاری رساندن به کشور در بخش جذب سرمایه های خارجی را داشته باشند. این امر در حالی است که همواره مدیرعامل این شرکت در هر گفت وگوی اخیر خود به جنگ اقتصادی و آماده بودن این مجموعه برای مقابله با دشواریهای ناشی از تحریم تاکید کرده است. بنابراین شاید بد نباشد اشاره ای شود به عملکرد این شرکت در بخش جذب و البته حفظ سرمایه های خارجی در این صنعت که خود گواه عملکردی مبهم و بی برنامه از سوی مدیران هلدینگی دراین روزهای سخت اقتصادی است!
شرکت بازرگانی پتروشیمی که پیش از واگذاری به هلدینگ خلیج فارس در بخش جذب سرمایه های خارجی چون شراکت شرکت ملی صنایع پتروشیمی و ساسول آفریقای جنوبی، فروش سهام پتروشیمی رازی به سرمایه گذار ترک، مشارکت با شرکت نفت ونزوئلا (ونیران آپادانا) ، پتروشیمی مهر و پتروشیمی فیلیپین خوش درخشیده بود پس از واگذاری مسوولیت مشارکت‌ها در طرح‌های ونیران آپادانا،مهر و آلیانس عملا برعهده هلدینگ خلیج فارس گذاشته شد.
این درحالی است که به اذعان کارشناسان، در اولین قدم با کوتاهی هلدینگ خلیج فارس و عدم پاسخگویی به نامه ساسول آفریقای جنوبی که درخواست فروش سهام خود و خروج از کشور را داشت یکی از هلدینگ‌های ایران از این خواب هلدینگ بهره برده و سهام ۵۰ درصدی پتروشیمی آریاساسول را به قیمت بسیار ناچیز خریداری می‌کند.
درحالیکه پتروشیمی آریاساسول سالانه بین ۴۰۰ تا ۵۰۰ میلیون دلار سودآوری دارد و در فرایند تاسیس این شرکت دانش فنی قابل ملاحظه ای به کشور منتقل شده است اما به اذعان برخی از کارشناسان، رویای وجود سرمایه گذاران خارجی در این مجتمع با بی توجهی هلدینگ خلیج فارس و عدم برگزاری حتی یک جلسه با سهامدار خارجی کاملا از بین رفت.
ازسویی دیگر ظاهرا در خصوص پتروشیمی فیلیپین نیز اتفاقی مشابه بوقوع پیوسته است. به نحویکه بسیاری از کارشناسان روایت می‌کنند که این سرمایه گذاری در یک واحد تولید پلی اتیلن به ظرفیت ۳۰۰ هزار تن در کشور فیلیپین با رویای حضور صنایع پتروشیمی ایران در بازارهای خارجی شکل گرفت که متاسفانه این شرکت نیز تا زمان انتقال به هلدینگ خلیج فارس به تولید مشغول بوده که پس از گذشت مدت کوتاهی از واگذاری به هلدینگ، این شرکت نیز با توقف تولید مواجه می‌شود و ماهیانه هزینه هنگفتی بالغ بر ۵ میلیارد تومان بدهی روی دست هلدینگی‌ها باقی می‌ماند. آنطور که برخی از کارشناسان تخمین می‌زنند زیان کنونی پتروشیمی آلیانس به قیمت روز بالغ بر ۲۰۰ میلیارد تومان براورد می‌شود.دراین بین گفته می‌شود هلدینگ خلیج فارس نیز هیچگونه برنامه مشخصی برای خارج کردن این شرکت از زیان و یا شروع تولید آن ندارد.این درحالی است که شنیده می‌شود در حال حاضر پرونده این اختلاف با شریک خارجی مذکور در دادگاه در حال پیگیری است و مشکلات حقوقی با شریک خارجی به قوت خود باقی است به نحویکه بسیاری از کارشناسان دلیل این امر را در عدم توانایی هلدینگ خلیج فارس در تعامل با سرمایه گذاران خارجی جستجو می‌کنند.
درعین حال پتروشیمی مهر نیز که با سرمایه گذاری مشترک کشور ژاپن و شرکت ملی صنایع پتروشیمی تاسیس شده و شامل یک واحد ۳۰۰ هزار تنی تولید پلی اتیلن است تا سال گذشته بصورت مشارکتی اداره شده که متاسفانه در سال گذشته ظاهرا هلدینگ خلیج فارس در اقدامی ابهام برانگیز و به صورت رسمی اجازه فروش سهام را به شریک خارجی می‌دهد و حتی خود اقدام به خرید سهام پتروشیمی مهر نمی‌کند. برهمین اساس به اذعان برخی از کارشناسان، طرف ژاپنی نیز سهام خود را در بی خبری کامل هلدینگ خلیج فارس به یک شرکت ایتالیایی واگذار کرده است. با اینحال آنطور که برخی از کارشناسان تاکید دارند در حال حاضر هلدینگ خلیج فارس مشکلاتی را برای سهامدار جدید به وجود آورده به نحویکه بیم آن می‌رود که آخرین سرمایه گذار خارجی باقی مانده در صنعت پتروشیمی نیز عطای سرمایه گذاری در ایران را به لقایش ببخشد.
ازسویی دیگر، در خصوص پروژه پر سروصدایی که در زمان ریاست جمهوری محمود احمدی نژاد با هوگو چاوز قراردادش نهایی شد پس از گذشت بیش از ۱۰ سال نه تنها اثری از پروژه دیده نمی‌شود بلکه ظاهرا بنابراظهارات برخی از کارشناسان به دلیل اقدامات سهامدار ایرانی، این شرکت درگیر دعواهای حقوقی گسترده ای در کشور آلمان از جمله عدم تبعیت از قوانین مالیاتی آن کشور شده است. در حال حاضر گفته میشود پیگیری این موضوع از سوی دفتر این شرکت در آلمان و موضوعات حقوقی آن توسط یکی از مدیران نزدیک ربیعی صورت می‌گیرد. دراین بین بسیاری از کارشناسان معتقدند عملکرد این هلدینگ دراین خصوص گواه آن بوده که شرکت صنایع پتروشیمی خلیج فارس برنامه مدون و مشحصی برای حل مشکلات این شرکت نداشته و سهل انگاری‌های هلدینگ خلیج فارس در صورت ادامه می‌تواند منجر به اختلاف در سطح روابط  دو کشور آلمان و ایران گردد. که قطعا تبعات آن گریبان گیر مدیران قبلی و فعلی هلدینگ خواهد شد.

اختصاصی

لینک کوتاه

http://naftiha.ir/15882

کلیدواژه

هلدینگ خلیج فارس

طرح های هلدینگ خلیج فارس

سرمایه‌گذاران‌خارجی

اخبار هلدینگ خلیج فارس

ارسال نظرات

captcha
آخبرین اخبار
پربیننده ترین ها